Objavljeno u Nacionalu br. 609, 2007-07-16

Autor: Plamenko Cvitić

EKSKLUZIVNO S BRIJUNA

Šetnja uz istarski pršut, sir i vino

PROŠLOG TJEDNA na Brijunima su se susreli haaška tužiteljica Carla Del Ponte, hrvatski predsjednik Mesić i premijer Sanader, a Nacional jedini objavljuje ekskluzivne fotografije njihova brijunskog druženja

Nakon službenog sastanka s premijerom Sanaderom, hrvatski predsjednik poveo je Carlu Del Ponte u neformalni obilazak brijunskog otočjaNakon službenog sastanka s premijerom Sanaderom, hrvatski predsjednik poveo je Carlu Del Ponte u neformalni obilazak brijunskog otočjaBrijunsko otočje, nekadašnje omiljeno ljetovalište Josipa Broza Tita, prošlog je tjedna bilo poprište mnogih zanimljivih susreta. U organizaciji hrvatskog Državnog odvjetništva u četvrtak, 12. srpnja, u brijunskom hotelu “Neptun” održala se jednodnevna regionalna konferencija državnih odvjetnika iz zemalja bivše Jugoslavije s temom “Suradnja državnih odvjetništava u progonu ratnih zločinaca - postojeći i budući oblici suradnje”. Domaćin skupa, hrvatski glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i njegovi zamjenici Dragan Novosel i Josip Čule tako su ugostili glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Marinka Jurčevića, tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Vladimira Vukčevića, vrhovnu državnu tužiteljicu Republike Crne Gore Vesnu Medenicu i - glavnu haašku tužiteljicu Carlu Del Ponte.

Dolazak Carle Del Ponte u nekim medijima bio je najavljivan kao njezin oproštajni posjet jugoistočnoj Europi, budući da joj najkasnije do kraja ove godine istječe tužiteljski mandat pri ICTY-ju. Takve najave potencirale su vijesti da će se na brijunskom otočju, na koje je došla kako bi prisustvovala radnoj konferenciji tužitelja iz ove regije, haaška tužiteljica susresti s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, a bilo je i komentara da zvuči kao ironija da Carla Del Ponte prvi put u životu dolazi na povijesno mjesto Tuđmanova dogovora s generalima o provedbi akcije “Oluja”, koji je u haaškim optužnicama kvalificiran kao element zločinačkog pothvata.


Predsjednik Mesić i Carla Del Ponte s glavnim tužiteljima za ratne zločine iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne GorePredsjednik Mesić i Carla Del Ponte s glavnim tužiteljima za ratne zločine iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne GoreZbog dolaska haaške tužiteljice, ali i boravka drugih visokih gostiju, na Brijunima je već početkom prošlog tjedna podignuta razina sigurnosti, a osim brojnih pripadnika osiguranja, patroliranja brodova ratne mornarice i policije, o sigurnosti Carle Del Ponte navodno su se brinuli čak i ronici specijalnih postrojbi. Budući da je dan prije toga bila u Srebrenici, glavna haaška tužiteljica stigla je u Pulu iz Sarajeva zrakoplovom u srijedu, 11. srpnja oko 16.30. Pod visokim mjerama sigurnosti automobilom je odvezena u 20-ak kilometara udaljenu Fažanu, odakle je gliserom stigla na brijunsko otočje. Iz nerazjašnjenih razloga, tijekom cijelog boravka Carle Del Ponte novinarima i fotoreporterima strogo je bio zabranjen pristup na Brijune, a na fažanskoj rivi, što je bila zadnja točka do koje su predstavnici medija mogli doprijeti, izjave su mogli dobiti tek od glasnogovornice Državnog odvjetništva Martine Mihordin. Zbog posvemašnje konspiracije nije čudno što su neki mediji tijekom tjedna prenijeli netočnu informaciju da se Carla Del Ponte smjestila u nekadašnjoj Titovoj Bijeloj vili, a zapravo je boravila u vili “Jadranka”. Brojni pripadnici njezina osiguranja smjestili su se u hotelu “Jurina”, gdje su uzeli 30 soba. U srijedu navečer Carla Del Ponte večerala je zajedno s dvadesetak sudionika tužiteljske konferencije u hotelu “Neptun”, a uz istarska vina posluženo je pet kilograma svježe ribe i meso divljači. Cijeli drugi dan, četvrtak 12. srpnja, Carla Del Ponte sudjelovala je na konferenciji u hotelu “Neptun”. U petak, 13. srpnja na brijunsko otočje doputovala je i delegacija hrvatske vlade: osim hrvatskog premijera Ive Sanadera, došla je i ministrica pravosuđa Ana Lovrin i vladin glasnogovornik Ratko Maček.

U 10 sati u Bijeloj vili započeo je zajednički sastanak Carle Del Ponte, hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera. Nakon zajedničkog dijela, glavna haaška tužiteljica odvojeno se sastala premijerom Sanaderom, a potom i sa predsjednikom Mesićem. Nakon završetka službenog sastanka, predsjednik Mesić je Carlu Del Ponte pozvao u ležerni obilazak brijunskog otočja, a prema izjavama njezine glasnogovornice, haašku tužiteljicu posebno je oduševio otočić Vanga. Oko podneva hrvatski je predsjednik svoju gošću i njezine suradnike počastio sirom i pršutom, a već oko 15 sati Carla Del Ponte brzim je gliserom otputovala s Brijuna.

Mesić primio alžirskog poduzetnika

DOČEK NA BRIJUNSKOM MOLU Hrvatski predsjednik Stipe Mesić dočekao je alžirskog poduzetnika Djilalija Mehrija kojeg su na Brijune doveli šefovi Ingre Igor Oppenheim i Jasna LudvigerDOČEK NA BRIJUNSKOM MOLU Hrvatski predsjednik Stipe Mesić dočekao je alžirskog poduzetnika Djilalija Mehrija kojeg su na Brijune doveli šefovi Ingre Igor Oppenheim i Jasna LudvigerSvoj prošlotjedni boravak na Brijunima hrvatski predsjednik je, osim za odmor, iskoristio i za kraće susrete. Tako je u nedjelju 15. srpnja u Bijeloj vili primio delegaciju zagrebačke Ingre, predsjednika uprave Igora Oppenheima i članicu Ingrine uprave Jasnu Ludviger, koji su na Brijune doveli svog poslovnog partnera, Alžirca Djilalija Mehrija, s kojim već nekoliko dana obilaze Hrvatsku. Jedan je od najbogatijih poduzetnika u Alžiru, a Ingra bi za njega trebala izgraditi "Turistički san Alžira", veliki turistički kompleks u mediteranskom graduu Oranu, vrijedan više od 500 milijuna eura. Na Brijune je Djilali Mehri doveo i tri svoje kćeri, Nadjat, Naceru i Daouiju, a predsjedniku Mesiću donio je i poseban dar - maketu starog jedrenjaka.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika