16.05.2007. / 12:33

Autor: Stjepan Marković

FRANCUSKA

Sarkozy preuzeo dužnost predsjednika od Chiraca

Sarkozy je pljeskom ispratio Chiraca koji mu je uz ostalo predao aktovku s kodovima potrebnih za lansiranje francuskih nuklearnih snaga

Nicolas Sarkozy u utorak prisegnuo je i preuzeo dužnost predsjednika Francuske od Jacques Chiraca na ceremoniji u Elizejskoj palači. Sarkozy je položio zakletvu pred Jean-Louis Debreom, predsjednikom Francuskog ustavnog vijeća, koji je pročitao rezultate predsjedničkih izbora od 6. svibnja u kojima je pobijedio Segolene Royal, kandidatkinju Socijalističke stranke.

Prije proglašenja novog predsjednika Chirac je napustio Elizejsku palaču nakon 35-minutnog razgovara sa svojim nasljednikom. Dvojica stanara Elizejske palače, bivši i sadašnji, zatim su se dugo rukovali na ulazu u Palaču, a Sarkozy je pljeskom ispratio Chiraca koji mu je uz ostalo predao aktovku s kodovima potrebnih za lansiranje francuskih nuklearnih snaga.

Sarkozy je prilikom ulaska u palaču u pratnji obitelji obavio smotru počasne straže. Poslije podne se očekuje da posjeti Slavoluk pobjede gdje bi trebao položiti vijenac.

Kako javlja France presse, Chirac je zatim automobilom napustio sjedište predsjednika Francuske Republike gdje je proveo 12 godina. Pljeskom ga je ispratilo osoblje te skupine ljudi koja ga je čekala na izlazu.

Chiracova vladavina ostat će zabilježena po najnižoj stopi nezaposlenosti u posljednjih 25 godina koja sada iznosi 8,3 posto, unatoč tome nezaposlenost je veća nego u većini zemalja EU. Pravi problem za francusku ekonomiju predstavlja mala stopa rasta. Socijalne napetosti su u zemlji velike te su kulminirale sukobima u imigrantskim predgrađima francuskih gradova. Jedan od neuspjeha Chiracove administracije na međunarodnom planu je odbacivanje prijedloga ustava EU. Također na međunarodnom planu ostat će zapamćen po svom otvorenom protivljenju ratu u Iraku.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika