Objavljeno u Nacionalu br. 605, 2007-06-19

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Latinu je vrijeme da se povuče

Denis Latin se već odavno ne doima kao autor, pa čak niti kao aktivni sudionik Latinice, nego tek kao neuvježbani glumac na čitanoj probi za kazališnu predstavu

Zrinka PavlićZrinka Pavlić MARKIRANTI IZ NOVINARSKE ŠKOLE“Počinje li jesen u kolovozu?”, Dnevnik Nove TV, nedjelja, 19.15

Nedjeljni Dnevnik Nove TV u dva me navrata trgnuo iz drijemeža u kojem ga obično pomno pratim. Prvi je apsolutno debilan prilog o dugoročnoj vremenskoj prognozi, gdje su novinari PROLAZNIKE NA ULICI pitali misle li da će u kolovozu padati kiša, na što su dobili pregenijalne informacije tipa: “Ma, ne vjerujem” ili značenjem bremenitog: “A šta’š, prijatelju”! Nakon što su u napadu inteligencije vremenske prilike pokušali predvidjeti ANKETOM, Novini dnevničari sjetili su se priupitati i jednog stručnjaka, a potom nam servirali dramatičan kadar reporterke koja hoda po Bogovićevoj, maše ručicama k’o da se zaplela u zavjese te sva zdvojna kontemplira meteorologiju i njen utjecaj na budućnost Hrvata. Prilog predlažem profesorima televizijskog novinarstva kao primjer najglupljeg popunjavanja rupa u minutaži koji je ikada snimljen u ovom dijelu galaksije.
Ocjena: bože sačuvaj (-1)

TRIK-PITANJA IZ ACINE KUHINJE“Nedjeljom u dva”, nedjelja, HRT1, 14.00

Već u dvije emisije zaredom Aleksandar Stanković pokazuje da se po novome fura na političko-novinarski klon Ashtona Kutchera. Počeo je s Jandrokovićem, kad mu je podmetnuo: “Što mislite o Piculinoj izjavi da će Hrvatska do 2006. ući u NATO, a do 2007. u EU?” pričekao da ovaj to popljuje, a potom maltene skočio na stol i polio ga vodom, urlajući: “HA-HAAAA! To je rekao tvoj stranački drug i starješina, Sanader! YOU’VE BEEN PUNK’D!” Snimke na kojima HDZ-ovski aparatčik u panici trepće kao da reklamira novu super-plus-turbo-indžekšn maskaru osvanule su i na YouTubeu, a Acina trik-pitanja u narodu su uzdignuta na herojsku razinu Muje koji zezne i Amerikanca i Rusa i Engleza i sve.
Ove nedjelje isto je izveo sa Stipom Gabrićem Jambom, gradonačelnikom Metkovića i novovjenčanim HSS-ovcem. Najprije je otkrio da Jambo brka Radiće k’o blizance, a potom ga dočekao na zicer sa snimkom od prije dvije godine, kada se ovaj majkom preko koljena kleo da nakon HDZ-a neće ući ni u jednu stranku. Za neki budući “punk’d” Stanković si je sigurno snimio i Jambove provale da se ničega ne boji jer za sobom vuče Bebića, slikovitu tvrdnju o dobroj upućenosti u gaće svojih šofera, a povrh svega križarsko-pravednički nastup kontra korupcije. Čini se, naime, da je Stanković konačno otkrio svoj tajni talent i da s postavljanjem arhivskih zamki sugovornicima prevladava hendikep zbog kojeg je prije bez pol’ frke mlatio mentalno slabije, ali se teško nosio s onima čiji IQ premašuje IQ majoneze light. Sudimo li po liku, djelu i dosadašnjoj dinamici ponašanja metkovskog tajkuna, snimke jučerašnjih izjava mogle bi mu jednog dana opet dobro doći.
Ocjena: neloše (3)

BRAVO, MAESTRO!“Lica nacije”, nedjelja, HRT1, 21.50

Ekskluzivno nastupivši nasuprot Branimiru “Derem Se Ko Vol” Biliću, premijer Ivo Sanader u nedjelju se navečer obratio biračima i ispričao im (mo’š mislit’) sve o operaciji “Maestro”, korupciji u Hrvatskoj i uhićenjima čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju. Sve što je rekao bilo bi vrhunadnaravno prekrasno i prosječan birač ne bi imao drugog izbora nego od sreće zaplesati kazačok sa svojom prašnjavom radnom knjižicom da u premijerovu odlučno-entuzijastično-kenedijevskom nastupu i Bilićevu izvikivanju kvaziprovokativnih pitanja nije bilo nečeg čudnog. Naime, svaki put kad bi Bilić dreknuo pitanje tipa: “Hoćete li s takvim akcijama nastaviti i ako dođete do najviših krugova - ministara, saborskih zastupnika, pa čak i premijera?” Dr. Ivo bi graknuo: “Da! Odlučni smo! Nezaustavljivi! Jašemo gordo, s pravdom na čelu kolone!” Dok se prosječni birač češkao radnom knjižicom po glavi i pitao se: “OK, ali KAKO? Koja su JAMSTVA za to? Kako mogu biti siguran da svoje gadarije niste na vrijeme sakrili na Mars?” Bilić bi kimnuo glavom i mrtav-hladan prešao na sljedeće pitanje. Svakom prosječnom biraču koji mozak koristi za bilo što drugo osim za partiju hrkljuša učinilo se da je cijeli taj intervju, sa svim Bilićevim pitanjima tek poligon za Sanaderov “mi smo super, mi smo cool” promidžbeni nastup jer nikakva objašnjenja nismo dobili. Niti ih je Bilić tražio. Dobili smo samo parole, vješto zamaskirane u odgovore na pitanja. U kontekstu političkog marketinga, možemo im samo uzviknuti: “Bravo, maestro!”
Ocjena: ajme majko (1)

POSUĐENO IME I MINULI RADLatinica, ponedjeljak, HRT1, 20.10

Među važnije televizijske događaje prošloga tjedna svakako bih uvrstila Latinicu pod naslovom “Život i smrt u NDH”. Premda se Denis Latin već odavno ne doima kao autor, pa čak niti kao aktivni sudionik Latinice, nego tek kao neuvježbani glumac na čitanoj probi za kazališnu predstavu, cijenim što je posudio svoje ime i popularnost temi koja je itekako zaslužila obradu. Nadam se da su iznesena svjedočanstva gledali i oni koji se iz tko zna kojih razloga uporno furaju na “izraz stoljetne težnje hrvatskog naroda”. Bilo je vrijeme da se sve to konačno prikaže, jednako kao što je i Latinu vrijeme da se povuče s televizije, što će, kao što čujem, uskoro i učiniti.
Ocjena: guba (4)

PREKO TRNJA I TREŠNJEVAČKOG PLACA DO ZVIJEZDA I MILANAKoledžicom po svijetu, petak, RTL, 20.00

Slaba sam na Roberta Knjaza čak i kad su mu fore na razini hop-cup operete, ali putovanje bake Slavice u Milano bilo je simpatično neovisno o tome. Zasluge više pripadaju bakici i njenim komentarima, nego Knjazovim idejama (oblačenje bakice u Supermanov kostim da bi činila dobra djela bilo je tako suludo zanimljivo da sam prebacila na drugi kanal i pogledala si reklamu za pivo), ali nema veze. Samo onih nekoliko minuta u kojima baka Slavica gleda manekenke na pisti i govori: “Nije čudo što se dečke danas strah ženiti kad ove cure ‘zgledaju tak oštro i ljutito” ili trenutak u kojem dizajnera pita: “A jel’ ti zato što si dizajner voliš dečke?” bili su vrijedni gledanja čitave emisije. O pregači da i ne govorimo.
Ocjena: zakon (5)

Vezane vijesti

Ella Dvornik: Denis je teško podnio prekid

Ella Dvornik: Denis je teško podnio prekid

Ella Dvornik, 19-godišnja kći pokojnog glazbenika Dina Dvornika, svojim ponašanjem i izgledom često začuđuje. Jedna od stvari koja je mnoge… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika