Objavljeno u Nacionalu br. 603, 2007-06-05

Autor: Željko Rogošić

OBNOVITELJ LIKE I DALMACIJE U NOVOM BIZNISU

Graditeljski pothvat splitskog mecene

Ilija Naletilić, poduzetnik i prvi predsjednik Liste Velog Mista, govori o svom posljednjem velikom poslu na Hvaru i političkoj krizi u Splitu

Ilija Naletilić, vlasnik tvrtke Inero, u hvarskoj uvali ispred hotela Adriana koji je luksuzno obnovio za samo 150 radnih danaIlija Naletilić, vlasnik tvrtke Inero, u hvarskoj uvali ispred hotela Adriana koji je luksuzno obnovio za samo 150 radnih danaPolemike i kritike oko novog izgleda splitske rive ne smiruju se. Optužbe za sukob interesa zbog sudjelovanja njihovih tvrtki u uređenju rive proteklih dana politička konkurencija usmjerava prema splitskim poduzetnicima iz Liste Velog Mista (LVM) koja vlada gradom, prije svega prema njenom predsjedniku Silvanu Braliću, vlasniku Adriacinka. Prvi predsjednik LVM-a, Ilija Naletilić, odlučno odbacuje takve tvrdnje. “Nitko od nas poduzetnika u Splitu nije u sukobu interesa, niti se itko od nas, a najmanje Bralić, bavi gradskom politikom kako bi sebi namještao poslove iz gradskog proračuna. Ali očito Velo Misto smeta mnogima”, tvrdi uspješan poduzetnik, 53-godišnji diplomirani inženjer elektroenergetike Ilija Naletilić. On je već petnaest godina vlasnik tvrtke Inero, koja se stabilno razvija kao poduzeće za inženjering, specijalizirano za izgradnju elektroenergetskih objekata, dalekovoda, ali i građevinskih i završnih radova u stanogradnji, ugostiteljstvu i turizmu, sa 125 zaposlenih.

Ljubitelj košarkeNALETILIĆEVA TVRTKA INERO sagradila je poslovni centar Lesnine u poduzetničkoj zoni DugopoljeNALETILIĆEVA TVRTKA INERO sagradila je poslovni centar Lesnine u poduzetničkoj zoni Dugopolje Inero je postao poznat kao tvrtka koja se dokazala u izgradnji elektroenergetskih objekata i obnovi ratom stradalih područja Dubrovnika, Šibenika i cijele Like, te uspješnim radovima na trasi autoceste Zagreb - Split. Inero je ovih dana investitoru Sunčanom Hvaru, u sastavu Orco grupe, u roku predao potpuno obnovljeni hotel Adriana, na hvarskoj rivi, koji će u lancu Svjetskih malih luksuznih hotela prve goste primiti za nekoliko dana. Taj zahtjevan posao Ineru će donijeti 60 milijuna kuna. Naletilić voli košarku i stalni je sponzor KK Split - nedavno im je donirao 200.000 kuna, ali donira i sponzorira sve pojedince i ustanove koji zatraže pomoć. Odlučio je raspisati prvi hrvatski javni natječaj “za dodjelu donacija i sponzorstava s ciljem pomoći pojedincima u rješavanju životnih problema, u šest kategorija, s iznosom od 900.000 kuna za razdoblje do kraja ove godine”, kaže Naletilić. Posebna komisija rasporedit će taj iznos pojedincima u kategorijama: znanost, kultura, djeca i mladi, čovjek, zdravlje i sport.

Luksuzni hotel

NACIONAL: Zašto je hvarski hotel Adriana značajna poslovna referenca za vašu tvrtku?
- To je naš prvi veliki hotelski objekt na kojem je Inero obavio sve građevinske i zanatske radove, elektro i hidro priključke, ispuste, te opremio hotel svim sadržajima po najvišim svjetskim standardima za samo 150 dana. To je sad hotel s 50 soba, apartmana i soba za invalide, s natkrivenim bazenom s morskom vodom na petom katu hotela, spa centrom. Nekad je Adriatic bio svratište, najslabija karika u ponudi Sunčanog Hvara, a danas će to biti luksuzni hotel s četiri ili pet zvjezdica.


Osnivanje privatnog poduzeća NACIONAL: Znači li to da će Inero početi obavljati graditeljske poslove u turizmu i zbog čega je uopće vaša tvrtka dobila tako značajan posao u ekskluzivnoj hrvatskoj turističkoj destinaciji?
- I dosad sam sudjelovao u izgradnji hotela. Golem posao Inero je napravio na Grand Hotelu Lav. Obnavljao sam i hotel Živogošće i još nekoliko manjih hotela. Ovaj posao nisam dobio nikakvom političkom odlukom, niti je u vezi s mojim članstvom u LVM-u. Prošle godine Inero je za istog investitora, Sunčani Hvar, adaptirao i gradio četiri manja objekta u središtu Hvara. Investitor je prepoznao našu kvalitetu i poslovnost i pozvao nas da se natječemo za kompletnu rekonstrukciju hotela.

NACIONAL: Koliko je elektroenergetskih objekata Inero sagradio? Energetika je obilježila prve godine vašeg rada.
HOTEL ADRIANA, nekadašnji derutni hotel Adriatic, danas je luksuzni hotel s 50 soba i apartmana, uključujući sobe za invalide, na samoj hvarskoj rivi u vlasništvu Orco grupeHOTEL ADRIANA, nekadašnji derutni hotel Adriatic, danas je luksuzni hotel s 50 soba i apartmana, uključujući sobe za invalide, na samoj hvarskoj rivi u vlasništvu Orco grupe - Ukupno smo sagradili i obnovili više od 200 elektroenergetskih objekata. Kao inženjer elektroenergetike, tvrtku sam počeo razvijati upravo u tom smjeru. Poslije oslobođenja Dubrovnika, 1993., intenzivno smo, u suradnji s HEP-om, radili na cjelovitoj obnovi ratom porušenih elektroenergetskih postrojenja na dubrovačkom području, posebno sela iznad i oko Dubrovnika. Inero je riješio kompletan elektroenergetski rasplet stare gradske jezgre Šibenika, oko šibenske katedrale, obnovio elektrosustav u šibenskom zaleđu, sve do Benkovca. Nakon toga došla je suradnja s Elektrolikom, pa smo elektroenergetski obnavljali cijelo područje ratom razrušene Like. Ipak, najzahtjevniji objekt na kojem sam radio s Dalekovodom je izgradnja 110 kv elektroenergetskog prstena na području Splita, od Vrborana do Kaštel Sućurca, i niskonaponski rasplet oko trafostanice Dobri. Ponosan sam što je Inero bio značajan sudionik nove elektrifikacije ratom teško stradalih područja Hrvatske i što je svaki naš posao dobiven na javnom natječaju.

NACIONAL: Kada ste odlučili osnovati Inero?
- Gotovo svi uspješni poduzetnici počeli su još u socijalizmu, jer je to Markovićevim reformama bilo moguće. Bio sam projektant u splitskoj tvrtki Monter i stekao veliko iskustvo jer je 80-ih to bilo poduzeće s 1100 ljudi. Potom sam se zaposlio u tvornici ferolegura Dalmacija Dugi Rat. Danas tih tvrtki nema, ali sve privatne tvrtke koje su nikle iz njih su uspješne. U Dugom Ratu pala mi je na um ideja da se okušam u privatnom biznisu. Još 1988. u tvrtki Dalmacija završili smo napajanje i automatiziranje proizvodnje, transportnog sustava i triju peći. Postalo mi je dosadno. Počeo sam razmišljati o nečem višem. I tako je nastao Inero - Ilija Naletilić Ero. Hercegovac sam i time se ponosim. Ponosim se što potječem iz Pologa, između Mostara i Širokog Brijega, i svim ljudima iz mojega kraja. Ali najveći sam kritičar Hercegovaca koji su se obogatili “muljanjem” u ratnim vremenima. U Split sam došao kao mladić, završio fakultet, zasnovao obitelj i prije nešto više od 15 godina počeo s tvrtkom s nekoliko ratnika. Neki kažu da sam povezan s političarima, no tvrdim da meni poslove ne donosi politika.

Poduzetnici u sukobu interesa

NACIONAL: Zašto ste se počeli baviti politikom i bili osnivač Liste Velog Mista?
- Nama poduzetnicima, koji smo stalno na tržištu, LVM je zapravo dodatno opterećenje. Pojavom LVM-a, splitske poduzetnike koji se bave politikom javnost je počela još više kontrolirati. Nitko iz te stranke nije se počeo baviti politikom i izišao na izbore da bi tako sebi osigurao povlastice pri dobivanju posla. Neki to danas namjerno tako tumače jer im smetamo. Ja se na to ne osvrćem jer znam da se LVM blati ne da bi se obranili javni, gradski interesi od nas, navodno, halapljivih poduzetnika, nego da bi se LVM politički diskvalificirao.

NACIONAL: Zašto ste prihvatili da budete prvi predsjednik LVM-a?
DALMATINSKO SJEDIŠTE Erste banke sagradio je Naletilićev IneroDALMATINSKO SJEDIŠTE Erste banke sagradio je Naletilićev Inero - Mi smo s LVM-om htjeli promijeniti svijet, uspavane političke relacije u Splitu. Osnovali smo stranku da ubrzamo razvojne procese i da Split napokon iskoristi svoje mogućnosti na dobrobit svih građana. Sada smo na pola puta, i znamo da nismo uspjeli pokrenuti sve ono što smo kroz posebne projekte htjeli napraviti. To je većini poduzetnika u LVM-u bio osobni cilj. Ovih dana tuku nas i SDP i HDZ, ali izdržat ćemo. Ponosan sam što sam bio izabran za prvog predsjednika LVM-a. Uvjeren sam da mi Splićani vjeruju da sam sve radio iskreno i u najboljoj namjeri.

NACIONAL: Ne spočitava se vama sukob interesa, nego Silvanu Braliću, gradskom vijećniku, i Željku Jerkovu, predsjedniku Gradskog vijeća.
- Ako je tako, svi smo mi poduzetnici u sukobu interesa ako radimo ijedan javni posao. Vjerujem da nitko iz LVM-a, pa ni Bralić, čija je tvrtka Adriacink izradila nosače tendi na rivi nije u sukobu interesa. Od Bralića je izvođač radova zatražio izradu takvih nosača jer je njegova tvrtka jedina na ovom području mogla izgraditi sve ono što projekt zahtijeva. Obavljen je složen posao, vrijedan 4 milijuna kuna, jer je to Adriacink bio sposoban napraviti, a sada se to iskrivljeno predstavlja kao da je Adriacink nekome uzeo 4 milijuna kuna.

NACIONAL: Lista Velog Mista stalno upozorava na sporost i blokade u realizaciji najavljenih gradskih projekata i kritizira gradonačelnika Puljića. Hoćete li podržati zahtjev za njegovom smjenom?
NALETILIĆ ispred natkrivenog bazena s morskom vodom na petom katu hotela AdrianaNALETILIĆ ispred natkrivenog bazena s morskom vodom na petom katu hotela Adriana - Mi ne guramo važne gradske projekte da bismo sebi osiguravali poslove, kako nas oporba zločesto optužuje, nego želimo potaknuti one razvojne projekte koji otvaraju nova radna mjesta. U svojoj tvrtki u zadnje dvije godine otvorio sam više od 30 radnih mjesta. Želio bih da tako rade i drugi. Nas boli sporost i zastoj u otvaranju poduzetničke zone Dračevac. Mi tražimo da se pokrenu projekti izmještanja željezničkog i autobusnog kolodvora i pretvaranja Splita u turistički grad. Istina je da kritiziramo gradonačelnika Puljića da je prespor i neodlučan. Mi smo inicirali donošenje GUP-a, a sada vidimo da smo na nekim mjestima postali toaci GUP-a, pa pokrećemo njegove izmjene. Naravno ne zbog toga da bismo u pojedinim zonama išli na ruku interesima nas poduzetnika. Besmislene su tvrdnje SDP-ove oporbe da izgradnju javnih garaža u središtu grada LVM gura zbog interesa Juroslava Buljubašića i 20-ak soba hotela koji gradi SEM. Imamo ozbiljne primjedbe na gradsku administraciju i Puljića. Mislim da LVM ipak neće podržati zahtjev oporbe za njegovom smjenom.

Pomoć nepoznatim osobama

NACIONAL: Zašto pomažete vama potpuno nepoznatim ljudima? Htjeli ste ostati skriveni donator pomoći mladiću, sportašu iz Kaštela koji je godinama bio u komi i kojem je trebala skupa operacija. Zašto ste uvijek donator ili sponzor gradskih događanja?
- Zato što mi se ljudi stalno obraćaju za pomoć. Pitaju oni koji su u nevolji. I navikli su se da im pomognem. Meni je u krvi i duši pomagati drugima. Puno toga se ne zna i ne treba se znati. Običan čovjek za mene je svetinja, kao i moji radnici. Istina je da sam pomogao ljudima kojima je potrebno liječenje, ustanovama. Svi smo osjetljivi na bolnicu i bolest. Kada je ravnatelj KB-a Split Dujmor Marasović pokrenuo donatorsku konferenciju, meni je bilo zadovoljstvo što se 40-ak splitskih poduzetnika odmah odazvalo. Uvijek bih htio ostati nepoznati donator, jer meni takva pomoć donosi duševni mir, a nikome, ni obitelji, ni zaposlenicima, ni tvrtki, ne šteti. Nisam bogataš, niti tajkun, ne rasipam se novcem, ja sam samo obični inženjer. Ja sam za to da se novac oplođuje, a višak koji se stvori treba podijeliti s onima kojima treba, pojedincu i zajednici.

NACIONAL: Zašto ste pokrenuli Natječaj za donacije i sponzorstva na kojem ćete samo u ovoj godini podijeliti 900.000 kuna?
- Osnovni cilj je pomoći ljudima, ali taj novac pravednije raspodijeliti, a ne onima koji se prvi jave. Zato će posebna komisija vrednovati 300 pristiglih zahtjeva i rasporediti taj novac kao pomoć ljudima kroz šest kategorija: znanost, kultura, djeca i mladi, čovjek, odnosno humanitarni projekti s ciljem pomoći socijalno ugroženim pojedincima, zdravlje i sport. Želim da naša bolnica do 2008. postane Sveučilišna bolnica.

Napadi na listu

'Kerum je bio povrijeđen'

Željko Kerum nazvao je splitske poduzetnike s Liste Velog Mista kokošarimaŽeljko Kerum nazvao je splitske poduzetnike s Liste Velog Mista kokošarimaNACIONAL: Kako gledate na izjave Željka Keruma o članovima LVM-a kao hohštaplerima i kokošarima?
- Željko Kerum se zaletio, pretjerao, i duboko vjerujem da nije tako mislio. Nije korektno ono što je rekao o LVM-u. Očito je bio povrijeđen jer je netko sporo rješavao problem s dozvolama potrebnim za izgradnju hotela Marjan. Ali to nema nikakve veze s LVM-om. Mislim da je shvatio da su to bile nepotrebno teške riječi i da će uskoro javno reći da mu je žao zbog toga. Nama je svaki poduzetnik u Splitu, bio on Kerum ili postolar, jednako važan. Svaki koji zapošljava jednog ili više ljudi je poduzetan i vrijedan poštovanja.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika