29.07.2007. / 16:23

Autor: Martina Zeković

INTERVJU

Budiša: "Mesić treba odstupiti"

Nakon četiri godine šutnje, bivši šef HSLS-a Dražen Budiša u intervjuu za Večernji list izjavio je da je predsjednik Stjepan Mesić izvor političke nestabilnosti u Hrvatskoj i da treba odstupiti.

"Mesić je danas izvor političke nestabilnosti, a njegova bi dužnost nalagala baš suprotno. S obzirom na sve ovo što se događa u posljednje vrijeme, i ne samo u posljednje, on bi trebao napustiti dužnost i na taj način učiniti uslugu Hrvatskoj", kazao je Budiša i dodao kako ne smatra da će se to dogoditi zato što je pitanje politike pa i kaznene odgovornosti pitanje odnosa snaga, a ne funkcioniranja pravne države.

Mesić je za njega fenomen. "On primjerice može hvaliti NDH a da mu istodobno plješću židovska zajednica i kvaziliberali, on može eklatantno kršiti Ustav i zakon a da ga otvoreno hvale dekani pravnih fakulteta, pa čak i poneki dužnosnik moje stranke", izjavio je Budiša.

Što se tiče preminulog predsjednika SDP-a, Ivice Račana kritizirao je neobazrivost medija prema Račanovoj bolesti.

Na naziv"najveće oklijevalo hrvatske politike" Budiša je kazao da se ne čudi. "Ja sam na to navikao. Što sam stariji, sve sam hladniji, gotovo bih rekao da sam danas posve hladan na takve i slične kvalifikacije", rekao je Budiša, ali dodao da je hladniji tek na objede, uvrede, podmetanja, uglavnom u medijima. No, smatra da je sada u politici da bi napadi na njega bili "žešći", i dodaje "hvala Bogu što nisam".

Gotovo je siguran da neće opet u politiku, jer je volja građana kada nije prešao prag na parlamentarnim izborima 2003. bila jasna poruka: "Budiša, hvala ti lijepa, više nam nisi potreban".

On i dalje ima člansku iskaznicu HSLS-a, ali nije siguran da je platio članarinu za ovu godinu i nije počasni predsjednik, kao što se to može ponegdje pročitati. Nisu ga zvali nazad u stranku, a on to nije ni htio jer bi ga optuživali za neuspjeh, ili bi uspjeh pripisivali njegovim starim zaslugama.

"Imam dobru saborsku mirovinu, na koju se ne mogu požaliti, mirovina nije bila moja želja; želio sam napustiti mjesto predsjednika HSLS-a, no nisam želio status umirovljenika. Kad je to prije otprilike godinu dana čuo predsjednik Vlade Ivo Sanader, ponudio mi je neka atraktivna mjesta poput mjesta ravnatelja NSK i ravnatelja Hine. Kako je to bilo obznanjeno u novinama, počele su mi pristizati razne ponude", rekao je.

Sada radi u Školskoj knjizi, a bavi se i uzgajanje voća i povrća za užu rodbinu i prijatelje.
"Još uvijek imam žuljevite, težačke ruke i motika mi nije problem", kazao je, i dodao kako njegova obitelj voli "imati prirodno voće i povrće, patke, purice i guske", pa je neki dan baš nabavio 12 purica.

"Govore mi; što bi se on bavio tako uzvišenim stvarima kao što je politika, bolje mu je da uzgaja rajčicu. Mogu vam reći da je puno teže uzgajati kvalitetnu rajčicu, nego biti zastupnik u Saboru", izjavio je Budiša.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika