30.07.2007. / 09:43

Autor: Martina Zeković

POŽARI

Požari i dalje haraju; Vlada kupuje još kanadera

I dalje su aktivni veliki požari u Konjskom, Velikom Rujnu uz Nacionalni Park Paklenica, na planini Svilaji, te na predjelu Žrnovnice.

Najteža situacija je i dalje u Paklenici gdje gori oko 160 hektara površine, od čega je 40-tak unutar samog Nacionalnog parka. Gašenje otežano zbog velikih naslaga lišća i humusa i velike strmine, a gasitelčji danas ponovno očekuju pomoć kanadera.

Na planini Svilaji je požar stavljen pod kontrolu i ne širi se, a gorjela je trava, nisko raslinje i niska borova šuma.

Veliki požar kod Vrgorca je lokaliziran sa zapadne, južne i istočne strane, dok se i dalje nekontrolirano širi prema sjeveru i granici s BiH.

Premijer Ivo Sanader, ministar obrane Berislav Rončević i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin sastali su se s vatrogasnim zapovjednicima u Vatrogasno operativnom središtu u Divuljama gdje je zaključeno da će već u četvrtak na sjednici Vlade pokrenuti kupnju još dva kanadera i tri air-tractora te da se dodatnom opremom postojećih 12 helikoptera osposobi za gašenje požara.

Premijer smatra da nema potrebe za nikakvim izvanrednim stanjem zbog požara obzirom da «do sada nije bilo većeg uznemiravanja turista, što dokazuje da je Hrvatska sigurna destinacija, a čak smo bili i u mogućnosti da pomognemo u gašenju požara i drugim zemljama, kao što su BiH i Makedonija».

Premijer je dodao da od ministra Kirina i ministrice pravosuđa Ane Lovrin traži da kroz Zakon o prekršajima i Kazneni zakon pooštre kazne za podmetanje požara, zbog ugroze ljudskih života.

Sanader je svoj boravak u Salzburgu skratio zbog požara, a zaštiti od požara Vlada je samo u ovoj godini izdvojila 550 milijuna kuna, primjerice 120 milijuna za nabavku vatrogasnih vozila, 65 milijuna kuna MORH-u za održavanje kanadera i drugih zračnih vatrogasnih snaga te 300 milijuna kuna za sufinanciranje profesionalnih vatrogasnih postrojbi.

Glavni vatrogasni zapovjednik Divulja Mladen Jurin istakao je kako je u srpnju na priobalju izbilo preko 850 požara, a da javnost samo za njih 30-tak zna. Razlog je što je 90 posto požara ugašeno dok su još bili mali, što znači da su na vrijeme uočeni i da se na vrijeme reagiralo, ustvrdio je te istaknuo kako je najvažnije da nije izgorio niti jedan objekt i da nitko nije stradao, izuzev nekoliko lakše ozlijeđenih gasitelja.

Vezane vijesti

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije poziva vjernike i građane da se 4. ožujka pridruže širokoj akciji Europskog saveza za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika