Objavljeno u Nacionalu br. 602, 2007-05-29

Autor: Robert Bajruši

GLOBALNI RATNIK PROTIV SIROMAŠTVA

'RH treba financije i turizam, a ne tešku industriju'

VODEĆI SVJETSKI EKONOMIST Jeffrey Sachs ekskluzivno za Nacional govori o svojoj borbi protiv siromaštva, stanju hrvatske ekonomije i globalizaciji

JEFFREY SACHS - Profesor sa sveučilišta Columbia posljednjih se godina posvetio borbi protiv siromaštva, a proslavio se kad je 80-ih obuzdao hiperinflaciju u BolivijiJEFFREY SACHS - Profesor sa sveučilišta Columbia posljednjih se godina posvetio borbi protiv siromaštva, a proslavio se kad je 80-ih obuzdao hiperinflaciju u Boliviji“Vjerujem kako naša generacija ima šansu iskorijeniti ekstremno siromaštvo u svijetu, koje pogađa milijardu ljudi. Dovoljno je da razvijene zemlje izdvoje 0,7 posto dohotka i tako ćemo spasiti šestinu čovječanstva. Ovo nije nemoguća misija nego realni cilj, pod uvjetom da se postigne politički konsenzus”, smatra Jeffrey Sachs, koga su nakon što je objavio knjigu “Kraj siromaštva” (The End of Poverty), New York Times i Time opisali kao “najvažnijeg i najpoznatijeg ekonomista na svijetu”. Sachs je između 2002. i 2006. bio direktor Milenijskog projekta UN-a i savjetnik Kofi Annana za međunarodni dogovor o suzbijanju gladi, bolesti i ekstremnog siromaštva do 2015. godine. Sada savjetuje UN-ovog Glavnog tajnika Ban Ki-Moona, ravnatelj je The Earth Institutea na newyorškom sveučilištu Columbia i putuje po svijetu gdje drži brojna predavanja.

Tako je i intervju za Nacional nekoliko puta odgađan, najprije zbog Sachsovog puta u London gdje na BBC-ju ima nastupe o ekonomiji, a onda je hitno morao otputovati u Kinu. Kada se već trebao vratiti u New York, organizatorica njegovih medijskih nastupa je otišla u Ruandu i razgovor je morao još jednom biti odgođen.

Jeffrey Sachs rodio se 1955. u Detroitu, a ekonomiju je diplomirao na Harvardu gdje je kasnije kao profesor predavao dvadeset godina. Postao je poznat 1985., kada je kao 30-godišnjak izradio program koji je zaustavio hiperinflaciju u Boliviji. Ovaj događaj ga je u profesionalnom smislu međunarodno etablirao i kada je u Europi srušen komunizam organizirao je privatizaciju u Poljskoj, a potom i Rusiji. Poljski model je proglašen uspješnim, ali ruski je omogućio golemu pljačku i nastanak klase oligarha. Sachs je kasnije tvrdio kako su za sve krivi Boris Jeljcin i korumpirana administracija i čim je shvatio što se događa, napustio je Moskvu. Na prijelazu 1989. i 1990. savjetovao je i Antu Markovića i bio jedan od inicijatora smanjenja inflacije i stvaranja stabilnog dinara.

Posljednjih godina bavi se problemima siromašnih zemalja i agitira među vodećim svjetskim državnicima kako bi njihove vlade ulagale u Afriku. Sachs je kreator ekonomske strategije, a njegov prijatelj Bono Vox iz rock-grupe U2, zadužen je za medijsku promociju ove ideje.

Pritom zvuči kao kontradikcija podatak kako - za razliku od mnogih kritičara globalnih trendova - Jeffrey Sachs podržava globalizaciju. Za njega problem nisu bogate zemlje i velike korporacije, već to što države poput SAD-a ne razumiju da pomažući najsiromašnije i sebi osiguravaju bolju situaciju.

NACIONAL: Zašto toliko putujete?
- Svijet je jako velik i u mom poslu morate se na licu mjesta uvjeriti kako stoje stvari. To je od kritične važnosti, posebno kada se, poput mene, posljednjih godina bavite pitanjem siromašnih zemalja. Pokušavam postići svojevrsni globalni konsenzus oko uvođenja mjera koje mogu popraviti situaciju jer progres je moguć samo ako postignemo manje-više opću suglasnost oko ciljeva koje želimo postići.

NACIONAL: U velikom dijelu svijeta prevladava mišljenje kako su za siromaštvo odgovorni globalizacija i neoliberalizam. Koliko su ovi stavovi utemeljeni?
- Mislim kako je potpuno jasno da siromaštvo nije posljedica globalizacije. Siromaštvo postoji oduvijek, ima ga na svim stranama svijeta i nije povezano s globalizacijskim procesima. Upravo suprotno, globalizacija je donijela vidljivo bolje životne i ekonomske uvjete u nekim dijelovima planete, kao što je Azija. Jasno je kako tržišno gospodarstvo ne može riješiti sve probleme, međutim ako će se voditi kvalitetna politička akcija, ali i angažirati ono što zovemo cjelokupnim društvom, imamo pravo očekivati dobre rezultate u budućnosti. Želim reći kako je globalizacija dobra, ali ona sama po sebi neće riješiti najveće probleme u današnjem svijetu, kao što je ekstremno siromaštvo.

NACIONAL: Budući zagovarate globalizaciju, prilično je čudno to da ste istovremeno protivnik Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke?
- MMF i Svjetska banka su sredinom dvadesetog stoljeća znatno utjecali na stabilizaciju svjetskog gospodarstva i financija, ali njihovo sadašnje skoro fundamentalističko zalaganje za tržišnu ekonomiju ne prihvaćam jer se pokazalo da to nije rješenje u svim prilikama, posebno kada se radi o siromašnim zemljama. U bivšim komunističkim državama Srednje i Istočne Europe, tržište i privatizacija su doveli do značajnog povećanja standarda i oko toga nema nikakve sumnje, ali to je samo jedan dio svijeta, a MMF i Svjetska banka vode fundamentalističku politiku koju nije moguće primijeniti na isti način u Africi ili nekim državama Južne Amerike. Naravno kako treba zagovarati privatni kapital i ulaganja u potencijalno kvalitetne sektore, ali isto tako ne smije se zanemariti važnost socijalne politike.




S GLAVNIM TAJNIKOM UN-a, Kofijem Annanom, Sachs  je surađivao na Milenijskom projektu kojem je bio i direktor, a koji za cilj ima smanjenje svjetskog siromaštvaS GLAVNIM TAJNIKOM UN-a, Kofijem Annanom, Sachs je surađivao na Milenijskom projektu kojem je bio i direktor, a koji za cilj ima smanjenje svjetskog siromaštvaNACIONAL: Krajem 80-ih bili ste savjetnik jugoslavenskog premijera Ante Markovića. Kako iz današnje perspektive gledate na njegovu politiku?
- Moj glavni cilj je bilo suzbijanje tadašnje hiperinflacije, a zatim i stabiliziranje gospodarskih prilika koje su do tada bile jako loše u Federalnoj Jugoslaviji. Zajedno s Antom Markovićem uspjeli smo realizirati prvi zadatak i početkom 1990. stabilizirati monetarni sustav, učvrstiti tečaj prema stranim valutama i inflaciju dovesti na jednoznamenkastu razinu, ali tada su se pojavila dva razloga zbog kojih su planovi za reforme ubrzo zaustavljeni. Prvi se zvao Slobodan Milošević čija je politika uništila državu, a drugi je bila međunarodna zajednica koja se nije htjela uplitati u unutarnje odnose. Međunarodna zajednica nije uložila minimum napora kako bi zaustavila dezintegracijske procese, a u takvim uvjetima ne možete voditi uspješnu ekonomsku politiku.

NACIONAL: Kakvo je vaše mišljenje o Markoviću?
- On je želio provoditi reforme, a ja sam mu pokušavao pomoći. Naša suradnja je kratko trajala, tako da nije bilo objektivnih izgleda za uspjeh. Osim toga, Markovićeva vlada je u političkom pogledu bila slaba i to zbog razloga koje sam upravo naveo. Unutarnje i vanjske okolnosti nisu omogućavale nastavak, a kamoli uspjeh reformi.

NACIONAL: Poznajete li sadašnje hrvatske političare?
- Nažalost, osobno ih nisam upoznao. Poznata mi je generalna slika vašeg gospodarstva, ali ne i osobe koje vode Hrvatsku.

NACIONAL: Vjerojatno znate kako kod velikog dijela stanovništva postoji strah od ulaska u Europsku uniju zbog navodnog gubitka ekonomske nezavisnosti?
- Generalno govoreći, na Europsku uniju gledam vrlo pozitivno. EU predstavlja veliku priliku upravo za male zemlje poput Hrvatske jer im otvara ulazak na veliko tržište. Razumije se kako će u tom slučaju hrvatska poduzeća koja žele uspjeti trebati internacionalizirati poslovanje, ali opet ću ponoviti da podržavam projekt Europske unije.

NACIONAL: Postoji li formula gospodarskog razvoja u državama poput Hrvatske?
- U osnovi sve se svodi na neophodnost stvaranja izuzetno kvalitetnog obrazovnog sustava te uključivanja na globalno tržište. To je strategija uspješnih zemalja koje su približno velike poput vaše, recimo Norveške i Danske. U njima nacionalni dohodak po stanovniku iznosi 30-40.000 dolara, a veliki dio razloga leži u obrazovanim kadrovima koji predstavljaju bazu tehnološkog i ekonomskog napretka.

S ANN VENEMAN, šeficom UN-ova fonda za obrazovanje djece, Sachs je 2005. posjetio kenijsko selo Sauri u kojem djeluje fond, 450 kilometara zapadno od NairobijaS ANN VENEMAN, šeficom UN-ova fonda za obrazovanje djece, Sachs je 2005. posjetio kenijsko selo Sauri u kojem djeluje fond, 450 kilometara zapadno od NairobijaNACIONAL: Što mislite o zahtjevima za reindustrijalizaciju. Je li to moguće u uvjetima globalizacije i jeftine radne snage na Dalekom Istoku?
- Prije svega, Hrvatska bi trebala razvijati različita gospodarska područja, a ne samo jedan ili dva sektora. Trebate poboljšati poljoprivredu, osnažiti malo poduzetništvo, ali i visoke tehnologije. Rekao bih kako budući razvoj trebate temeljiti na razvoju uslužnih djelatnosti kao što su financijsko tržište i turizam. Nikada se ne smijete dovesti u poziciju da morate odlučiti između samo dviju varijanti. Bolje je razvijati više sektora, kao što je to u vašem susjedstvu napravila Mađarska koja je sada u EU. Sasvim sigurno ne vjerujem kako Hrvatska treba razvijati nekakvu tešku industriju, iako to ne znači da se u potpunosti trebate odreći industrije.

NACIONAL: Zašto ste protivnik politike administracije Georgea W. Busha?
- Riječ je o principijelnom pitanju. Ne mogu podržati militarističku politiku koja oružjem misli rješavati probleme u svijetu. Problem današnjeg svijeta nije rat nego održivi razvoj ove planete. Tu su i zabrinjavajući pokazatelji ekološke situacije, i njih trebamo rješavati, a ne snagu temeljiti na oružju. To su filozofska pitanja na koja Bush i njegova vlada nemaju pravi odgovor.

NACIONAL: U Americi postoji inicijativa Sachs for President 2008. Hoćete li se kandidirati?
- Neću. Vjerujem kako mogu dovoljno snažno utjecati na promjenu situacije u svijetu i na položajima na kojima sam sada. U tom smislu namjeravam se i dalje boriti za smanjenje siromaštva u svijetu, kao i zaštitu okoliša. Za mene su to stvarno važni ciljevi, a ne borba za predsjednički položaj.

Savjetnik Ante Markovića

Jeffrey Sachs bio je ekonomski savjetnik nekadašnjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, kao i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Anana. Na pitanje bi li pristao postati ekonomskim savjetnikom hrvatske vlade odgovara:
"U ovom trenutku to bi bilo teško jer nedavno sam prestao biti voditelj Milenijskog projekta Ujedinjenih naroda, ali i dalje sam savjetnik Glavnog tajnika UN-a, Ban Ki-Moona. Imam niz dužnosti i teško bih mogao prihvatiti."

Vezane vijesti

Marković nastavlja: 'Papa ima isti stav o homoseksualcima. Ja samo njega...

Marković nastavlja: 'Papa ima isti stav o homoseksualcima. Ja samo njega slijedim'

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković gostovao je na video-cahtu tportala uvjeren kako će pobijediti u skorašnjim izborima za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika