Objavljeno u Nacionalu br. 607, 2007-07-03

Autor: Ante Pavić

FINALE TOP STIPENDIJE 2007.

'Top studenti donijet će profit gradu Zadru'

ZADARSKE TVRTKE jedine su kompanije koje su se u akciju Top stipendija za Top studente uključile kao regionalni partneri

TVRTKe s vizijom Frane Skoblar iz Turisthotela, Dario Jurin iz Tankerkomerca, Goran Petek iz SAS Strojogradnje i Željko Goja iz HSTEC-a  TVRTKe s vizijom Frane Skoblar iz Turisthotela, Dario Jurin iz Tankerkomerca, Goran Petek iz SAS Strojogradnje i Željko Goja iz HSTEC-a Imena 32 nova Top stipendista, koje su članovi Stipendijske komisije ovogodišnje akcije izabrali prošlu srijedu, bit će poznata 4. srpnja kada se njihova imena budu prozvala na svečanoj dodjeli u hotelu Westin u Zagrebu. Top stipendije za Top studente ukupno su vrijedne milijun i 200 tisuća kuna, a zna se da će dva Top stipendista biti iz Zadra, zahvaljujući zadarskim tvrtkama Tankerkomerc, Turisthotel, HSTEC i SAS Strojogradnja koje su osigurale 80 tisuća kuna regionalne stipendije. Veliku pomoć u realizaciji regionalnog načina stipendiranja pružila je i Županijska komora HGK-a u Zadru. Željko Goja, direktor kompanije HSTEC koja se bavi razvojem i proizvodnjom visokobrzinskih tehnika za automatizaciju specijalnih sustava rekao je da je Top stipendija poruka mladim ljudima da se znanje isplati: “Nama kao tvrtki koja svoj izvozni proizvod zasniva na znanju i inovativnosti Top stipendija također pruža poticaj za vlastita ulaganja u znanje i ljude jer jedino jačanje istraživačkog, razvojnog i inovativnog potencijala osigurava konkurentnost tvrtke na tehnološki zahtjevnim tržištima. HSTEC će nastaviti podržavati ovu akciju, a bili bi zahvalni kada bi mogli ulagati u Top studente iz našeg područja znanja, kao što su inženjeri strojarstva kako bi na taj način ostvarili znanstvene i stručne kontakte direktno sa svojim stipendistima”.

Slično misli i Goran Petek, direktor SAS-a, tvrtke koja se već 50 godina bavi izradom specijalnih alatnih strojeva i opreme i koja je u prošlosti bila jedna od najvećih kompanija na zadarskom području. Danas zapošljava oko 180 radnika, od kojih je više od trećine s visokoškolskom diplomom i koja se zasniva na znanju. O tome Petek priča: “Naša je tvrtka preko 95 posto orijentirana na izvoz, a svi naši proizvodi su originalni i rezultat su rada SAS-ovih stručnjaka i njihovih znanja. Znanje je, kao što vidite, najveća vrijednost naše tvrtke, ali tako bi trebalo biti i s ostalima. Stoga je poslovna politika SAS Strojogradnje, kako u prošlosti, tako i danas, podržavanje svih aktivnosti koje bi išle u smjeru pružanja potpore razvoju mladih i obrazovanih ljudi. Akcija poput Top stipendije našoj je tvrtki prioritet i naravno da ćemo je nastaviti podržavati.

Zadar je turistički grad i u njemu djeluje Turisthotel, jedna od nastarijih turističkih tvrtki na ovom području. Predsjednik Uprave Turisthotela Frane Skoblar objasnio je zašto se njegova tvrtka odlučila uključiti u akciju: “Treba obavezno podržati ovu akciju jer ovakve akcije mijenjaju svijet na bolje. Osim toga, svakoj je kompaniji najvažniji profit, a njega nećete dugoročno imati ako nemate razvoj i napredovanje proizvoda koje nudite, a svega toga nema bez ulaganja u znanje. Stoga smo se odlučili uključiti u ovu plemenitu akciju jer ćemo i sami jednog dana imati koristi od znanja. Nastavit ćemo podržavati ovu akciju jer ona jamči da će uistinu kvalitetni kadrovi dobiti svoju šansu”.

Regionalno stipendiranje iznimno je važno, budući da je to jedan od uvjeta zadržavanja stručnih kadrova koji će svojim znanjem pomoći u razvoju svoga kraja, a time se i neizravno pomaže ravnomjerniji razvoj hrvatskih regija što je svim dosadašnjim vladama u Hrvatskoj bio jedan od prioriteta. Dario Jurin, direktor Tankerkomerca kaže da odluka o podršci akciji Top stipendija za Top studente proizlazi iz stava da je znanje preduvjet bilo kakvog razvoja i napretka. O tome je rekao: “Hrvatsko društvo treba podupirati izvrsnost kako bismo postali zaista društvo znanja. Upravo kroz projekt stipendiranja Top studenata to činimo na najizravniji način. Upravo zbog toga Tankerkomerc svake godine prima desetak visokoobrazovanih mladih ljudi tehničkih, ekonomskih i pravnih znanja, a za veći dio njih je to ujedno i prvo radno iskustvo. Baš zbog toga ćemo nastaviti s ulaganjem u studente, u njihovo obrazovanje, kao što smo činili i do sada. To je ujedno i jedan od najznačajnijih načina osiguranja gospodarskog napretka”.

Najbolji hrvatski student

Prvi put od pokretanja akcije Top stipendije redakcija Nacionala odabrat će između 32 ovogodišnja dobitnika Top stipendije najboljeg hrvatskog studenta. To je prema mišljenju Nacionalove komisije najbolji među izvrsnim studentima, mladić ili djevojka koji pokazuju najveći potencijal da postanu budući lideri te da svojim radom i znanjem doprinesu društvu. Odabrani Top student bit će proglašen “Nacionalovim studentom godine” na svečanosti 4. srpnja u hotelu Westin u Zagrebu. Uz to priznanje bit će mu uručena i posebna nagrada, vrijedan prijenosni kompjuter.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika