Objavljeno u Nacionalu br. 602, 2007-05-29

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Hrvatska u novom plinovodu Gazproma

Ruski plinski div nudi Europi gradnju plinovoda Blue Stream od Crnog mora do Italije ili Austrije

SERGEJ KUPRIANOV,glasnogovornik Gazproma,državne kompanije koja pod kontrolom drži većinu ruskih plinskih rezerviSERGEJ KUPRIANOV,glasnogovornik Gazproma,državne kompanije koja pod kontrolom drži većinu ruskih plinskih rezerviUkoliko propadne projekt Europske unije za gradnju plinovoda Nabucco, što se čini izvjesnim, Hrvatska bi mogla ući u projekt velikog plinovoda ruske kompanije Gazprom. Naime, plinovodom Nabucco planirano je dovođenje plina do zapadne Europe, a išao bi preko Turske, Bugarske, Rumunjske i Mađarske do Beča. Međutim, dogovor nije postignut, a najveća prepreka realizaciji Nabucca jest činjenica da je glavni opskrbljivač plina u tome projektu trebao biti Iran. Kako su odnosi Irana i EU posljednjih godina u zahlađenju radi iranskog nuklearnog projekta, u zastoju su i pregovori o plinu između dviju strana.

Takvu situaciju iskoristili su Rusi koji su se pojavili s novom idejom. Radi se o projektu plinovoda nazvanog Blue Stream, čiji je jedan dio već izgrađen, po dnu Crnoga mora do središnje Turske. Gazprom je u Srbiji kupio kompaniju Jugoros gas te su potpisali memorandum u kojem stoji da će Srbija graditi plinovod do Bugarske, kao i daljnje plinovode prema EU, bilo preko Mađarske ili Hrvatske.

Nakon toga su Rusija i Srbija potpisale memorandum o suradnji u gradnji golemog Gazpromovog plinovoda kapaciteta 26 milijardi kubnih metara plina godišnje. Za ilustraciju, cijela Hrvatska godišnje troši oko 3 milijarde kubnih metara plina. Vrijednost cijeloga projekta iznosila bi oko 3-5 milijardi američkih dolara, ovisno o trasi. Pomoćnik hrvatskog ministra gospodarstva, zadužen za energetiku, Željko Tomšić, kaže kako bi taj plinovod išao od Turske, preko Bugarske i Srbije, a za daljnji pravac postoje dvije opcije.

“Jedna je da ide preko Mađarske do Beča, a druga preko Hrvatske i Slovenije do talijanskog Trevisa. Prva opcija je bila Mađarska, ali kako je ta zemlja članica EU koja je imala prioritetni projekt Nabucco, u obzir je došla opcija preko Hrvatske. No, sada su se Mađari predomislili, a njihov premijer Ferenc Gyurcsány je kazao kako podržava Gazpromov projekt”, kazao je Tomšić. EU nije naročito sretna s tim jer je jasno da će se u konačnici odustati od jednog od ova dva projekta. Tomšić kaže kako je jedini kontakt s hrvatskom stranom u vezi Blue Streama bio njegov sastanak s predstavnicima Jugoros gasa. “Sa Srbima već neko vrijeme razgovaramo o spajanju plinovodnih sustava Hrvatske i Srbije, a za Blue Stream trebao bi biti izgrađen potpuno novi sustav”, kazao je Tomšić. Napominje kako još nije izvjesno kolike su šanse da se projekt uistinu i realizira, no i da je Nabucco projekt praktički već napušten, čime se povećavaju šanse Blue Streama. Turska je već u projektu, a Bugari su ionako ovisni o ruskom plinu pa nemaju izbora. Rusi čekaju konačni mađarski odgovor, a nakon toga će se znati hoće li Hrvatska uopće sudjelovati u projektu gradnje plinovoda najmoćnije europske energetske kompanije. S.B.

Vezane vijesti

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Institut građevinarstva Hrvatske prodao je investitorima više od 80 milijuna kuna novih dionica, koji su postali vlasnicima 40 posto temeljnoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika