Objavljeno u Nacionalu br. 606, 2007-06-26

Autor: Maroje Mihovilović

ODLAZAK VELIKANA

Blairov dugi oproštaj

U SRIJEDU, 27. LIPNJA, Tony Blair prepustit će svoj premijerski položaj i ured u Downing Streetu 10 svom ministru financija Gordonu Brownu

DESETLJEĆE TONYJA BLAIRA - Na kraju mandata jasno je da će se premijer u povijesti pridružiti imenima kao što su Winston Churchill i Margaret ThatcherDESETLJEĆE TONYJA BLAIRA - Na kraju mandata jasno je da će se premijer u povijesti pridružiti imenima kao što su Winston Churchill i Margaret ThatcherU srijedu, 27. lipnja, sa svog položaja odlazi britanski premijer Tony Blair, čime nakon dugog odgađanja ispunjava obećanje dosadašnjem ministru financija i bliskom suradniku Gordonu Brownu da će mu prepustiti premijersko mjesto.

Blair je bio premijer malo više od deset godina. Iako se pritisak da ode zbog rata u Iraku i političkih afera povećao, tek je jesenas najavio da će otići prije ljetnih praznika. Rok je produljio jer je u lipnju želio sudjelovati na dva važna međunarodna sastanka na vrhu, na summitu šefova država ili vlada najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) u Heiligendammu u Njemačkoj i na summitu Europske Unije u Bruxellesu. Blair je uvijek imao osjećaj za povijest te se posljednjih mjeseci svog mandata trudio napraviti stvari koje će imati povijesno značenje pa je posljednjih godina preusmjerio žarište svog interesa s tema unutarnje i vanjske politike na one globalne. Četiri teme posebno su ga zaokupljale: Sjeverna Irska, Afrika, globalno zatopljenje i dogradnja institucionalnog okvira Europske Unije. Iako u te četiri sfere nije postigao sve što je htio, Blair uglavnom može biti zadovoljan.

Proljetos je uspio da nekoć zaraćeni sjevernoirski protestanti i katolici formiraju zajedničku vladu, kojoj će predsjednik biti najradikalniji protestantski političar Ian Paisley, a njegov potpredsjednik Martin McGuiness, član vodstva nekadašnje Irske republikanske armije. To omogućavanje trajnog političkog rješenja za Sjevernu Irsku jedan je od najvećih Blairovih političkih uspjeha.

Na summitu Grupe G8 uspio je nagovoriti Busha da se uključi u razmatranje načina kako da se smanjenjem ispuštanja štetnih plinova u atmosferu ograniči globalno zatopljenje, za koje ovaj donedavno uopće nije priznavao da postoji. Na istom summitu Blair je imao manje uspjeha kad je riječ o pomoći Africi. Već godinama tvrdi da razvijene zemlje trebaju dramatično promijeniti odnos prema Africi i početi joj pomagati na razne načine. Ali nije uspio druge državnike nagovoriti na takav projekt pa je i sam popustio u svojim inicijativama.


AFRIKA Blair već godinama uvjerava zapadne zemlje da počnu pomagati tom kontinentu na djelotvorniji načinAFRIKA Blair već godinama uvjerava zapadne zemlje da počnu pomagati tom kontinentu na djelotvorniji načinNa summitu EU u Bruxellesu Blair je opet imao veliku ulogu. Njegova politika prema Uniji bila je uvijek ambivalentna. On nije imao negativan stav prema EU, ali je bio svjestan sumnjičavosti Britanaca prema EU i briselskoj birokraciji. Ipak je smatrao da EU ne može ostati pri zastarjelom institucionalnom okviru. Stoga je podržavao inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da se napiše novi dokument, koji ne bi bio ustav, ali bi europske institucije prilagodio novim okolnostima. Kao predsjedavajuća EU u ovom šestomjesečnom mandatu ona je uložila velik napor da dogovori takav dokument, pri čemu je bila vrlo važna upravo Blairova podrška. Za to se zalaže i Nicolas Sarkozy koji je početkom svibnja pobijedio na izborima u Francuskoj.

Doduše, Sarkozy se zalagao za jačanje političkih institucija Unije, a Blair za jačanje ekonomskih, dok se protivio jačanju političkih. Zato je bilo ključno što su se upravo njih dvojica na summitu G8 u Heiligendammu dogovorili kako će zajednički nastupati na summitu EU u Bruxellesu. Obojica su obranili interese svojih zemalja i na kraju pomogli Angeli Merkel da slomi otpor zemlje koja se najviše protivila bilo kakvom dogovoru - Poljske.

UREĐENJE EUROPSKE UNIJE Blair je utjecao na postizanje dogovora Merkel - Sarkozy o budućnosti EU i slamanje otpora PoljskeUREĐENJE EUROPSKE UNIJE Blair je utjecao na postizanje dogovora Merkel - Sarkozy o budućnosti EU i slamanje otpora PoljskeVelika aktivnost Tonyja Blaira u posljednjim tjednima premijerskog mandata dala je rezultate. U posljednjih deset godina Blair je bio najslabiji u postizanju globalnih ciljeva, a mnogo bolji u konkretnijim stvarima. Kad se budu rezimirali događaji na međunarodnoj sceni početkom 21. stoljeća, Blair će ipak biti zapamćen po lošem, po tome što se 2003. s Bushom upustio u iračku ratnu pustolovinu, koja će još dugo opterećivati odnose zapadnog i islamskog svijeta, prilike na Bliskom istoku, ali i britansko-američke odnose. Blair je cijelo vrijeme slijedio američku politiku, pa je ušao u operaciju rušenja iračkog diktatora Saddama Husseina, iako su ga mnogi odgovarali. Takvu politiku opravdavao je potrebom da se održi britansko-američko zajedništvo, koje je odlično funkcioniralo u 20. stoljeću, ali i željom da se uspostavom prozapadne demokracije u Iraku počne mijenjati islamski svijet.

Mnogi britanski stručnjaci za Bliski istok upozoravali su ga da je to vrlo opasna politika, ali on to nije slušao. Danas mnogi Britanci smatraju da se Blair pokazao neznalicom u procjeni svjetskih događaja i da je žrtvovao živote britanskih vojnika za propalu stvar.

Kad je 1997. uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima i postao premijer, ljudi očekivali da će Blair sa svojim svježim političkim idejama, energijom i mladom ekipom suradnika potpuno promijeniti zemlju. Britanska javnost primila ga je s velikim simpatijama i povjerenjem, jer je zračio optimizmom i energijom, a i ideje njegova “trećeg puta” su joj se svidjele. Britanija je za mandata njegova konzervativnog prethodnika Johna Majora stagnirala i narasle su socijalne tenzije.

GLOBALNO ZATOPLJENJE Na summitu G8 Blair je lobirao kod svjetskih vođa za zaustavljanje klimatskih promjenaGLOBALNO ZATOPLJENJE Na summitu G8 Blair je lobirao kod svjetskih vođa za zaustavljanje klimatskih promjenaPočeo je vrlo energično i stekao javnu podršku i popularnost. Nastojao je što bolje iskoristiti nacionalne resurse kako bi ozdravila privreda, a potom na tom privrednom rastu jačale javne službe i podizao se opći standard. Drastično je promijenio politiku Laburističke stranke, koja je prestala biti stranka ljevičara i sindikata, te je više počela zastupati interese srednjeg sloja i poduzetnika.

Vrlo brzo uslijedili su rezultati, za što je bio zaslužan i njegov sposobni ministar financija Gordon Brown. Ekonomski pokazatelji bili su odlični, takvi su i danas. Sljedećih godina rast britanske privrede bio je bitno veći od prosjeka u EU. To je pak omogućilo Blairu da prikupi više novca od poreza i uloži ga u javne službe, u prvom redu u školstvo i zdravstvo. Iako javnost nije potpuno zadovoljna, rezultati su vidljivi. Ti uspjesi bili su glavni razlozi Blairove popularnosti pa je stalno pobjeđivao na izborima. Ljudima se svidjelo što zrači optimizmom i energijom, a tom imidžu pridonosila je i njegova obitelj, energična i inteligentna supruga Cherie Blair, vrsna pravnica, te četvero djece, od kojih se sin Leo rodio za Blairova premijerskog mandata.

SJEVERNA IRSKA Blair je stvorio vladu kojoj su na čelu nekoć suprostavljeni radikali Martin McGuiness i Ian PaisleySJEVERNA IRSKA Blair je stvorio vladu kojoj su na čelu nekoć suprostavljeni radikali Martin McGuiness i Ian PaisleyS vremenom se Blairov entuzijazam počeo gubiti pa je njegova popularnost padala pa su se smanjivali izgledi njegove stranke da pobijedi na sljedećim izborima, osobito zbog situacije u Iraku. Iskustvo proteklih desetljeća s britanskim premijerima jest da se nakon sedam-osam godina, nerijetko i prije, vlada svakog premijera iscrpi, čak ako on poduzima i energične promjene. Čak su i najveći premijeri, Winston Churchill i Margaret Thatcher, doživjeli da kraj njihovih premijerskih razdoblja bude gotovo pravo političko mučenje.

I Blair je u posljednju godinu ušao u takvu fazu mandata. On je jesenas najavio da će s položaja otići prije ljeta, ali točan datum dugo nije htio objaviti. On se trudio da svoje premijersko razdoblje završi očitim uspjesima, ali na vidjelo izlaze i negativni aspekti njegove vladavine.

Blair je osjetio da njegovo doba prolazi pa je ispunio obećanje koje je 1994. dao Brownu. Tada su njih dvojica nakon iznenadne smrti tadašnjeg vođe britanskih laburista Johna Smitha, iako su bili vrlo mladi, preuzimali vodstvo stranke. Brown je bio nešto stariji i iskusniji, ali je Blair bio popularniji i imao više izgleda na izborima. Njih su se dvojica sastali nasamo u londonskom restoranu i dogovorili da će Blair voditi Laburističku stranku na izborima 1997. ali će nakon četiri-pet godina Brownu prepustiti premijerski položaj. Blair je poprilično zakasnio u premijerskoj rezidenciji u Downing Streetu 10 ostao više od deset godina.

IRAK, najveća Blairova greška zbog koje su živote izgubili mnogi BritanciIRAK, najveća Blairova greška zbog koje su živote izgubili mnogi BritanciPrije nekoliko tjedana počeo se pakirati i kamioni su počeli odvoziti stvari u londonsko skladište gdje će biti sve dok ne bude dovršena obnova kuće koju je bračni par Blair kupio na londonskom Connaught Squareu, gdje će ubuduće živjeti. Dotad će biti u iznajmljenom stanu.

Brown se pak neće morati useljavati u Downing Street - jer on već ondje živi. Kad je Blair 1997. postao premijer, Browna je imenovao za ministra financija, a to je u Britaniji tradicionalno drugim najvažniji položaj u vladi. Samo te dvije osobe u vladi imaju i službene rezidencije, premijer u Downing Streetu 10, a ministar financija na susjednom broj u 11.

Tony Blair s bivšom premijerkom Margaret Thatcher i suprugom Cherie na proslavi 25. godišnjice oslobođenja Flaklandskih otokaTony Blair s bivšom premijerkom Margaret Thatcher i suprugom Cherie na proslavi 25. godišnjice oslobođenja Flaklandskih otokaKad je Blair postao premijer, već je bio oženjen i imao troje djece, poslije je dobio još jedno, a Brown je bio samac. Ali kako premijer ima mnogo više ljudi u svom premijerskom stožeru na broju 10, veći dio prostora je pretvoren u urede pa je premijerski stan manji. S druge strane, u rezidenciji ministra financija manje je ureda pa je stan u kojem živi ministar veći. Budući da je Blairu u trenutku dolaska na vlast zbog njegove djece trebao veći stan, on je s Brownom zamijenio stanove, pa je Blair radio u premijerskoj rezidenciji na broju 10, a živio u rezidenciji namijenjenoj ministru financija na broju 11, a Brown obratno.

Sada Blair iseljava svoje privatne stvari iz stana u Downing Streetu 11, kamo će se doseliti čovjek koji će Browna naslijediti na mjestu ministra financija, dok će Brown ostati u premijerskom stanu, gdje više nije sam. Vjenčao se 2000. sa Sarah Macaulay i sada imaju dvoje djece.

Vezane vijesti

Tony Blair novi savjetnik kazahstanske vlade

Tony Blair novi savjetnik kazahstanske vlade

Bivši britanski premijer Tony Blair prihvatio je ponudu kazahstanske vlade koja ga je, zajedno s još nekoliko visokih stranih dužnosnika, pozvala da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika