17.07.2007. / 13:43

Autor: Nina Tomljanović

MOSKVA

Ruski mediji optužuju Britaniju za početak diplomatskog rata

dnosi Moskve i Londona zaoštrili su se nakon smrti bivšeg agenta ruske Federalne službe sigurnosti, Aleksandra Litvinenka koji je pobjegao u Britaniju, odakle je oštro kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina

Britanija i Rusija su počeli diplomatski rat, piše današnji moskovski dnevnik "Komersant" povodom jučerašnje odluke Britanije da protjera četvoro ruskih diplomata. Tu odluku je London donio zbog odbijanja Moskve da izruči glavnog osumnjičenog za ubojstvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka.

Ruski mediji optužuju London da primjenjuje duple standarde, jer kažnjava Rusiju za neizručenje osumnjičenog a sama je ignorirala brojne zahtjeve Moskve za izručenje ljudi iz Britanije u Rusiju.

"Među osumnjičenima su bili prevaranti, ubojice, teroristi, trgovci drogom i osobe koje su umješane u vrlo ozbiljne pronevjere novca. Njih šestoro je dobilo politički azil u Britaniji", prenosi "Ruskaja Gazeta".

Na jučerašnju britansku odluku, koju je Ministarstvo vanjskih poslova sinoć nazvalo "nemoralnom" i "provokativnom", Rusija je najavila "odgovor".

Odnosi Moskve i Londona zaoštrili su se nakon smrti bivšeg agenta ruske Federalne službe sigurnosti koji je pobjegao u Britaniju, odakle je oštro kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Litvinenko je umro u Londonu od trovanja radioaktivnom supstancom. Britaniji je optužila bivšeg ruskog agenta Andreja Lugovoja za ubojstvo Litvinenka, ali ga je Rusija odbila izručiti. London je odabacio ponudu Moskve da se Lugovoju sudi u domovini.

Rusija je u međvremenu tražila od Britanije da izruči oligarha Borisa Berezovskog, nekadašnje "sive eminencije" Kremlja a sada velikog kritičara aktualnog ruskog predsjednika, koji se sklonio u Londonu. Britanija je taj zahtjev odbacila.

Vezane vijesti

Istraga špijunaže zbog Lugovojeve izjave

Na temelju izjava Rusa Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenika u istrazi o ubojstvu bivšeg agenta Aleksandra Litvinenka, ruske specijalne službe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika