17.05.2007. / 17:19

Autor: Stjepan Marković

LOKALNA SAMOUPRAVA

HDZ srušio SDP u Makarskoj

"Nekoliko naših članova i simpatizera je bilo privedeno na ispitivanje, od pripadnica naše ženske organizacije zahtijevali su da im kažu što planiraju strahujući od prosvjednika", rekao je Srzić

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Makarske koju je u četvrtak sazvao Središnji državni ured za upravu (SDUU) vijećnička većina predvođena HDZ-om smijenila je koalicijsku vlast SDP i HNS-a. Sjednica koja se održala u Glazbenoj školi, a na njoj je prisustvovalo deset od ukupno 19 vijećnika smijenili su dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Srzića (nezavisni kandidat). Osam vijećnika HDZ-a, jedan HČSP-a i jedan iz HSU-a za novoga gradonačelnika izabrali su Marka Ožića-Bebeka. Za novog predsjednika Gradskog vijeća izabran je Damir Mendeš, a do njegova izbora sjednicu je otvorio i vodio najstariji vijećnik Ivan Pandžić koji je HDZ-u omogućio preuzimanje vlasti jer je kao nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Makarske prešao u HDZ.

Iz SDP-a najavili su da neće priznati ove rezultate te da će o svemu obavijestiti Europsku komisiju. "Ovo je puč u režiji SDUU koji je produžena ruka HDZ-a", rekao je za Nacional.hr Dragan Srzić, predsjednik GO SDP-a Makarske i dodao da dok ne prime službenu potvrdu iz SDUU-a oni će i dalje obnašati dužnosti.

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da je sjednicu Gradskog vijeća sazvao Središnji državni ured za upravu. To se dogodilo jer su dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Družijanić (HNS) i gradonačelnik Ivan Srzić (nezavisni) odbijali to učiniti s obrazloženjem da to nije zakonito.

"Smiješno je da HDZ čiji vijećnici dvije godine nisu dolazili na sjednice sada pričaju o brizi o gradu, ako im je stalo do grada zašto danas nisu sudjelovali u rješavanju gradskih problema", izjavio je Srzić i dodao: "na izborima 2005. godine HDZ je osvojio samo četiri mandata, a koalicija SDP-a i HZNS-a osam. Umjesto da su dolazili na sjednice i radili oni su kupovali vijećnike te su uspjeli udvostručiti broj mandata. Mislim da je ovo poraz za demokraciju i više nema smisla raditi programe, izlaziti na izbore i ostvarivati dobre rezultate ako će HDZ uz pomoć SDUU preuzimati vlast".

Novi gradonačelnik Makarske Marko Ožić-Bebek nakon što je prisegnuo za obavljanje te dužnosti u prigodnom obraćanju vijećnicima izrazio je žaljenje što kolege vijećnici iz drugih stranaka nisu došli na sjednicu. Kazao je kako bivša gradska uprava nije uvažavala oporbu u Gradskom vijeću te su se kada je zatražena njihova smjena, da opravdaju svoju nesposobnost, koristili raznoraznim uvredama čak i urotom Vlade na čelu s premijerom.

"Nažalost, i kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Željka Antunović, koja je prije dva dana bila na konferenciji SDP-a u Makarskoj, ima isti obrazac razmišljanja. Ona uporno pravda dosadašnjeg gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća koji nisu htjeli sazvati sjednicu na zahtjev većine (deset vijećnika) te zakonite radnje proglašava nezakonitim", rekao je Bebek.

Prije održavanja izvanredne sjednice Gradskog vijeća Klub vijećnika SDP-a održao je konferenciju za novinare na kojoj su novinarima pokazali žalbu koju su uputili Vladi te rekli da će o tome što se danas dogodilo obavijestiti i Europsku komisiju. "Prije dva dana smo poslali žalbu Vladi, G.O.N.G.-u, Europskoj komisiji, Pučkom pravobranitelju, no nitko se nije očitovao", rekao je Srzić. Iz SDP-a su najavili žalbu SDUU, ako im to ne uspije namjeravaju boriti se svim pravnim sredstvima. "Mi sjednicu nismo sazvali jer ona od predlagača nije bila usklađena sa zakonom. Makarsku krizu vlasti trebalo je riješiti izborima - kao u Velikoj Gorici, Dubrovniku i Sisku", izjavio je Srzić. SDP-ovci su optužili HDZ za organiziranje puča te da su za političke pritiske iskoristili policiju. "Nekoliko naših članova i simpatizera je bilo privedeno na ispitivanje, od pripadnica naše ženske organizacije zahtijevali su da im kažu što planiraju strahujući od prosvjednika", rekao je Srzić

Antun Palarić, državni tajnik iz SDUU je za Nacional.hr izjavio: "Sve što smo učinili je po zakonu, nas ne zanimaju stranačka prepucavanja. Više od polovice vijećnika zatražilo je sazivanje predstavničkog tijela što nije učinjeno u zakonom predviđenom roku pa smo morali intervenirati, naime prema zakonu ukoliko trećina vijećnika zatraži sazivanje izvanredne sjednice gradonačelnik to mora učiniti u roku od 15 dana što nije učinjeno". Palarić je istaknuo da ovo nije prvi takav slučaj te da ih ne brinu prijetnje o tužbi jer su uvjereni da će ih dobiti "Kada su nas zbog sličnih stvari tužili Davorko Vidović ili Branimir Glavaš usprkos medijskoj hajci na sudu dokazali da smo postupali po zakonu", rekao je Palarić.

Izvanredna sjednica makarskog Gradskog vijeća protekla je mirno, samo je u dvorištu Glazbene škole deset žena s transparentima prosvjedovalo protiv ove sjednice. Na transparentima je pisalo i "Pušiona", "Cirkus organizator zna se: use, nase i podase", "Dok ima mušterija bit će i kurvi", "Sad se vidi sad se zna koje koga zajeba"...

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika