29.05.2007. / 09:35

Autor: Marijana Zrinjski

REPUBLIKA SRPSKA

Političari BiH protiv Dodikove smjene

Smjenom predsjednika Vlade republike Srpske Milorada Dodika, stanje u Bosni i Hercegovini ne bi se znatnije promijenilo, a njegova smjena ne bi pridonijela bržem rješavanju problema te zemlje. Zaključili su to u utorak mediji u BiH prenoseći mišljenja domaćih političara, nakon što je prošli tjedan američka analitička agencija, Stratfor sa sjedištem u Austinu u Texasu koja se kvalificira i nekom vrstom CIA-e u sjeni, najavila mogućnost Dodikove smjene.

U izvješću objavljenom na internetskim stranicama agencije stajalo je da je Dodik tijekom pregovora o reformama u BiH vođenim u Washingtonu okrenuo Zapad protiv sebe. Dodik se naime, prema agenciji, tom prilikom otvoreno sukobio s američkim veleposlanikom Douglasom McElahneyjem koji mu je otvoreno zaprijetio kako će biti smijenjen.

"Republika Srpska je trajna kategorija i tko to zanemaruje, ne može ovdje očekivati nikakvo rješenje. Ako je to protuzapadno, u redu, onda sam ja protiv Zapada", kazao je Dodik novinarima dok je u posebnoj izjavi u ponedjeljak kazao kako nikad nije čuo za Stratfor. Iako se neki političari u BiH ne slažu s njegovim metodama, svi se protive njegovoj smjeni.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i Dodikov stranački kolega zaključio je kako se ljude ne bi trebalo smjenjivati zbog drukčijeg mišljenja te da su neprimjerene za one koji pridonose razvitku BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić potvrdio je da je preko međunarodnih organizacija informiran o mogućoj Dodikovoj smjeni. Iako smatra da je krajnje vrijeme da se zaustavi nasilno i grubo Dodikovo ponašanje, ističe kako nije za smjene jer bi one izazvale samo nove probleme.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota podsjetio je kako je Dodik na čelu stranke s legitimitetom da zastupa interese bosanskih Srba. Njegov stranački kolega glavni tajnik HDZ-a 1990. Josip Merdžo drži kako sankcije koje su dosad poduzimane nisu dale pozitivni učinak ni na jednom bitnom području u BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika