Objavljeno u Nacionalu br. 605, 2007-06-19

Autor: Ana Kirin

GALERIJA

Ivana Franke u Veneciji

MLADA UMJETNICA predstavlja Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji, vrhunskoj smotri moderne umjetnosti

IVANA FRANKE u ateljeu u Zagrebu gdje koncipira svoje ambijentalne instalacijeIVANA FRANKE u ateljeu u Zagrebu gdje koncipira svoje ambijentalne instalacije"Većina mojih radova napravljena je u prostoru u kojem se nalazi ili mu je prilagođena", rekla je mlada hrvatska umjetnica Ivana Franke u povodu Venecijanskog bijenala. Njezin rad Latency predstavlja Hrvatsku ondje, na jednoj od najznačajnijih svjetskih izložbi suvremene umjetnosti. Ivana Franke je diplomirala 1997.

Na Grafičkom odjelu ALU u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja, a u Veneciji je već izlagala. S arhitektima Petrom Miškovićem, Leom Pelivan i Tomom Plejićem postavila je na Bijenalu arhitekture 2004. rad Frameworks, 30-tonski tunel od staklenih lamela kroz koji su posjetitelji mogli prolaziti. "U svim instalacijama bavim se odnosom promatrača i promatranog. Kada uđete u galeriju, znate kako taj prostor izgleda i imate određena očekivanja", kaže Ivana Franke.

Njezina site specific instalacija nalazi se u izložbenom prostoru Area Scarpa u palači fondacije Querini Stampalia na trgu Santa Maria Formosa. Središnja prostorija Area Scarpe otvorena je prema kanalu i unutarnjem vrtu, a voda iz kanala ulazi u nju i prekriva pod. Ondje je Ivana Franke postavila pleksiglas koji odražava vodu i vrt, a u iduće četiri mračne unutarnje sobe svoje instalacije od flaksa i pjene obasjane oskudnim svjetlom. Na instalacijama je imala brojne suradnike, a asistirao joj je i Silvio Vujičić s kojim dijeli atelje. "Pokušavam postići da posjetitelji prostor dožive kao sasvim nov, želim im pažnju vratiti na njih same, potaknuti ih da budu svjesni doživljaja, ali ne na agresivan način", kaže Ivana Franke.

Vezane vijesti

Ljerka Mintas Hodak: I godinu dana nakon ubojstva svaki dan plačem za Ivanom

Ljerka Mintas Hodak: I godinu dana nakon ubojstva svaki dan plačem za Ivanom

Za ubojstvo 26-godišnje pravnice Ivane Hodak, kćeri bivše potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka, u stubištu zgrade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika