31.05.2007. / 11:21

Autor: Nina Tomljanović

RUSKO PODZEMLJE

Lugovoj: ''Litvinenkovo ubojstvo je mračna politička priča''

Litvinenkovo ubojstvo Lugovoj je nazvao "mračnom političkom pričom" u kojoj su glavnu ulogu igrale britanske tajne službe, kao i Berezovski i Litvinenko. Također je kazao da je dugo poznavao Litvinenka, ali da nakon njegova odlaska u London gotovo i nisu bili u kontaktu

Andrej Lugovoj, čovjek kojeg je britansko tužiteljstvo optužilo da je otrovao kritičara Kremlja Aleksandra Litvinenka u Londonu, danas je izjavio kako su ruski poslovni čovjek Boris Berezovski, koji je dobio politički azil u Britaniji, i ubijeni bivši ruski špijun Aleksandar Litvinenko bili agenti britanske tajne službe MI-6.

Lugovoj je održao konferenciju za novinare na kojoj je također kazao da su ga britanske specijalne službe pokušale vrbovati kako bi prikupio kompromitirajuće materijale o predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, prenose ruski mediji.

"Pokušali su me regrutirati za agenta britanske obavještajne službe. Britanci su u stvari predložili da prikupim bilo kakve podatke koji bi mogli kompromitirati predsjednika Putina i članove njegove obitelji", rekao je Lugovoj. Prema njegovim riječima, Litvinenko mu je sam rekao da ga je vrbovao MI-6, a nakon toga je Berezovski predao britanskoj tajnoj službi materijale ruskog Vijeća sigurnosti i također je postao agentom. Upravo to, nastavio je Lugovoj, omogućilo im je da dobiju politički azil u Britaniji i britansko državljanstvo.

Litvinenkovo ubojstvo Lugovoj je nazvao "mračnom političkom pričom" u kojoj su glavnu ulogu igrale britanske tajne službe, kao i Berezovski i Litvinenko. Također je kazao da je dugo poznavao Litvinenka, ali da nakon njegova odlaska u London gotovo i nisu bili u kontaktu.

"Tijekom jednog od mojih posjeta Londonu 2004. sreo sam se s Berezovskim koji mi je savjetovao da obnovim kontakte s Litvinenkom, ali ja ga nisam poslušao", rekao je.

Prema njegovim riječima, Litvinenko ga je kasnije sam nazvao i predložio poslovnu suradnju u organizaciji posla vezanog za zaštitu britanskih investicija u Rusiji.

Dodao je : "Međutim, nakon nekoliko susreta shvatio sam da se ne radi samo o poslu", kazao je Lugovoj.

Iznio je nekoliko mogućih verzija ubojstva Litvinenka koji je umro u studenome 2006. godine od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem, ali smatra da su to najvjerojatnije učinile britanske tajne službe. "Litvinenko je postao agent koji je izmakao kontroli (britanskih) specijalnih službi i ubijen je", kazao je Lugovoj dodajući da ako ga nisu ubile same službe da su za to vjerojatno znale i prešutno odobrile.

Lugovoj, koji sada ima svoju tvrtku u Moskvi, odbacio je navode o bilo kakvoj umiješanosti u smrt Litvinenka. Prošlog tjedna britansko državno odvjetništvo počelo je sudbeni progon Lugovoja i zatražilo je njegovo izručenje u Veliku Britaniju zbog ubojstva Litvinenka, no Moskva ga ne želi izručiti.

Vezane vijesti

Ruski mediji optužuju Britaniju za početak diplomatskog rata

Britanija i Rusija su počeli diplomatski rat, piše današnji moskovski dnevnik "Komersant" povodom jučerašnje odluke Britanije da protjera… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika