15.05.2007. / 19:25

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Koštunica predstavio program vlade u pet točaka

Kao prioritete buduće vlade naveo je: pitanje budućnosti Kosova, europske integracije, suradnja s Haaškim sudom, socijalna i ekonomska politika te borba protiv kriminala i korupcije

Vojislav Koštunica, budući predsjenik vlade Srbije je u utorak predstavio program vlade u pet osnovnih točaka. Kao prioritete buduće vlade naveo je: pitanje budućnosti Kosova, europske integracije, suradnja s Haaškim sudom, socijalna i ekonomska politika te borba protiv kriminala i korupcije. "Članstvo u EU je naše oprijedeljenje, ali ne može biti kompenzacija za teritorijalne ustupke", izjavio je Koštunica i dodao da je proces europskih integracija "neposredno povezan s uspješnim i cijelovitim okončanjem suradnje sa Haškim tribunalom". Za bolju suradnju sa Haagom osnovat će se Savijet za nacionalnu sigurnost koji će koordinirati rad svih obaviještajnih službi i umjeravati njihove aktivnosti.

Koštunica je s izlaganjem počeo u 17:30 i završio u 18:45 te se sada očekuje parlamentara raspava.

Koštunica je naglasio da bi jednostrano priznavanje samostalnosti Kosova bilo "direktno omalovažavanje autoriteta Vijeća sigurnosti UN, kršenje povelje UN, Rezolucije 1244 i kršenje Ustava Srbije". "Samim tim, Vlada Srbije unapred odbacuje kao ništavan i za Srbiju nepostojeći bilo kakav oblik jednostranog priznanja i unapred objavljuje da će Srbija uvijek tretirati Kosovo kao svoj sastavni dio", rekao je Koštunica i dodao da bi se takav čin smatrao izrazom neprijateljstva i grubog miješanja u unutrašnje stvari Srbije. Kao jedan od prioriteta Koštunica je naglasio rast zaposlenosti te rekao kako bi plan za smanjivanje nezaposlenosti trebao uključiti oko 70 posto nezaposlenih osoba. Prema njegovim riječima Srbija bi trebala imati godišnji rast gospodarstva od šest posto čime bi do 2012. dostigla standard novih članica EU. Najveća strana ulaganja se očekuju u energetici.
U borbi porotiv korupcije i kriminala namjeravaju se efikasnije provoditi antikorupcijski propisi, prenventivno djelovati, podignuti svijet javnosti o tom problemu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika