30.05.2007. / 15:53

Autor: Nina Tomljanović

MODERNIZACIJA

Hrvatska će dobiti Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra

ZIS je sustav baza podataka koji će pohraniti podatke iz zemljišnih knjiga i katastra te povećati sigurnost u pravnom prometu nekretnina, i to sve na jednom mjestu

Hrvatska bi za najkasnije dvije godine trebala dobiti Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) koji će omogućiti brže, jednostavnije i sigurnije registriranje nekretnina i prava na njima. Projekt je vrijedan više od 22 milijuna kuna, a ugovor o razvoju i implementaciji tog projekta potpisali su ministrica pravosuđa Ana Lovrin, ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić te predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačavić.

Potpisnici ističu da se "ZIS svojim konceptom i idejom savršeno uklapa u strateški razvojni okvir e-Hrvatske koji podrazumijeva informatizaciju tijela državne uprave kao najvažnijeg koraka u njenom približavanju građanima i preduvjet korištenju modernih informacijsko komunikacijskih tehnologija za osiguranje brže, kvalitetnije i dostupnije usluge".

ZIS je sustav baza podataka koji će pohraniti podatke iz zemljišnih knjiga i katastra te povećati sigurnost u pravnom prometu nekretnina, i to sve na jednom mjestu. Sustav bi trebao osigurati i "daljinsku komunikaciju s korisnicima", odnosno uvid i izdavanje podataka ovlaštenim stručnim osobama, kao što su javnim bilježnici, odvjetnici, ovlašteni geodeti i banke. Ovaj sustav je i jedan od najznačajnijih koraka u ostvarenju projekta "Uređena zemlja" koji će obuhvaćati sveukupne aktivnosti Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave u cilju modernizacije i sređivanja stanja registracije nekretnina.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika