Objavljeno u Nacionalu br. 604, 2007-06-12

Autor: Željko Rogošić

GRAĐEVINSKI DIV NA UDARU MEDIJA

Žderić: 'Nema istrage protiv mene'

ŽELJKO ŽDERIĆ, glavni direktor Konstruktora, jedne od najmoćnijih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, odgovara na teške optužbe da se na kriminalan način dokopao tog poduzeća

Željko Žderić optužuje Slobodnu Dalmaciju i njenog urednika Mladena Plešea da lažima i manipulacijama pokušava nahuškati javnost na njega i KonstruktorŽeljko Žderić optužuje Slobodnu Dalmaciju i njenog urednika Mladena Plešea da lažima i manipulacijama pokušava nahuškati javnost na njega i KonstruktorŽeljko Žderić, glavni direktor splitskog Konstruktor-inženjeringa, jedne od najmoćnijih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, opet je, nakon godinu i pol dana, osvanuo na naslovnici Slobodne Dalmacije. Slobodna je prošlog tjedna, u tekstu Vuka Đuričića, izvijestila hrvatsku javnost o šokantnom nalazu u “skandaloznoj privatizaciji najmoćnije dalmatinske građevinske tvrtke”, te da je osobno Željko Žderić “za samo 30.000 kuna kupio Konstruktor” a da je Vrhovni sud RH naložio provođenje temeljite istrage o privatizaciji tog poduzeća.

Stvaranje negativne slike Glavni urednik Slobodne Mladen Pleše u istom broju je u tekstu “Bagerom na istinu” otkrio da istodobno Vrhovni sud nalaže istragu o privatizaciji Konstruktora, a direktor Konstruktor-inženjeringa Žderić na Općinskom sudu u Splitu traži nadoknadu štete od Slobodne Dalmacije, u iznosu od 1,7 milijardi kuna, jer je, tvrdi Pleše, Slobodna pisala istinu o nepravilnostima tijekom privatizacije Konstruktora.

Tijekom razgovora s Nacionalovim novinarom, Željko Žderić je vrlo mirno i otvoreno odgovarao na svako pitanje. “Niti je Vrhovni sud izdao novi nalog za istragu o privatizaciji Konstruktora, niti sam ja kupio Konstruktor za 30.000 kuna. To su laži, konstrukcije i pretvorbena akrobacija Mladena Pleše i Slobodne Dalmacije kako bi stvaranjem negativne slike i izmišljotinama o Konstruktor-inženjeringu i meni izravnim pritiskom utjecali na Općinski sud u Splitu. Na tom sudu vodi se spor, na temelju naše tužbe i zahtjeva za odštetom od Slobodne Dalmacije, u visini 1,7 milijardi kuna, zbog nastale poslovne štete, gubitka posla u Libiji, isključivo zbog neistina objavljenih u Slobodnoj u jesen 2005. Pleše i uprava su očito procijenili da u tom sporu ne stoje sjajno”, izravan je bio Žderić.

Konstruktor-inženjering već petnaestak godina sudjeluje u gotovo svim značajnim državnim infrastrukturnim projektima. Ima 2500 zaposlenih, 35 tvrtki-kćeri a godišnji promet je u 2006. iznosio više od 2 milijarde kuna. Željko Žderić ima 51 godinu, diplomirani je inženjer građevinarstva, magistar građevinskih znanosti. Cijeli svoj radni vijek od 1979. proveo je u Konstruktoru.


Istraga o privatizaciji

NACIONAL: Na osnovi čega tvrdite da je Slobodna Dalmacija objavila laž i da niste za 30.000 kuna kupili Konstruktor?
Slobodna Dalmacija posljednjih tjedan dana donosi seriju tekstova o navodnoj nezakonitoj pretvorbi i privatizaciji tvrtke KonstruktorSlobodna Dalmacija posljednjih tjedan dana donosi seriju tekstova o navodnoj nezakonitoj pretvorbi i privatizaciji tvrtke Konstruktor - Kada kažu da sam za 30.000 kuna došao do Konstruktora, to je laž. Konstruktor-inženjering je u stečajnom postupku 1995. godine kupio nekadašnji Konstruktor, preimenovan u Građenje, kao tvrtku bez imovine, za 30.000 kuna. Ništa nisam kupio ja nego Konstruktor-inženjering. Građenje postoji i danas, ne vodi nikakve poslove. Po novinarima i glavnom uredniku Slobodne, Konstruktor, odnosno, Građenje, vrijedilo je 80 milijuna njemačkih maraka. Ako Slobodna Dalmacija želi, mi ćemo odmah tu tvrtku, po istoj cijeni za koju smo je kupili, prodati njima.

NACIONAL: Zašto je pokrenuta istraga o privatizaciji Konstruktora?
- Vrhovni sud uopće nije naredio nikakvu istragu sada nego prije više od godinu i pol dana. U međuvremenu je istraga završena 6. prosinca 2006. Slobodna Dalmacija nije objavila vijest od dva, tri ili deset dana, nego je svjesno i s motivom, kao ekskluzivnu informaciju, plasirala priču staru gotovo dvije godine. Istragu je proveo Županijski sud u Splitu a rezultati vještačenja u vezi s Konstruktorom glase: “GP Konstruktor, poduzeće s društvenim kapitalom, nije u roku propisanom člankom 9. Zakonom obavilo pretvorbu do 30. lipnja 1992. godine. Agencija RH za restrukturiranje i razvoj, kasnije Hrvatski fond za privatizaciju, nije se u zakonskom roku od 60 dana očitovao na prezentiranu dokumentaciju u svezi GP Konstruktor koja im je dostavljena, pa se sukladno Zakonu može smatrati da je suglasan s istim. Rješenjem Trgovačkog suda u Splitu od 30. siječnja 1995. otvoren je stečajni postupak nad poduzećem GP Konstruktor-Građenje s.p.o. koji je okončan 21. kolovoza 1995. godine prodajom istog poduzeća Konstruktor-inženjeringu.” To stoji u službenim dokumentima.

Golema financijska šteta

NACIONAL: Zašto je prije godinu i pol dana Vrhovni sud naredio otvaranje istrage?
- Vrhovni sud je radio svoj posao i nikada nismo komentirali legitimne odluke hrvatskih sudova. Državno odvjetništvo u Splitu žalilo se na odluku Županijskog suda u Splitu da se istraga ne provodi jer je taj sud, suprotno zahtjevu za istragom, smatrao da u pretvorbi ne postoji ništa sporno. Vrhovni sud je mislio drukčije pa je 2005. naredio temeljitu istragu, koju je Županijski sud okončao 2006., i rezultate dostavio Državnom odvjetništvu.

NACIONAL: Zašto se Državno odvjetništvo odlučilo za traženje istrage o privatizaciji Konstruktora?
BIZNIS U KATARU Na ulazu u Dohu, glavni grad Katara, Konstruktor gradi četveroetažno čvorište vrijedno 200  milijuna dolaraBIZNIS U KATARU Na ulazu u Dohu, glavni grad Katara, Konstruktor gradi četveroetažno čvorište vrijedno 200 milijuna dolara - Zato što je zaprimilo kaznenu prijavu Bože Biuka, nekadašnjeg direktora jednog bivšeg Konstruktorova OUR-a, koji je tvrdio da je Konstruktor kriminalno privatiziran, da je u vrijeme stečaja vrijedio 60 ili čak 80 milijuna njemačkih maraka. Vjerujem da je Odvjetništvo odlučilo sve takve Biukove navode provjeriti. No Biukove konstrukcije Slobodna Dalmacija bez provjera preuzima kao svoje, a Biuk postaje njihov ključni izvor u napadu na mene i Konstruktor, ujesen 2005., kada je na naslovnici Slobodne osvanulo da Željko Žderić “pere” novac kroz poslovanje Konstruktorovih tvrtki-kćeri. U proteklih deset godina bilo je žalbi na pretvorbu Konstruktora, ali sve pravomoćne sudske odluke su potvrdile da je sve provedeno zakonito. Proces privatizacije je završen prije petnaest godina, Konstruktor-inženjering je od tada u vlasništvu 600 malih dioničara, među kojima sam i ja. Ni danas Konstruktor-inženjering nema većinskog vlasnika.

NACIONAL: Što se, po vašem mišljenju, člancima u Slobodnoj željelo postići?
- U prvom planu je sudski postupak u kojem Konstruktor-inženjering od Slobodne traži odštetu od 1,7 milijardi kuna. Uprava Slobodne to pokušava izbjeći, ali činjenice su neumoljive. Napisali su hrpu laži i optužbi, a onda se našao netko kome je nanesena golema financijska šteta zbog takvog novinarskog uratka, tko će argumentirano tražiti naplatu štete od onoga tko ga je napisao. Konstruktor-inženjering tužio je Slobodnu Dalmaciju i postupak je u tijeku. U svojem komentaru “Bagerom na istinu” Mladen Pleše svjesno i s ciljem iskrivljava činjenice. On piše da “u vrijeme kada je Vrhovni sud naložio Županijskom sudu u Splitu otvaranje istrage o privatizaciji Konstruktora, na Općinskom sudu u Splitu održava se jedna od rasprava po tužbi jednog od vlasnika te moćne građevinske tvrtke”. Pleše hoće dovesti u zabludu svoje čitatelje i nahuškati medije, javnost i sudstvo protiv “jednog vlasnika moćne građevinske tvrtke”. On zna da je Vrhovni sud naredio istragu prije više od godinu i pol dana, prije negoli je Slobodna Dalmacija neistinama i optužbama za “pranje novca” i nezakonito poslovanje nasrnula na Konstruktor-inženjering i mene. Prije nego što smo podnijeli tužbu i odštetni zahtjev i prije rasprave po tužbi na Općinskom sudu. Procjenjuju da bi za njih bilo pogubno ako sud prihvati odštetni zahtjev za isplatom 1,7 milijardi kuna.

NACIONAL: Što je pisalo u članku zbog kojeg ste u prosincu 2005. tužili Slobodnu?
- Tekst je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji 23. rujna 2005. Na naslovnoj stranici Slobodna Dalmacija, uz moju fotografiju, kao s tjeralice, teško me optužuje za kriminal. Slobodna je tvrdila da “Željko Žderić kupuje i osniva poduzeća radi pranja novca”. U članku se Slobodna pozvala na priče onog istog čovjeka, inženjera Božu Biuka.

Obavijest libijskog ministarstva NACIONAL: O kakvoj se konkretno poslovnoj šteti radi gubitkom posla u Libiji, nastaloj, kao što kažete, neistinitim pisanjem Slobodne?
- Na provedenom natječaju u Libiji bili smo već odabrani izvođač velikog građevinskog projekta vrijednog 1,5 milijardi eura. U studenome 2005. dobili smo obavijest iz libijskog Ministarstva prometa i veza, upućenu izravno meni kao glavnom direktoru Konstruktor-inženjeringa. Doista je strašno primiti pismo takvog sadržaja. Pročitao sam ga užasnut.

NACIONAL: Što vam je libijsko Ministarstvo prometa i veza napisalo?
- Izvijestili su nas da su se od pristiglih ponuda na natječaj za izvedbu projekta velike autoceste u Libiji odlučili za ponudu Konstruktor-inženjeringa. Ali obavijestili su nas da nas eliminiraju iz toga posla jer je ambasada Libijske Džamahirije u Zagrebu dostavila negativno posebno izvješće, zasnovano na novinskom članku u Slobodnoj Dalmaciji od 23. rujna 2005., o našoj tvrtki, u kojem autor članka mene, kao direktora tvrtke, navode Libijci, optužuje za malverzacije i pranje novca. U pismu libijskog ministarstva navodi se kako Libijska Džamahirija mora poslovati na ispravan i zakonit način, i da je svaka tvrtka podložna stalnom praćenju i kontroli ispravnosti poslovanja. Libijci su iskazali žaljenje što zbog zaprimljenih informacija koje je objavila Slobodna Dalmacija moraju odustati od namjere da nam dodijele izvođenje tog projekta. Tako smo zbog članka u Slobodnoj izgubili posao vrijedan 1,5 milijardi eura, pa smo podnijeli tužbu za naknadu štete. Odštetni zahtjev je čista matematika. Zahtjev od 1,7 milijardi kuna je 10 posto od očekivane dobiti u tom poslu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika