Objavljeno u Nacionalu br. 610, 2007-07-24

Autor: Marko Ćustić

GALERIJA

Seks, droga i hrana

DUHOVITA i mračna knjiga o tajnama restorana

ANTHONY BOURDAIN, renomirani newyorški šef  kuhinjeANTHONY BOURDAIN, renomirani newyorški šef kuhinje U autobiografiji Dosje kuhinja renomirani newyorški chef i televizijski voditelj Anthony Bourdain govori o svom putu do šefa kuhinje najpopularnije francuske pivnice na Manhattanu Les Halles. S velikim užitkom opisuje degutantne doživljaje, ogavne tipove i gnjusne podvale u kuhinjama. Svaka je kuhinja odraz svojeg šefa, a u njegovoj je moto seks, droga i rock’n’roll. Bourdain se, doduše, već godinama ne drogira, ali je prošao krize heroinskog ovisnika te ih detaljno opisao. Knjiga vrvi opakim veteranima koji su u kuhinji ostali bez prstiju, mafijašima koji peru novac preko restorana, psihotičnim pekarima koji rade najbožanskiji kruh kad ne pokušavaju ubiti nekog od kolega i sličnim likovima. Bourdain se obraća i onima koji žele biti kuhari, profesionalcima i amaterima, korisnim savjetima. Savjetuje i restoranske goste, a tko pročita knjigu Dosje kuhinja nikad više neće naručiti dobro pečen odrezak. U dijelu knjige koji se bavi gostima je i jedan od najduhovitijih odlomaka, Bourdainov psovački obračun s vegetarijancima i veganima. Najbolji dijelovi knjige su opisi standardnog kuhinjskog kaosa i hijerarhije koji podsjećaju na one iz Orwellova djela Nitko i ništa u Parizu i Londonu. Bourdainov stil nije, doduše, na razini Orwellova, a i u prijevodu ima dvojbenih mjesta (registry je blagajna, a ne registar), no ako je i jedna ovogodišnja publicistička knjiga zaslužila put na plažu, to je Dosje kuhinja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika