Objavljeno u Nacionalu br. 600, 2007-05-15

Autor: Nacionalova redakcija

'GOTOVININI POMAGAČI'

Ukinuta zabrana ulaska u zemlje EU-a

ŽELJKO BAGIĆ jedan je od petorice koje je EU skinula s crne listeŽELJKO BAGIĆ jedan je od petorice koje je EU skinula s crne listePetorici Hrvata kojima je 29. lipnja 2004. zabranjen ulazak u zemlje Europske unije zbog navodnog pomaganja osobama optuženih za ratne zločine, od ponedjeljka je ponovno dopušteno normalno kretanje unutar europskih granica. Željko Bagić, Ljubo Česić Rojs, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač tako se više ne nalaze na takozvanoj crnoj listi EU-a na koju su dospjeli jer ih se sumnjičilo da su pomagali tadašnjem bjeguncu generalu Anti Gotovini za kojim je međunarodna zajednica tragala zbog navodnih ratnih zločina koje je u Hrvatskoj počinio tijekom Domovinskog rata.

Na odluku Vijeća Europe da petoricu Hrvata skine s popisa nepoželjnih navodno je bitno utjecao i sam Međunarodni kazneni sud za područje bivše Jugoslavije u Haagu. Ondje su, čini se, shvatili da Bagić, Maksan, Rojs, Dilber i Petrač nisu pomagali bijegu generala Gotovine pa su od EU-a tražili da se te ljude oslobodi optužbi i sumnji zbog kojih im je od sredine 2004. bilo ograničeno kretanje.

Vezane vijesti

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u potpunom je rasulu. Zbog čestih kvarova i nedostatka pričuvnih dijelova za zrakoplove i helikoptere trenutačno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika