Objavljeno u Nacionalu br. 610, 2007-07-24

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Mesalinino slatko meso

Legendarna rimska razvratnica, uoči orgija u hramu, neraste je tovila pšenicom i potom pred njih iznosila stidnice modelirane od mesa, da ih navede na parenje

Nevjerna žena rimskog cara Klaudija tvrdila je, ne bi li opravdala svoje nazasitne i besramne orgije, da je izravni potomak Demetre i Cerere, Perzefone i Prozerpine, Afrodite i Venere, te da je njihova vrhovna svećenica i hetera, pozivajući se na tri prastara običaja iz arhajske Grčke, koje joj je pak prepričao stanoviti Fulvije, jedan od njezinih obrazovanijih ljubavnika. Prva od tih bludnih ritualnih navada u staroj se Grčkoj zvala Tesemorforija i bila je posvećena majci Demetri: na toj svetkovini spolnosti i plodnosti u podzemne prostorije hrama zatvarali su neraste i tovili ih pšenicom, a potom pred njih iznosili od mesa oblikovane modele stidnica, navodeći ih na parenje.


Druga, još zanimljivija svetkovina bila je posvećena njezinoj kćeri Perzefoni i nazivali su je Haloa: zbog toga što bi, zahvaljujući Perzefoni, svakog ljeta iznova sazreli plodovi, bludnice pred hramovima u međunožje bi zabijale keramičke falose koje bi prethodno namazale medom i uljem. Treći drevni obred na koji se pozivala nezasitna Mesalina bio je kudikamo jednostavniji: hetere, javne žene posvećene Afroditi, u tami njezina hrama podavale su se svakomu tko bi ih poželio, jer su svi bili uvjereni da to godi velikoj i moćnoj boginji ljubavi, prelijepoj Afroditi. Imala je, prema tome, Mesalina uzore u vjerskim običajima koje je, u skladu s vlastitim ukusom, dopunila i nizovima posebnih jela koja su trebala pojačati i nadražiti spolnu moć njezinih brojnih ljubavnika, ali i uživo dočarati sve čari starih i sladostrasnih rituala plodnosti i tjelesnosti. Tako je tvrdila da ništa ne može toliko pojačati spolnu moć kao kuhana stidnica tek oplođene ovce, zatim pohano kravlje vime ili pečene lavlje mošnje, a više od svega zaslađeni odresci od bika i jarca začinjeni vinom i medom. Kako je zapisao Tacit, nakon takvih večera podavala se ljubavnicima, ponekad i desetorici odjednom. Nema razloga da ne vjerujemo tom slavnom i strogom povjesničaru koji, štoviše, tvrdi da se čak natjecala s najvatrenijim rimskim bludnicama koja će u jednoj noći primiti više muškaraca. Njezine obredne orgije, koje su joj došle glave, zapanjile su carski Rim. Njezin razvratni nesuđeni posinak Neron priređivao je slične svetkovine, začinjene bludnim činima i slatkim jelima, po uzoru na orgije svojega i Mesalinina prethodnika, razularenog nimfomana Kaligule.

I povjesničar Kasije Dion opisao je orgiju što ju je u carevu čast priredio zapovjednik Neronove pretorijanske garde, omraženi Tigelin. Ta je gozba bila priređena na splavi ukrašenoj zlatom i bjelokošću u središtu umjetnoga jezera, a cara, Tigelina i uzvanike slatkim su jelima posluživali probrani dječaci vješti u zadovoljavanju i najizopačenijih spolnih prohtjeva. Kad su se Neron, Tigelin i njihovi gosti zasitili svetkovanja na splavi, prevezli su se do obale i nahrupili u raskošne šatore pune glasovitih bludnica i bludnika. Mesalina nije bila među njima jer ju je Neronov poočim i njezin muž, car Klaudije, zbog bluda i nevjere dao pogubiti već petnaest godina prije. Tako ona nikada nije upoznala svog posinka Nerona, koji je nedugo nakon njezine smrti otrovao i Klaudija. Otprilike desetak godina prije nego što će on, 64. godine prvoga stoljeća, počiniti samoubojstvo, u strahu da ga ne rastrga razjareni rimski puk. I nikomu od razvratnika nije pomogla nijedna boginja, ma koliko se u njihovu čast još dugo cijedio med po mesu, poput Mesalinina ljubavnog soka po raspomamljenom međunožju.

Slatki fileti

Na 1 dl maslinova ulja rastopite 10 dag maslaca pa prepržite 1 kg goveđeg fileta. U mast od pečenja dodajte 1 dl crna vina, 1 dl mesnog temeljca, 2 žlice meda, 4 grančice ružmarina i 20 dag trešanja pa pirjajte gust umak. Filet izrežite na ploške, ispržite ih na 1 dl maslinova ulja. Prelijte ih umakom od vina, meda i voća. Flambirajte s 1 dl konjaka i začinite.

Rimska saltinbocca ili skočiusta

Istucite 6 telećih odrezaka i na njih položite malo pršuta i kadulje. Preklopite odreske i zatvorite ih čačkalicom. Obrašnite meso i naglo pržite u 2 dl maslinova ulja, podlijevajući s 2 dl suha bijela vina, dok ne omekša i ne prožme se. Ubacite žlicu kapara i još 3 lista kadulje, začinite i služite s gratiniranim pireom.

Vezane vijesti

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Pisac i kulinarski ekspert Veljko Barbieri objavio je posljednji, četvrti svezak književnog i gastronomskog bestselera Kuharski kanconijer u izdanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika