17.05.2007. / 09:58

Autor: Martina Zeković

SLOVENIJA

Drnovšek na udaru Vlade zbog 'tajnog fonda' za liječenje

Drnovšek je nakon operacije odstranjivanja bubrega prije sedam godina jedno vrijeme izbjegavao liječnike, pribjegavajući alternativnim metodama liječenja. Njegova liječenja u inozemstvu navodno su se financirala preko "tajnog fonda" agencije za istraživanje nepravilnosti

Kako bi mogla politički kompromitirati slovenskog predsjednika države Janeza Drnovšeka i dovesti do zahtjeva za njegov opoziv, slovenska vlada skinula je oznaku tajnosti s nekih dokumenata državne obavještajne službe SOVA. Slovenska televizija je u svom večernjem dnevniku objavila presliku isplatnice na iznos od 900 eura koju je odobrio bivši direktor agencije SOVA Iztok Podbregar, sada savjetnik za sigurnost u Drnovšekovom uredu, te faksimil povratne avionske karte kompanije Adria - Airways na liniji Ljubljana - Frankfurt iz sredine 2005. godine na ime Sardeshmucka Sadananda.

Vladina skupina za istraživanje nepravilnosti u obavještajnoj agenciji na čelu koje se nalazi Lovro Šturm, ministar za pravosuđe u vladi premijera Janeza Janše, ustvrdila da je riječ o indijskom iscjelitelju koji je tada boravio u Ljubljani na trošak "ilegalnog gotovinskog fonda" agencije, što znači da je iz tog fonda agencija plaćala troškove Drnovšekova alternativnog liječenja.

Drnovšek je nakon operacije odstranjivanja bubrega prije sedam godina jedno vrijeme izbjegavao liječnike, pribjegavajući alternativnim metodama liječenja. Njegova liječenja u inozemstvu navodno su se financirala preko "tajnog fonda" agencije za istraživanje nepravilnosti, objavila je televizijska postaja A kanal. Agencija SOVA navodno posjeduje i brojne kompromitirajuće izjave Drnovšeka iz vremena kada je bio predsjednik vlade, a kada je agencija protuzakonito djelovala u samoj Sloveniji i to praćenjem i tajnim nadzorom Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, tada vodeće oporbene stranke, a sada glavne stranke u vladajućoj koaliciji desnog centra. Pod nadzorom agencije, u to je vrijeme bila i slovenska javna televizija, naveo je A kanal.

Agencija je podatke o svom djelovanju dostavljala Drnovšeku u vrijeme kad je bio premijer, tadašnjem predsjedniku države Milanu Kučanu, te glavnim tajnicima dviju vodećih stranaka lijevog centra, Gregoru Golobiču (liberalni demokrati) i Dušanu Kumeru (Socijalni demokrati), objavio je A-kanal, pozvavši se na "vladine izvore".

I dok neki smatraju da bi ti dokumenti za Janšinu vladu mogli poslužiti kao povod za ustavnu tužbu protiv Drnovšeka, odnosno postupak njegova opoziva ako ih predsjednik države ne bi uvjerljivo pojasnio, drugi tvrde da se takav postupak može uvesti samo ako se Drnovšeku dokaže "kršenje ustava i teža povreda zakona", što do sada nije bio slučaj.

Drnovšek je u nedjelju vladinu komisiju za nadzor nepravilnosti u obavještajnoj agenciji nazvao "komisijom za klevete". Međutim, nije se odmah u srijedu odazvao na objavljivanje dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Vezane vijesti

'Ništa se ne mijenja u odnosima Zagreba i Ljubljane'

'Ništa se ne mijenja u odnosima Zagreba i Ljubljane'

Odnosi između Slovenije i Hrvatske su dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika