Objavljeno u Nacionalu br. 600, 2007-05-15

Autor: Nacionalova redakcija

PROBLEMI S POSLJEDNJIM OPROŠTAJEM

Ivica Račan još uvijek nije sahranjen

IVICA RAČAN preminuo je u zagrebačkoj bolnici Rebro 29. travnja, nakon četiri mjeseca duge borbe s karcinomomIVICA RAČAN preminuo je u zagrebačkoj bolnici Rebro 29. travnja, nakon četiri mjeseca duge borbe s karcinomomGotovo dva tjedna nakon što je Ivica Račan 2. svibnja u poslijepodnevnim satima kremiran na zagrebačkom Mirogoju, njegovi posmrtni ostaci još uvijek nisu sahranjeni niti se zna gdje će biti grobnica, doznao je Nacional.
Pomalo čudna situacija rezultat je spleta okolnosti, ali i raskoraka u željama Račanove obitelji i hrvatskog zakonodavstva. Poslije četiri mjeseca duge borbe s karcinomom, Ivica Račan je umro 29. travnja, a 2. svibnja u Lisinskom je održana komemoracija na kojoj se okupilo 2000 njegovih poštovatelja. Istog dana, održan je i ispraćaj na Krematoriju, ali tad je, prema pokojnikovoj želji, bilo svega desetak članova obitelji i najbližih prijatelja. Od bivših i sadašnjih političara na ispraćaju su se našli samo Ciril Ribičič i Josip Leko. Bio je to diskretni odlazak jednog od najvećih političara u Hrvatskoj posljednjih desetljeća, a mediji su poštovali želju članova familije za privatnošću. Tih se dana govorilo kako će posmrtni ostaci biti razasuti na dvama mjestima koja je najviše volio: selu Kamanjo pokraj Karlovca te Pučišćima na Braču. Na tim su lokacijama Ivica Račan i Dijana Pleština imali vikendice i posjećivali su ih uvijek kad su imali priliku.

Posebno je na ovakvoj vrsti ukopa inzistirala Dijana Pleština koja je veliki dio života provela u Americi gdje je odlaganje urni ili rasipanje pepela na pokojnikovim najdražim lokacijama, čest običaj. Znajući gdje je njezin suprug volio boraviti, htjela je na ovakav način postupiti i s njegovim pepelom.

Ali zakoni u Hrvatskoj nisu poput onih u SAD-u. Kad se tijelo kremira, ostaci se spremaju u urnu, a zakonodavac prah tretira isto kao da se radi o tijelu pokojnika. To znači kako ono mora biti sahranjeno i ne može se ispustiti izvan groblja. U takvim okolnostima, posmrtni ostaci Ivice Račana još uvijek su spremljeni u prostorijama Krematorija i čeka se kako bi bili otpremljeni. Postoji, istina, mogućnost da prah bude razasut na jednom posebnom dijelu Mirogoja, predviđenom za ovu svrhu, ali Račanova obitelj to ne želi. Izgleda kako će Račan naposljetku ipak biti sahranjen na Mirogoju, a postoje i šanse da se djelomično ispuni želja njegovih najbližih i dio pepela spusti iznad Bračkog kanala. U SDP-u su potvrdili kako se još ne zna mjesto posljednjeg počivališta Ivice Račana i kako će situacija vjerojatno biti razrješena kad se Dijana Pleština vrati iz Pučišća.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika