Objavljeno u Nacionalu br. 601, 2007-05-22

Autor: Berislav Jelinić

VELIKO BANKARSKO PREUZIMANJE

Haideru Bavarci daju 1,63 mlrd. eura za Hypo grupu

VLASNICI HYPO GRUPE odlučili su stati na kraj aferama i skandalima prodajom većinskog paketa bavarskoj banci

Jorg Haider čelnik koruške vlade uspio je spriječiti odlazak sjedišta Hypo grupe iz njegove pokrajine, kao i povisiti prodajnu cijenu za gotovo 150 milijuna euraJorg Haider čelnik koruške vlade uspio je spriječiti odlazak sjedišta Hypo grupe iz njegove pokrajine, kao i povisiti prodajnu cijenu za gotovo 150 milijuna euraNjemačka Bayerische Landesbank po svemu sudeći već će ovaj tjedan potpisati ugovor o kupnji većinskog paketa dionica austrijske Hypo grupe, a dobro upućeni austrijski poslovni krugovi Nacionalu su potvrdili da bi do potpisivanja tog ugovora moglo doći već i u utorak, 22. svibnja 2007. Novi vlasnici trebali bi preuzeti najmanje 50 posto plus jednu dionicu banke za 1,63 milijardi eura. Posljednji detalji vezani uz okončanje ove transakcije dogovarali su se u ponedjeljak 21. svibnja u Münchenu, gdje su se s predstavnicima Bayerische Landesbanke sastali neki ministri iz Haiderove pokrajinske vlade. Među ostalim, Haiderovi suradnici tada su uspjeli još malo podići cijenu i to s 3,1 na 3,3 milijardi eura za ukupnu vrijednost banke. Osim toga, u pregovorima su osigurali i da svi dioničari Hypo grupe koji prodaju svoje dionice dobiju i dodatnih 50 milijuna eura premije, koju će međusobno podijeliti. Dodatni ustupak koji su Haiderovi ljudi isposlovali je i garancija da će sjedište Hypo grupe ostati u Klagenfurtu. Kako bi se dodatno osigurali od selidbe sjedišta iz Koruške, dosadašnji većinski vlasnici zadržat će i zlatnu dionicu koja će im to jamčiti. Scenarij konačnog raspleta formirao se u dramatičnim okolnostima 21. svibnja od 18 sati na sjednici koruškog županijskog holdinga, tvrtke koja je formalno vlasnik Hypo grupe. Prodaju banke Bayerischen Landesbanci uz Jörga Haidera, čelnika koruške vlade, zagovarali su predstavnici narodnjaka (OVP), a protivili su joj se socijalisti SPO. Ovu transakciju do posljednjeg trenutka pokušavali su spriječiti predstavnici Raiffeisen banke, koja je godinama željela kupiti Hypo grupu, kako bi ojačala svoj ionako jak utjecaj na Balkanu. Tijekom ponedjeljka kao kandidat za kupnju javila se Erste Bank der öesterreichischen Sparkassen AG, zajedno s još dvije banke - Kaerntner Sparkasse AG i Steiermaerkische Bank und Sparkassen AG. Svega nekoliko sati kasnije Haider je odbio njihovu ponudu, tvrdeći da on sporazum s Bayerische Landesbankom smatra gotovom stvari. Erste Banku odbio je tvrdeći da ona, među ostalim, ne može jamčiti zadržavanje svih postojećih radnih mjesta, jer bi spajanjem tog kandidata s Hypo grupom došlo do značajnog preklapanja nekih pozicija u Austriji i regiji bivše Jugoslavije.

Prodajom Hypo grupe bit će po svemu sudeći okončana jedna burna faza u poslovanju te financijske institucije, koja je u Austriji zapravo mala pokrajinska banka, koja se vrlo dinamično razvijala na hrvatskom tržištu, otkud je počela i svoj poslovni razvoj u regiji bivše Jugoslavije. Za Hrvatsku je ova poslovna transakcija važna ne samo zato što se radi o financijskoj instituciji koja na hrvatskom financijskom tržištu ima snažan utjecaj, već i zato što se uz Hypo grupu vežu i neke kontroverze, poput afere vezane uz odbjeglog generala Vladimira Zagorca. Njega državno odvjetništvo sumnjiči da je uz pomoć novca opljačkanog od obrane Hrvatske i prebačenog u inozemstvo, vjerojatno u Hypo grupu, počeo svoj poslovni uzlet. Hypo grupa navodno mu je odobrila oko 260 milijuna eura kredita za njegove poslovne pothvate, a pokažu li se sumnje državnog odvjetništva točnim, Hypo grupa bit će u središtu skandala vezanog uz pranje novca opljačkanog od obrane Hrvatske. Tvrdi se da su Zagorcu u tim aktivnostima pomogli neki dužnosnici Hypo grupe, koji su odnedavna ili smijenjeni, ili raspoređeni na manje utjecajne funkcije. Stručnjaci procjenjuju da razlog prodaje banke djelomično treba tražiti i u saniranju negativnog publiciteta nastalog zbog te, ali i drugih afera koje su pratile poslovanje banke. Za Hrvatsku je prodaja Hypo grupe zanimljiva i zbog još jednog razloga. Bivši čelnik Hypo grupe Wolfgang Kulterer svojedobno je izdvojio 4,55 posto dionica Hypo grupe pripadnicima menadžmenta. Kulterer je prije par dana izjavio da je to njegov oproštajni poklon menadžmentu. Među njima se nalaze i neki hrvatski menadžeri Hypo grupe, koji će nakon prodaje banke postati novi milijunaši, jer će dioničari za tih 4,55 posto dionica dobiti i raspodijeliti 50-ak milijuna eura.


Ključnu ulogu u prodaji banke po svemu sudeći imao je Tilo Berlin, novi čelnik Hypo grupe, koji se javnosti predstavio početkom svibnja. Kupnjom većinskog paketa Hypo grupe Bayerische Landesbanka vratit će izgubljene pozicije u regiji bivše Jugoslavije. Zbog njihova ranijeg napuštanja te regije Hypo grupa će zapravo samo nastaviti dalje poslovati, ali uz zaleđe moćne financijske institucije, čija bilanca iznosi 353 milijardi eura. Upravo ta pozicija Bayerische Landesbanke dobitna je kombinacija za obje strane u ovoj transakciji, koja je najvjerojatnije izbacila iz igre druge moćne kandidate za preuzimanje Hypo grupe. Poslovni stručnjaci procjenjuju da će takav razvoj događaja omogućiti i Grawe osiguranju da zadrži svoj 26-postotni poslovni udio u Hypo grupi i ondje ostati prisutan kao strateški ulagač.

U igri za preuzimanje Hypo grupe još su bili i Raiffeisen banka, Unicredito, Banca di Roma, Banca Intesa i još neke banke. Kako većina njih ima kvalitetne tržišne pozicije u Hrvatskoj i regiji, da su oni kupili Hypo grupu, uslijedio bi dugotrajan postupak međusobnog usklađivanja poslovanja i spajanja dvaju raznih poslovnih sustava, što često nije jednostavan postupak i ponekad može zakomplicirati dinamiku daljnjeg poslovnog razvoja nove financijske grupe.

Tilo Berlin, predsjednik uprave Hypo grupeTilo Berlin, predsjednik uprave Hypo grupePrva službena vijest o toj naoko neočekivanoj transakciji pojavila se koncem prošlog tjedna, na tiskovnoj konferenciji koju je održao Jörg Haider, čelnik austrijske pokrajine Koruška, koja posjeduje 44 posto Hypo grupe. Haider je tada ispričao da je Bayerische Landesbanka predala pismenu ponudu za kupnju 50 posto plus jedne dionice Hypo grupe za 3,1 milijardu eura, što nije točno, jer je u tom trenutku toliko vrijedila cijela Hypo grupa. Kako je u donekle ishitrenom obraćanju javnosti najavio da će Koruška inkasirati dvostruko više novca od onoga što će se realno dogoditi, dužnosnici Bayerische Landesbanke morali su ga javno demantirati. Haider se, zapravo, morao javno pohvaliti kako će prodajom svog udjela u Hypo grupi Koruška ući u novi razvojni ciklus. On će tim kreditom vratiti kredit Koruške od 500 milijuna eura, koji je ionako bio osiguran dionicama Hypo grupe, te koji je stizao na naplatu dogodine. Ostatak će Haider iskoristiti da zakrpa rupe u budžetu, a ponešto i za nove investicije. Prodaja Hypo grupe zapravo se mogla očekivati, a nedavne promjene u menadžmentu banke otkrivaju i tko je, po svemu sudeći, imao ključnu ulogu u pregovorima dviju strana. To je Tilo Berlin, ugledni njemački investicijski bankar, koji je nedavno postao novi čelnik Hypo grupe. On se predstavio javnosti početkom svibnja i rekao da grupa investitora koje on predvodi u skoroj budućnosti namjerava preuzeti 25 posto vlasničkog udjela u Hypo grupi. Tilo Berlin je oko svoje tvrtke iz Hamburga Berlin & Co. okupio investitore koji su pred kraj prošle i početkom ove godine dokapitalizacijom od 250 milijuna eura preuzeli 9,09 posto udjela u Hypo grupi. Procjenjuje se da će oni nakon spajanja Bayerische Landesbanke i Hypo grupe zaraditi 20-30 posto na uloženi novac, odnosno 50-75 milijuna eura za par mjeseci. Moguće je da ih je Tilo prije par mjeseci i okupio, jer je znao da je Bayerische Landesbanka već počela kontaktirati Hypo grupu i interesirati se za njeno preuzimanje. Sa strane Bayerische Landesbanke taj je posao tehnički i savjetodavno odrađivala britanska Rotschild banka, a sa strane Hypo grupe britanska HSBC banka i austrijski VCP (Vienna Capital Partners).

Berlin ima 48 godina, rođen je u Njemčakoj, ali je odrastao u Beču, gdje je doktorirao pravo. Iako pravnik, karijeru je počeo u financijskom sektoru u Deutsche banci, gdje je nakon nekoliko funkcija koje je obnašao, postao šef kontrole poslovanja. Sredinom 90-ih imenovali su ga u upravu Landesbanke Baden-Württemberg, a 2002., osnovao je vlastitu kompaniju Berlin & Co. sa sjedištem u Hamburgu, koja se specijalizirala za upravljanje privatnom imovinom.

Dobro upućeni austrijski poslovni krugovi tvrde da je Berlin i prije preuzimanja Hypo grupe imao vodeću ulogu u povezivanju dviju strana i pregovorima o tomu da Bayerische Landesbanka preuzme Hypo grupu. Takav zaključak izvlače iz činjenice da je on prije bio poslovno aktivan u bankarskom sektoru u Njemačkoj, kao i iz činjenice da ima odlične veze s menadžmentom Bayerisch Landesbanke. Bayerische Landesbanka dat će novu snagu Hypo grupi. Ta je njemačka banka svojedobno u Hrvatskoj bila vlasnik Riječke banke, a nakon afere u kojoj je neodgovorni broker prouzročio banci stotinjak milijuna dolara gubitka, ta je banka prodana natrag državi za 1 dolar.

Werner Schmidt, predsjednik uprave Bayerische Landesbank od 2001., prije toga bio je šef pokrajinske banke Baden-Würtenberga, u kojoj je Tilo Berlin svojedobno bio član upraveWerner Schmidt, predsjednik uprave Bayerische Landesbank od 2001., prije toga bio je šef pokrajinske banke Baden-Würtenberga, u kojoj je Tilo Berlin svojedobno bio član upravePolovicu banke posjeduje njemačka pokrajina Bavarska, a polovicu bavarske štedne banke. Po snazi je sedma na njemačkom bankarskom tržištu s ukupnim prihodima od 18,5 milijardi eura. Samo od kamata u 2006. su zaradili 1,9 milijardi eura. Većinu svog poslovanja Bayerische Landesbanka ima u Bavarskoj, njemačkoj pokrajini koja je razvijenija od nekih europskih država. Primjerice, bavarski izvoz koji je dosegnuo 141 milijardu eura viši je od izvoza Austrije, Švedske, Švicarske, Norveške i Irske. Bruto društveni proizvod Bavarske od 409 milijardi eura veći je od norveškog, švicarskog i belgijskog. Bayerische Landesbank i Savingsbank drže 36 posto bavarskog bankarskog sektora. Bayerische Landesbanka posluje i u istočnoj Europi i Aziji. Među ostalim, kontroliraju mađarsku MKB banku, koja je preuzela neke bugarske i rumunjske banke. Azijska regionalna središta njihova poslovanja su Hong Kong i Šangaj.

Preuzimanjem Hypo grupe investirali su u banku čija je aktiva dosegnula 30,6 milijardi eura i povećala se u odnosu na raniju godinu 26 posto. U posljednju godinu dana depoziti klijenata porasli su za 24 posto na 23,9 milijardi eura, a operativni prihodi su porasli za 14 posto na 764 milijuna eura. Hypo grupa dulje se vrijeme pripremala za izlazak na burzu. Pretpostavljalo se da se to radilo i zbog afera koje su počele narušavati ugled banke. Prije svega to se odnosi na prošlogodišnje otkriće oko 300 milijuna eura gubitaka u poslovanju. Odnedavna se Hypo grupa u negativnom kontekstu spominjala i zbog Vladimira Zagorca, kao i zbog, ne samo njegovih, netransparentnih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Dijelom i zbog toga krajem prošle godine smijenjen je direktor Hypo banke u Hrvatskoj Heinz Truskaller.

Novi ulazak Bayerische Landesbanke smatra se i dobrom viješću za vladajući HDZ u Hrvatskoj, čije su strukture ranijih godina imale kvalitetne veze s raznim strukturama povezanim s Hypo grupom. Tvrdi se da njemački CDU ima znatan utjecaj na Bayerische Landesbanku, a HDZ ima vrlo dobre odnose s tom strankom. Zbog svih tih okolnosti, povezivanje Bayerische Landesbanke s Hypo grupom u raznim političkim i poslovnim krugovima smatraju idealnom poslovnom transakcijom.

Tilo Berlin, šef Hypo grupe

Njemački biznismen Tilo Berlin otprije je vezan za Korušku, gdje posjeduje veliko imanje na kojem uzgaja autohtona goveda. Njegov dolazak na čelo Hypo grupe neki su protumačili kao pokušaj vraćanja ugleda bankarskoj grupaciji, koji je narušen nedavnim otkrićem gubitaka od 300 mil. eura.

Bayerische Landesbank

Bayerische Landesbanka je sedma po veličini banka u Njemačkoj i po strukturi je slična Hypo grupi. Sjedište je u Bavarskoj, a poslovanje je razvila i izvan njemačkih granica. U prošloj godini imala je 18,5 milijardi eura prihoda.

Vezane vijesti

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomoćno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika