Objavljeno u Nacionalu br. 602, 2007-05-29

Autor: Berislav Jelinić

NOVA TV

Roland Lauder napokon posve otplatio Novu TV

ROLAND LAUDER, vlasnik medijskog koncerna CME na posljetku je pristao na dogovor s ranijim vlasnicima Nove TVROLAND LAUDER, vlasnik medijskog koncerna CME na posljetku je pristao na dogovor s ranijim vlasnicima Nove TVRoland Lauder, vlasnik medijskog koncerna Central European Media Enterprises (CME), prije nekoliko dana napokon je platio bivšim vlasnicima Nove TV zadnju ratu od 3 milijuna eura, koji su se dosad nalazili na računu u Splitskoj banci. Taj su iznos podijelili Ivan Ćaleta i ostali bivši suvlasnici okupljeni u medijski kartel Grupo. Ćaleta je od tog novca dobio 40 posto.


Predstavnici tvrtke CME načelno su se dogovorili s Ćaletom i oko otplate duga za sekunde reklamnog prostora koje je Nova TV dugovala Ćaletinoj Operativnoj kompaniji. Ćaleta je od njih tražio da mu plate 7,5 milijuna eura, što je oko polovice iznosa koji bi CME morao platiti nakon okončanja sudskog spora koji su dvije strane po tom pitanju pokrenule, a koji je Ćaleta dobio. Predstavnici CME-a prvotno su ponudili platiti 5 milijuna eura, ali su načelno rekli Ćaleti da im se njegova ponuda od 7,5 milijuna eura čini korektnom. Ćaleta je uz to zatražio i da mu CME na Novoj TV ustupi reklamni prostor vrijedan milijun eura, koji bi on poklonio svojim najvažnijim klijentima koji su imali razumijevanja za njegove probleme s CME-om po tom pitanju.


Time su zapravo stvoreni preduvjeti za nastavak normalnog funkcioniranja Nove TV, koja se nakon dolaska novog vlasnika prvi puta vratila na razinu prihoda koji je ta televizija imala u vrijeme prodaje. Radi se o 25 milijuna eura ugovorenihIVAN ĆALETA iz spora s novim vlasnicima Nove TV izašao je kao pobjednikIVAN ĆALETA iz spora s novim vlasnicima Nove TV izašao je kao pobjednik reklama u 2007. Nova TV je uz RTL jedina privatna televizija koja ima nacionalnu televizijsku koncesiju u Hrvatskoj. To što je Lauder odlučio platiti dugove, zapravo znači da se napokon odlučio za najmanje štetnu posljedicu njegova potcjenjivačkog odnosa prema ranijim vlasnicima Nove TV, ali i prema hrvatskim sudskim vlastima.


 Nerazjašnjeni vlasnički odnosi na Novoj TV dospjeli su u središte javnog interesa početkom travnja kada su Ivana Ćaletu, jednog od bivših suvlasnika Nove TV, u sjedište te televizije na zagrebačkom Remetincu uveli sudski izvršitelji i policijski službenici. Na ulazu u prostorije nastala je velika gužva, a djelatnici su užurbano skrivali i prebacivali poslovnu dokumentaciju. Ćaletin povratak u televizijske prostorije bio je privremen, a njegovi ljudi izišli su van za nekoliko sati. Obje su strane okupljenim novinarima dale pomirljive izjave i najavile nastavak neformalnih pregovora o brojnim međusobno nerazjašnjenim pitanjima. Zapravo je do svega došlo zato što novi vlasnici Nove TV nisu bili poštovali ugovorne odredbe o preuzimanju televizije, a Ćaleta im se sudskim putem suprotstavio i te sudske bitke dobio. Više o sudskim sporovima Ćalete i CME-a pročitajte na www.nacional.hr

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika