15.05.2007. / 17:42

Autor: Stjepan Marković

MOSKVA

SAD neće dopustiti Rusiji da zaustavi izgradnju proturaketnog štita

Condoleezza Rice je kritizirala razvoj demokracije u Rusij ustvrdivši da je za vrijeme Putinove vladavine došlo do zastoja i nazadovanja u nekim elementima

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u utorak nakon susreta s predsjednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom u Moskvi izjavila da SAD neće dopustiti Rusiji zaustavljanje postavljanja protu-raketnog štita u Europi. "Ne mislim da nitko očekuje od SAD-a da dopusti stavljanje veta na naše sigurnosne interese", izjavila je Condoleezza Rice. Ova izjava dolazi nakon što se složila s ruskim predsjednikom da treba sniziti tonove u javnoj raspravi ovog problema. Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je izjavio da su odlučili fokusirati se na bitne probleme.

Ovaj susret na vrhu je prvi nakon što je u veljači Putin optužio Amerikance da ugrožavaju stabilnost u Europi i započinju utrku u naoružanju postavljanjem proturaketnog štita. Rusi u štitu vide prijetnju vlastitoj sigurnosti što Amerikanci odbacuju tvrdeći da je on usmjeren prema Iranu i Sjevernoj Koreji. SAD su u ponedjeljak otpočele pregovore s Poljskom o postavljanju dijelova štita na njenom teritoriju.

Vlasti u Kremlju su također se usprotivili planu o neovisnosti Kosova koju predlaže Bijela kuća. Condoleezza Rice je kritizirala razvoj demokracije u Rusij ustvrdivši da je za vrijeme Putinove vladavine došlo do zastoja i nazadovanja u nekim elementima.
"Odnosi naših dviju zemalja nisu lagani, no ne mislim da su katastrofalno loši", rekla je Condoleezza Rice i dodala da bez obzira na neslaganja Busheva administracija treba podršku Rusije u mnogim pitanjima poput iranskog nuklearnog programa.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika