02.07.2007. / 14:24

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Miroslav Lajčak novi predstavnik EU-a u BiH

Na dužnost je Lajčak došao kao osoba s velikim iskustvom u regiji s, obzirom na to da je bio veleposlanik u Beogradu te posebni predstavnik EU za provedbu referenduma o neovisnosti Crne Gore

"Pozdravljam dolazak gospodina Lajčaka na mjesto novog Visokog predstavnika i posebnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini. Komisija snažno podržava njegove prioritete za stabilizaciju političkog ozračja i za pokretanje reformi koje bi omogućile zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što mora biti prvi prioritet vlasti u zemlji", stoji u izjavi povjerenika za proširenje Ollia Rehna, koji je izrazio potporu novom Visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku.

Slovački diplomat Miroslav Lajčak danas je preuzeo dužnost od prethodnika, Nijemca Christiana Schwarz-Schillinga, koji je na toj dužnosti proveo 17 mjeseci.

Na dužnost je Lajčak došao kao osoba s velikim iskustvom u regiji s, obzirom na to da je bio veleposlanik u Beogradu te posebni predstavnik EU za provedbu referenduma o neovisnosti Crne Gore.

Lajčak je u nekoliko dosadašnjih intervjua koje je dao lokalnim medijima u BiH kazao da će mu prioritet u radu biti dovršetak reforme policije, bez čega BiH s Europskom Unijom ne može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Najavio je također i nove diplomatske napore kako bi se reformirao Daytonski ustav BiH.

Olli Rehn ističe da su reforma policije i suradnja s Haškim sudom od ključne važnosti. "Napredak u tim važnim reformama od bitnog je značenja za Bosnu i Hercegovinu da bi mogla napredovati i pratiti korak svojih susjeda na europskom putu", ističe Rehn.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika