Objavljeno u Nacionalu br. 607, 2007-07-03

Autor: Nacionalova redakcija

HERCEGOVINA

Najveći glazbeni hit je ep o Milanu Bandiću

NASLOVNICA CD-a s epom 'Životni put Milana Bandića', kojeg je autor guslar Željko Šimić, u Hercegovini se prodaje za 3 euraNASLOVNICA CD-a s epom 'Životni put Milana Bandića', kojeg je autor guslar Željko Šimić, u Hercegovini se prodaje za 3 euraNajveći glazbeni hit u Hercegovini trenutačno je uglazbljeni ep “Životni put Milana Bandića” o zagrebačkom gradonačelniku hercegovačkih korijena. Autor epa poznati je hercegovački guslar Željko Šimić, inače Bandićev srednjoškolski nastavnik matematike. Ep se u Hercegovini pojavio prije mjesec dana, a Šimić kaže kako se CD koji je tiskan u 500 primjeraka besplatno dijeli.

Financiranje projekta uzdizanja Bandića u sfere hercegovačkog mita, kako tvrdi Šimić, potpomogli su Bandićevi prijatelji s oko 1000 eura, točnije društvo Ružičana, iz Bandićeva rodnog kraja, u Zagrebu, a inicijatori akcije bili su upravo guslar Šimić i Bandićev vozač Željko Jurčić, također Šimićev učenik. No neki Šimićevi susjedi, od kojih su neki također guslari, tvrde da je priča drukčija. Po njima, guslar Šimić, inače poznat po brojnim uspješnicama poput epa o pranju novca u Hercegovini, o Titu i Tuđmanu, prvo je napisao je pjesmu o Bandiću, a tek onda s njim stupio u kontakt posredstvom vozača Jurčića. Bandić je prilikom svog posljednjeg dolaska u rodni kraj, kada je trčao maraton Gospi, pročitao pjesmu punu pohvala o sebi, i pristao financirati projekt s 5000 eura.

U međuvremenu je CD, koji traje 45 minuta, postao hit pa su u njemu svoju zaradu vidjeli i pirati te naštancali poveći broj CD-a koji se sada prodaju po benzinskim postajama i štandovima diljem Hercegovine, a za cijenu od 6 konvertibilnih maraka ili 3 eura.

Neki od stihova u epu

“…Mislim teško pogoditi nije,
tu osobu što se ovdje krije,
svak poznaje tog sdpeovca,
Milan Bandić iz Cerova Doca,
taj Ružičak iz gruške općine,
ponos Zapadne Hercegovine,
ponos mjesta di ga svi vole,
zagrebačke cijele metropole,
to je soko samo nema krila,
Ercegovka majka ga rodila…
...Dijete krsti fratar mrki blago,
ime Milan roditeljima drago.
Dijete raslo u Cerovu Docu,
radost biše i majki i ocu,
iz pelena kada je iziša,
prvo kosu majka mu ošiša,
malo dužu košulju mu šije,
da mu čunu i guzu sakrije…
...Bože dragi na svemu ti hvala,
jesam puno iskopa kanala,
radim brate i noću i danju,
bilježnicu da kupim i hranu…
...On je vazda nazočan svom svijetu,
najmanje je u svom kabinetu
Cijeli Zagreb netko mi je reko,
obilazi uzduž i poprijeko…
...Oj Milane tico nad ptićima,
ponosi se svojim Mamićima”...

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika