15.05.2007. / 18:30

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Koštunica počeo izlaganje o vladi

Prije Koštuničinog izlaganja predloženi ministi buduće vlade su zajedno ušli u dvoranu u kojoj su prošli tjedan za govornicom prilikom konstitutivne sjednice međusobno se optuživali i vrijeđali

Skupština Srbije je u utorak većinom glasova usvojila Zakon o ministarstvima po kojemu će vlada Srbije ima 22 ministarstva, a za zakon je glasovao 131 zastupnik od 246 nazočnih. Opozicijske stranke su već ranije najavile da će glasati protiv zakona izjavivši da je sastavljen prema osobnim ambicijama članova buduće vlade, a ne potrebama građana Srbije. Nakon kraće stanke sjednica je nastavljena u 17:30 izlaganjem mandatara nove vlade Vojslava Koštunice. Vlada bi trebala biti izabrana do ponoći kada istječe zakonski rok za njezino sastavljanje. Opozicijske stranke održale su obećanje koje su dale u ponedjeljak nakon sjednice parlamenta da neće amandmanima produžiti raspravu o Zakonu o ministarstvima i time onemogućiti glasanje o vladi u zakonom predviđenom roku.

Prije Koštuničinog izlaganja predloženi ministi buduće vlade su zajedno ušli u dvoranu u kojoj su prošli tjedan za govornicom prilikom konstitutivne sjednice međusobno se optuživali i vrijeđali. Buduću koalicijsku vladu će činiti Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija, Demokratska stranka i G17 plus. Opozicijske stranke najavile su žustru raspravu nakon Koštuničinog izlaganja. Zamjenik kluba zastupnika Radikalne stranke Aleksandar Vučić poručio je zastupnicima skupštinske većine da će ih radikali uvijek pobjeđivati, pa čak i večeras, kada bude izabrana nova vlada Srbije. "Nećete se radovati", poručio je Vučić predstavnicima parlamentarne većine sa skupštinske govornice. On je nakon toga rekao kako će u srijedu u Srbiju doći europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i pohvaliti predstavnike "demokratskog bloka" za sastavljanje ovakve vlade. "Sad mrkva, sa malo octa, a onda će donjeti ne štap, već motku. Vas pitam (Miloše) Aligrudiću, budući da mi (Dušan) Petrović nije odgovorio, hoćete li se i posle zalaganja Ollija Rehna i Javijera Solane za rasturanje Srbije, i to otimanjem Kosova i Metohije, i dalje govoriti da ste za europske integracije", pitao je Vučić.

Vladan Batić iz Liberalno-demokratske partije optužio je parlamentarnu većinu da su se prilikom satavljanja Zakona o ministarstvima vodili osobnim interesima. "Ovo je zakon o tajkunima" , rekao je Batić i uporedio donošenje zakona i preraspodjelu ministarstava sa vjenčanjem mlade djevojke i starca - "ovdje nema ljubavi, samo puki interes".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika