Objavljeno u Nacionalu br. 606, 2007-06-26

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Baskijski lovac na zečeve

Koliko god Mateo Txistu (ili Martin Abade) hinio da je primio novu vjeru i sakramente, u duši je ostao poganin, sklon jelu i piću, lovu i razvratu

U Autunu ga zovu Mateo Txistu ili Tužni Mateo, u Placeneciji Juanito Xistularixa ili Juanito Kristov sluga, a u Guesalibanu i Mondragonu Martin Abade ili Martin Pop. No kako ga god nazivali po cijeloj slavnoj zemlji Baskiji, svi ga Baski poznaju kako jednog od važnih starih božanstava i vežu ga uz lov, lovačku kuhinju, a za divno čudo, posebno uz jela od zeca. No, makoliko bio omiljen ovaj drevni demon, svećenik ili možda čak i svetac, kako ga već želite nazvati, Tužni Mateo, Juanito Kristov sluga i Martin Pop, ta jedna te ista zagonetna osoba s više imena, imao je poprilično nesretnu sudbinu. Prema najstarijim predajama, taj poganski pobro pokrstio se u najranijim danima prodora kršćanstva na Iberski poluotok i zaredio se u Kristova svećenika i slugu. Ali koliko god on zdušno hinio da je primio novu vjeru i sakramente, u duši je ostao poganin, sklon starim obredima, a posebno jelu i piću, lovu i razvratu. I to mu se osvetilo. Služeći jednom misu, ne sluteći ništa, osjetio je lovački poriv i veliku glad, pa je prekinuo molitvu i obred, zviždukom okupio svoje pse i na iznenađenje svojih tek pokrštenih župljana jurnuo u lov na zečeve, svoju omiljenu divljač. Zbog toga što je oskvrnuo sveti obred bio je kažnjen da se više nikada ne vrati u svijet zbilje. Nevidljiv, bez prestanka je trčao za nedohvatljivim zečevima, iscrpljen i gladan, a njegovi su sunarodnjaci čuli samo zvižduk kojim je dozivao lovačke pse, pa potom njihov lavež i ciku koja se orila gustim šumama i proplancima. Žalili su ga svi Baski i molili za oprost i iskupljenje njegovih grijeha. Ali kako su u duši ostali pogani, drevnim su ritualima, među kojima je bio najomiljeniji obred ritualnog lova i kuhanja jela od zečevine, pokušali udobrovoljiti strogog Božjeg Sina. Ali on je ostao nepopustljiv i njegov je nesuđeni svećenik i dalje patio. Jednom mu je, osjetivši njegov dah i začuvši njegov zvižduk, pekarica u Mondragonu otkinula komad tek pečene pogače. Ali baš kad ju je umalo dohvatio, savladala ga je opet neutaživa lovačka strast i onako izgladnio žurno je pohitao za svojim neumornim psima, ne okusivši ni zalogaja.


Drugom su mu prilikom njegovi goniči, kad su Baski u šumama Guesalibana priredili veliki banket u njegovu čast, ne bi li ga nahranili njegovim omiljenim jelima od zečevine, u trku prevrnuli sve kotlove i zdjele s hranom prije negoli je jadnik uspio dograbiti makar jedan jedini zalogaj. I tako nebrojeno puta, od nesreće do nesreće. Pa je od muke Tužni Mateo ili Juanito Kristov sluga ili Martin pop počeo polako shvaćati da smisao vjere i života nije u zadovoljavanju tjelesne žudnje, nego da se krije u duhu siromašnih i pobožnih, pa ih je počeo štititi, potpaljujući vatru na njihovim ognjištima ognjem iz ralja svojih stalno nahuškanih pasa, goneći i dalje zečeve ali sada u već pripremljene stupice sirotana koji su tako opet imali dovoljno hrane za preživljavanje. Čak je jednom svojim zviždukom izveo iz zemljine utrobe unesrećene rudare koji su se izgubili u labirintu rudnika u Autunu. I smilovao se na njega Krist. Oslobodio ga je muka i proglasio blaženim, a zauzvrat je Tužni Mateo i dalje štitio sirotinju i svoje Baske, a tako čini još i danas, pogotovo kad mu Gospodin dopusti da kuša neko slasno jelo od zečevine.

Pečeni zec

Zecu od 2 kg, nakon noćnog pajca u 1 dl kvasine, 2 dl bijela vina i 1 l vode, u potrbušnicu ubacite 10 dag pancete, 2 grančice ružmarina i prstohvat majčine dušice. Pecite ga 45 minuta dok ne zazlati. Okrenite zeca i podlijte ga s 2 dl vode, pokrijte folijom i neka se tako peče još pola sata. Zeca izrežite na komade i prelijte umakom od pečenja. Služite s njokima, pirjanim graškom i mrkvama.

Lovački lonac od zečevine

Velikog zeca od 3 kg, nakon noćnog pajca, pecite u pećnici podlijevajući s 0,5 l crna vina. Kad se ispeče sa svih strana, izrežite ga na komade i položite u lonac s 2 dl maslinova ulja, 4 kapule, 3 mrkve i 1 koromačem. Pirjajte dok ne dobijete gusti umak, podlijevajući crnim vinom, pa dodajte 2 lista lovora, 2 grančice ružmarina, posolite, popaprite i prelijte s 3 dl mesnog temeljca. Kuhajte dok ne ugusti.

Vezane vijesti

Otto, zec koji je umislio da je kokoš

Otto, zec koji je umislio da je kokoš

Sjedenje na jajima, kljucanje kukuruzne smjese i odmaranje na prečki u kokošinjcu svakodnevica je svake kokoši, ali su prilično neobične navike za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika