18.05.2007. / 09:44

Autor: Stjepan Marković

SVJETSKA BANKA

Wolfowitz najavio podnošenje ostavke

Pritisak da podnese ostavku se počeo povećavati posljednjih dana kada je sve veći broj predstavnika zemlja donatora WB-a, posebno europskih, direktno ili indirektno zahtijevati njegov odlazak

Paul Wolfowitz, predsjednik Svjetske banke (WB) najavio je u četvrtak da će podnijeti ostavku 30. lipnja, čime je okončan dugotrajni spor oko promaknuća i povišice koju je godine 2005. isposlovao za svoju partnericu Shahu Rizu, bivšu dužnosnicu banke. "Danas objavljujem da ću podnijeti ostavku kao predsjednik Svjetske banke koja će stupiti na snagu na kraju fiskalne godine", naveo je Wolfowitz u priopćenju koje je objavila Svjetska banka. Wolfowitz se našao na udaru kritika kada je utvrđeno da je svojoj partnerici namjestio izdašno promaknuće te su mnogi tražili njegovu ostavku što je on odbijao. Protiv njega su pokrenute istrage, a interna komisija WB ranije je utvrdila kako je Wolfowitz u spornom slučaju bio u "sukobu interesa" i prekršio kadrovska pravila banke.

Odbor izvršnih direktora mu je u četvrtak, nakon trodnevnog vijećanja, pružio moralnu odstupnicu, navodeći u priopćenju kako je Wolfowitz "pružio jamstva da je postupao etično i u dobroj vjeri u onom za što je vjerovao da je u najboljem interesu institucije, i mi to prihvaćamo". Njegov ostanak na položaju je podupirala Bijela kuća koja ga je i tamo dovela. Wolfowitz, bivši zamjenik američkog ministra obrane i jedan od arhitekata invazije na Irak 2003., na čelu Svjetske banke proveo je dvije godine, a proturječja oko njegova predsjedavanja tom međunarodnom financijskom institucijom za razvoj i borbu protiv siromaštva trajala su od njegovog dolaska za predsjednika 2005. godine, također u prilog mu nije išlo što nije ekonomist. Pritisak da podnese ostavku se počeo povećavati posljednjih dana kada je sve veći broj predstavnika zemlja donatora WB-a, posebno europskih, direktno ili indirektno zahtijevati njegov odlazak. Europske zemlje predvodile su zahtjeve za Wolfowitzevom ostavkom, koje je podržavao veliki dio osoblja banke, bivši dužnosnici banke i neki političari američke Demokratske stranke.

Bijela kuća je objavila kako je predsjednik George W. Bush nevoljko prihvatio njegovu ostavku, ali je istodobno najavila kako će uskoro obznaniti ime kandidata za Wolfowitzeva nasljednika, kako bi se primopredaja ovlasti mogla uredno obaviti.
Na čelu Svjetske banke, po desetljećima dugoj tradiciji nalazi se Amerikanac, budući da su Sjedinjene Države najveći dioničar banke i daju najveći financijski doprinos njezinu djelovanju. Odbor izvršnih direktora WB-a u svom priopćenju nije spomenuo financijski aranžman koji je povezan uz Wolfowitzev odlazak s dužnosti, niti je govorio o budućnosti Shahe Rize, stručnjaka WB-a za Bliski istok, čiji je prelazak na rad u State Department 2005. uz oko 60 tisuća dolara povišice izazvao cijelu kontroverzu s kojom se WB bavila proteklih mjesec i pol.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika