Objavljeno u Nacionalu br. 608, 2007-07-10

Autor: Tonko Vulić

KARIJERA I NOVAC

'Ulagače iz Hong Konga zanimaju hrvatske luke'

Duncan Pescod, posebni izaslanik Hong Konga pri Europskoj uniji u Bruxellesu, prošli je tjedan u Zagrebu istraživao potencijale hrvatskog tržišta

DUNCAN PESCOD prikuplja informacije o zemljama koje bi mogle biti zanimljive tvrtkama iz Hong KongaDUNCAN PESCOD prikuplja informacije o zemljama koje bi mogle biti zanimljive tvrtkama iz Hong KongaZagreb je protekli tjedan posjetio Duncan Pescod, posebni izaslanik Hong Konga zadužen za ekonomske odnose pri Europskoj uniji, kako bi istražio potencijale hrvatskog tržišta za eventualne ulagače iz Hong Konga u Hrvatsku. Duncan Pescod već 25 godina živi u Hong Kongu te je obnašao više dužnosti u tamošnjoj vladi. Hrvatska je jedina zemlja iz ove regije za koju su se zainteresirale hongkonške vlasti. Osim toga, Pescod je tijekom sastanka u hrvatskim ministarstvima vanjskih poslova i gospodarstva predočio potencijale hongkonškog i kineskog tržišta za hrvatske ulagače.

Objasnio je zašto je došao u Hrvatsku: “Došao sam istražiti mogućnosti hrvatskog tržišta. Moj je posao prikupiti što više informacija o zemljama koje bi mogle biti zanimljive kompanijama iz Hong Konga. Na isti način istražujem tržišta Turske, Portugala, Španjolske i Italije. Hrvatska je bez sumnje vrlo zanimljiva za ulaganje budući da se nalazi u samom središtu Europe i ima vrlo kvalitetnu prometnu infrastrukturu. Ne trebaju se zanemariti ni dobre veze ovdašnjih gospodarstvenika sa zemljama bivšeg sovjetskog bloka. Koliko sam do sada vidio, nas bi mogle zanimati duboke luke na Jadranskom moru, budući da je Hong Kong trgovačka luka. U zadnje vrijeme Hong Kong puno ulaže u turizam te smo zainteresirani i za hrvatsku obalu. Hong Kong je prošle godine posjetilo 25 milijuna turista, a u 2006. kapacitet je povećan s 14 tisuća novih kreveta.” Pescod kaže da Hong Kong predstavlja vrata Kine te da bi hrvatskim ulagačima trebao biti zanimljiv. Dodaje da je uvjeren kako hrvatski prehrambeni proizvodi imaju veliku šansu na tržištu Hong Konga. Pescod tvrdi da Hrvatska nije malo tržište, jer “ni jedno tržište nije malo”. Hong Kong je vrlo bogato financijsko i trgovačko središte Azije, u kojem BDP po stanovniku iznosi 37 tisuća dolara. Na oko tisuću četvornih kilometara živi oko 7 milijuna stanovnika. Nakon što su ga Britanci 1997. prepustili Kini, Hong Kong funkcionira kao posebna administrativna jedinica unutar Kine s visokim stupnjem autonomije. Zadržao je svoj kapitalistički sustav pa su Kinezi skovali pojam “Jedna zemlja, dva sustava”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika