Objavljeno u Nacionalu br. 602, 2007-05-29

Autor: Ante Pavić

MAJSTOR ZA KRIZNE SITUACIJE

'Podmetanja zavidnih neće me zaustaviti'

HRVOJE VOJKOVIĆ, čelni čovjek Croatia osiguranja, govori o poslovnim rezultatima i aferama koje su ga pratile protekle tri godine

'Stjecanje dionica pod povlaštenim uvjetima trebalo bi omoguæiti bivšim i sadašnjim zaposlenicima', kaže Hrvoje Vojkoviæ'Stjecanje dionica pod povlaštenim uvjetima trebalo bi omoguæiti bivšim i sadašnjim zaposlenicima', kaže Hrvoje VojkoviæIako je dolaskom na čelo Croatia osiguranja prije tri godine izazvao dosta kontroverzi u javnosti, Hrvoju Vojkoviću se, ako je suditi prema podacima HANFA-e, državne agencije koja kontrolira poslovanje osiguravajućih društava, ipak ne mogu osporiti poslovni rezultati. Spočitavalo mu se kako kao političar nema referenci za vođenje najveće osiguravajuće kuće u Hrvatskoj i kako je politički angažiran više nego poslovno. Ipak, afere ga nisu zaobišle na privatnom planu: prošle je godine na Hvaru njegov stranački kolega fizički nasrnuo na fotoreportera kada je ovaj htio slikati Vojkovića i njegovu djevojku, usred Vojkovićeve brakorazvodne parnice, a nedugo potom bivša ga je supruga optužila za zlostavljanje. Potom je objavljeno da je službenu kreditnu karticu koristio u privatne svrhe, a rezultati revizije pokazali su da to ipak nije istina. Vojković se spretno izvukao iz tih afera, a istovremeno je kompanija na čijem je čelu bilježila dobre rezultate. Prema podacima HANFA-e, Croatia osiguranje vratilo je lidersku poziciju u životnim osiguranjima, povećan je tržišni udio u Srbiji i pokrenuta tvrtka na Kosovu, u kojoj je nedavno angažiran nekadašnji politički vođa kosovskih Albanaca Azem Vllasi.

Istovremeno, Croatia osiguranje je jedan od glavnih kandidata za kupnju vodećeg makedonskog osiguravatelja Vardar osiguranja, s kojim ima zajedničku kompaniju od 2004. Osim toga, ta je tvrtka krenula u snažnu ekspanziju na tržištu autoosiguranja planom izgradnje 48 stanica za tehnički pregled. Croatia osiguranje posljednjih desetak godina nije sagradilo nijednu stanicu za tehnički pregled, zbog čega je izgubilo lidersku poziciju na tržištu obveznih autoosiguranja. U međuvremenu je stituacija zabetonirana službenom odlukom države da se ograniči gradnja stanica. Vojković se izborio za promjenu pravilnika MUP-a koji je ograničavao gradnju takvih objekata, čime je razbijen duopol Centra za vozila, čiji je direktor bivši ministar Ivan Penić, i tvrtki iz sastava koncerna Agram.



NACIONAL: Može li se u skorašnje vrijeme očekivati privatizacija Croatia osiguranja i hoće li to donijeti iste efekte na3 - VRH HSLS-a - Vojkoviæ sa stranaèkim kolegama Ivanom Èehokom i Ðurðom Adlešić3 - VRH HSLS-a - Vojkoviæ sa stranaèkim kolegama Ivanom Èehokom i Ðurðom Adlešić tržištu kapitala kakvi su viđeni u slučaju Ine i Plive?
- Odluka o privatizaciji uvijek je i isključivo u domeni vlasnika kompanije, a to je u slučaju Croatia osiguranja država. Stoga bi svaki komentar o eventualnoj promjeni vlasništva ili vremenu u kojem bi se očekivala ta promjena bio neprimjeren.

NACIONAL: Ima li istine u tvrdnji kako je privatizacija Croatia osiguranja zaustavljena jer je njena vrijednost bila precijenjena i nisu napravljene dovoljne rezervacije?
- Te tvrdnje nemaju nikakve osnove. Ja sam još tijekom 2002. godine, kao ministar gospodarstva, sudjelovao u projektu privatizacije i tada smo odustali od prodaje budući je procijenjena vrijednost, odnosno ponuđena cijena u okviru natječaja, bila relativno mala. Danas je vrijednost Croatia osiguranja bitno veća.


NACIONAL: Kako kao bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju i ministar gospodarstva vidite model privatizacije Croatia osiguranja?
- Sigurno je kako bi stjecanje dionica i to pod povlaštenim uvjetima trebalo omogućiti svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima koji nisu imali mogućnost kupovati dionice svog društva u okviru procesa pretvorbe. Kao uspješna kompanija u svim bitnim segmentima poslovanja, ne trebamo nužno strateškog ulagača, a poželjni privatizacijski model vidim ponajprije u disperziji dioničke strukture na način da udjele steknu dijelom financijski investitori, u prvom redu mirovinski fondovi, u okviru listanja na burzi, dijelom zaposlenici i ranije zaposleni, rukovoditelji i dijelom domaći konzorcij.


NACIONAL: Koliko vam je profesionalne štete nanijela optužba bivše supruge da ste je zlostavljali?
- Od samog početka cijele te mučne priče želio sam od očiju javnosti sačuvati vlastitu privatnost kako bih zaštitio naše dijete. Pri tom ostajem i sada, te nastavljam dalje sa svojim životom.
Mogu samo reći kako mi je drago što je Državno odvjetništvo RH donijelo Rješenje o odbacivanju kaznene prijave te ni u jednom trenutku nisam sumnjao u funkcioniranje pravne države.


NACIONAL: Tužili ste svoju bivšu suprugu za klevetu. Koji su, prema vašem mišljenju, bili njezini motivi za takve optužbe ako već smatrate da vas je lažno optužila?
- Ne želim o privatnom životu govoriti putem medija. Nisam htio ni u doba najžešćih napada.


NACIONAL: Često su vas prozivali kako više mislite na privatni život nego na poslovni i kako vam je život pun afera te ste koristili korporativnu karticu u privatne svrhe?
- Drago mi je da me to pitate. Radilo se o umjetno napuhanim aferama. Motivi tog neprijateljstva prema meni i stvaranja afera su višestruki. Ipak mislim kako je najvažniji razlog potpuno subjektivne prirode, a to su zavist i ljubomora, kako na poslovnim uspjesima Croatia osiguranja, tako i na mom osobnom uspjehu. U relativno kratko vrijeme dosta se toga događalo u mome privatnom i poslovnom životu - enormna koncentracija stresa i zloće s više strana u kratkom vremenu. Zajedno s kolegama potrudio sam se za što bolji poslovni rezultat, a što je evidentno iz poslovnih rezultata. Kad je u pitanju korporativna kartica, činjenica je da je riječ o potpuno falsificiranim podacima koji su tako plasirani u javnost. Definitivno nije bilo spornog trošenja i nepravilnosti u korištenju kartice, što je utvrdila i revizija. Mogu sa zadovoljstvom ustvrditi kako je ova uprava, na čelu sa mnom u svom mandatu, smanjila troškove reprezentacije za više od 30 posto.

NACIONAL: Tko vam, po vašem mišljenju, podmeće? Govorilo se kako je riječ o ljudima iz vrha Croatia osiguranja i kako imate unutarnju oporbu?
- Neću sad o imenima, to više nije bitno. Od samog početka svog mandata suočio sam se s otporom određenih struktura u Croatia osiguranju koji su do tad funkcionirali kao autonomni podsustavi, odnosno autonomni centri moći koji tako djeluju već desetljećima, ali, kao što sam rekao, to više nije bitno. Važno je kako smo ostvarili izvrsne rezultate u poslovanju i to je najbolji odgovor onima koji su me prozivali.


NACIONAL: Euroherc vam je glavni takmac. Što mislite o vlasniku Euroherca Dubravku Grgiću?

- Mislim da je vrlo uspješan biznismen. Često kažem kolegama da puno toga možemo naučiti iz njegova poslovanja, ponajprije u segmentu organizacije pribave osiguranja. U nekim drugim elementima, posebno u domeni korporativne kulture i odnosa prema osiguranicima, postoje razlike između ovih dviju tvrtki i vjerujem da u tom dijelu mnogima pa i Eurohercu možemo biti uzor.


NACIONAL: U javnosti ste prije bili često nazivani “mladim lavom HSLS-a”, a u tu kategoriju spadali su i Josip Kardum i Darinko Kosor. Sad ste na čelnim pozicijama ostali samo vi. Kako to objašnjavate?
- Josip Kardum je izvan Hrvatske i zbog toga ne može biti politički aktivan ovdje. Zaposlen je na rukovodećem mjestu u jednoj tvrtki u Njemačkoj i to je razlog zašto više nije prisutan u javnosti. S druge strane, Darinko Kosor je aktivan u Gradskoj organizaciji HSLS-a, iako nije medijski eksponiran u zadnje vrijeme. HSLS ima kvalitetne kadrove što ćemo i pokazati na izborima.


NACIONAL: Croatia osiguranje se snažno počelo širiti u regiji. Što je s najavljenim akvizicijama u Srbiji i kupovinom Vardar osiguranja u Makedoniji?

- Svojim znanjem, iskustvom, tradicijom i posebno poznavanjem tržišta u regiji, Grupa Croatia osiguranje afirmirala se kao jedan od ključnih nositelja razvoja osiguravateljnog tržišta cijele regije. Na tržištu Srbije prisutni smo preko tvrtke Milenijum osiguranje, koja je u samo nekoliko godina izrasla u stabilnu tvrtku s jasnom poslovnom vizijom i strategijom u prodaji neživotnih osiguranja. Iako su ekonomske prilike u Makedoniji nepovoljnije nego u Hrvatskoj, Vardar-Croatia je, u ovom kratkom periodu od osnivanja, ostvarilo iznimno dobre poslovne rezultate u prodaji polica životnog osiguranja.

HRVOJE VOJKOVIÆ s vlasnikom City Expressa Borisom Vidiæem, Antom Ðapiæem, Zdravkom Mamiæem i vlasnikom AutoZubaka Pavom ZubakomHRVOJE VOJKOVIÆ s vlasnikom City Expressa Borisom Vidiæem, Antom Ðapiæem, Zdravkom Mamiæem i vlasnikom AutoZubaka Pavom ZubakomNACIONAL: Zašto se poslovanje istim intenzitetom ne širi na susjednu BiH?
- Trebam naglasiti kako je naša tvrtka kćerka Croatia osiguranje Ljubuški drugi najveći osiguravatelj na tržištu Federacije BiH, prema podacima o naplaćenoj premiji u 2006. godini i tržišnom udjelu od 12,34 posto, dok je direktor gospodin Zlatan Luburić nekoliko godina za redom proglašavan najboljim menadžerom u BiH. Što se pak tiče Sarajevo osiguranja, naša ponuda za kupnju još je aktualna i u svakom trenutku spremni smo na angažman, no preduvjet je natječaj u skladu sa zakonom i pravilima slobodnog tržišnog natjecanja. Trenutačno čekamo odluku Vlade BiH o privatizaciji tog društva.


NACIONAL: Poznate li Azema Vllasija osobno i kako je došlo do njegovog angažmana u Croatijinoj tvrtki na Kosovu?
- Ne poznajem ga osobno. Azem Vllasi je od ožujka 2007. zaposlen na mjestu direktora Službe pravnih i kadrovskih poslova u Croatia Sigurimi a.d. Praksa i iskustvo nam nedvojbeno pokazuju koliko je, uz iznimnu kvalitetu koju naše društvo pruža lokalnom tržištu kroz poslovanje, od velikog značaja i izgradnja kvalitetnog odnosa s lokalnim tvrtkama i državnim institucijama. Gospodin Azem Vllasi je vrlo utjecajan i cijenjen pravnik na kosovskom tržištu i njegov profesionalni angažman zasigurno će unaprijediti poslovanje Croatia osiguranja. Croatia Sigurimi, naša kćerinska tvrtka na Kosovu, u drugoj godini svog poslovanja bilježi izvrsne poslovne rezultate te je prva osiguravateljska tvrtka koja na području Kosova pruža visoku razinu kvalitete usluge tijekom cijelog osiguravateljskog procesa - od sklapanja ugovora o osiguranju do isplate eventualnih šteta. Dobit Croatia Sigurimija a.d. u 2006. godini nakon oporezivanja iznosi 1,74 milijuna kuna, što jeHRVOJE VOJKOVIÆ s djevojkom Tamarom Šopar s kojom je u vezi od raspada braka s odvjetnicom Dianom VojkovićHRVOJE VOJKOVIÆ s djevojkom Tamarom Šopar s kojom je u vezi od raspada braka s odvjetnicom Dianom Vojković 127,8 posto više od planirane dobiti.

Sponzorstva su isplativa'

NACIONAL: Croatia osiguranje najveći je pojedinačni sponzor nogometnih klubova u Hrvatskoj, a nedavno ste potpisali četverogodišnji sponzorski ugovor s NK Hajduk, vrijedan 34 milijuna kuna. Kakve efekte postižete u marketinškom smislu, s obzirom na nedovoljnu kvalitetu lige?
- Plan sponzorstava donesen je na temelju pomno provedenih istraživanja tržišta od strane naših marketinških stručnjaka i naše analize pokazuju da su se do sada svi sponzorski projekti pokazali opravdanim ulaganjem u promidžbu tvrtke.

Vezane vijesti

Umjesto Vedrana Čorića, za vršitelja dužnosti postavljen mladi kirurg

Umjesto Vedrana Čorića, za vršitelja dužnosti postavljen mladi kirurg

Nakon što je početkom prosinca dugogodišnji predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ivan Jelić otišao u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika