15.05.2007. / 19:45

Autor: Stjepan Marković

ISTRAŽIVANJE

Američki zdravstveni sustav najskuplji, ali s najlošijim rezultatima

Sjedinjene države su jedina zemlja u istraživanju koja nema univerzalno zdravstveno osiguranje, što je dijelom objašnjenje za loše rezultate

Amerikanci imaju slabiju zdravstvenu skrb od drugih pet najbogatijih zemalja (Australija, Kanada, Njemačka, Novi Zeland i Velika Britanija) usprkos činjenici da imaju najskuplji zdravstveni sustav na svijetu, pokazalo jeu utorak objavljeno istraživanje Zaklade Commonwealth, civilne udruge za napredak zdravstva iz New Yorka. "Američki zdravstveni sustav je najskuplji na svijetu, no komparativne analize stalno pokazuju da SAD zaostaje u rezultatima po pet glavnih kriterija - kvaliteti, dostupnosti, učinkovitosti, pravednosti i javnom zdravlju", ističe se u zaključcima istraživanja.

Sjedinjene države su jedina zemlja u istraživanju koja nema univerzalno zdravstveno osiguranje, što je dijelom objašnjenje za loše rezultate u kategorijama dostupnosti i pravednosti zdravstvenog sustava, sigurnosti pacijenta, te ukupnih rezultata nacionalnog zdravstva. Istraživanje liječničke prakse također je pokazalo da SAD zaostaje u prihvaćanju informacijske tehnologije i korištenju medicinskih sestara za poboljšanje zdravstvene njege kroničnih bolesnika.

Na prvom mjestu istraživanja kvalitete zdravstvenog sustava je Njemačka, a slijede Velika Britanija, Australija, Novi Zeland i Kanada. Troškovi zdravstva po stanovniku najveći su u SAD - 6.102 dolara u 2004. godini, dok su u Njemačkoj 3.005 dolara, u Kanadi 3.165, Novom Zelandu 2.083, Australiji 2.876 i Velikoj Britaniji 2.546 dolara. U zdravstvenom sustavu u SAD-u oko 45 milijuna ljudi uopće nema zdravstveno osiguranje, prema procjenama vlade iz 2005. Pitanje uvođenja univerzalnog zdravstvenog osiguranja, koje je standard u razvijenim zemljama, postalo je važna tema političkih kampanja u SAD-u, uključujući i sadašnju kampanju za predsjedničke izbore 2008. godine.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika