26.06.2007. / 19:06

Autor: Marijana Zrinjski

ODLAZAK BRITANSKOG PREMIJERA

Nova karijera Tony Blaira na Bliskom istoku

Svoj posljednji dan kao premijer Velike Britanije Tony Blair proveo je odgovarajući na spekulacije prema kojima bi nakon razrješenja s dužnosti trebao biti postavljen na mjesto diplomata na Bliskom istoku. U društvu kalifornijskog guvernera Arnolda Schwarzeneggera s kojim je održao svoju posljednju konferenciju za novinare kao premijer, ta nagađanja nije ni demantirao niti potvrdio.

"Svatko tko teži uspostavi mira i stabilnosti u svijetu, zna da je za to najvažnije riješiti pitanje Izraela i Palestine. Učinit ću sve što mogu da se rezolucija koja bi to omogućila, postigne", kazao je Blair.

Prema dužnosnicima bliskim Blairu o njegovoj mogućoj budućoj diplomatskoj karijeri raspravljalo se u britanskoj vladi, među čelnicima SAD-a, Rusije, Ujedinjenih naroda i Europske unije, a ideju je navodno podržao i američki predsjednik George Bush te američka državna tajnica Condoleezza Rice. Iako su navodno i palestinski i izraelski čelnici također zaintrigirani ovim prijedlogom, stariji europski diplomat kazao je da je kredibilitet Blaira koji se smatra jednim od idejnih začetnika rata u Iraku, na Bliskom istoku upitan te stoga nije sigurno bi li Blair bio najbolji kandidat za to mjesto.

Stojeći pored Schwarzeneggera Blair je posudio rečenicu iz filmova "Terminator" s kojima se bivši glumac, sadašnji guverner proslavio, i rekao: "Moji glasnogovornici savjetovali su mi da što god da danas radim, ne kažem: "I lI be back" (Vratit ću se)".

Schwarzenegger koji je trenutačno aktivno uključen u rješavanje problema klimatskih promjena rekao je kako iz sebičnih razloga želi da Blair ipak ne preuzme službu na Bliskom istoku, već da postane izaslanik za očuvanje okoliša. Jedno Blair, kaže kalifornijski guverner, može sakupiti sve zemlje i dogovoriti neko rješenje za očuvanje našeg planeta.

Vezane vijesti

Nerealna predizborna koncepcija 'I Europa i Kosovo'

Nerealna predizborna koncepcija 'I Europa i Kosovo'

Srpski ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić, rekao je kako će dva glavna diplomatska prioriteta Srbije u budućim razgovorima biti Europska unija i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika