Objavljeno u Nacionalu br. 612, 2007-08-07

Autor: Igor Koruga

B. P. U GRADU UMJETNIKA

Škola jazza u Grožnjanu

BOŠKO PETROVIĆ, vibrafonist svjetskoga glasa, vodio je u Grožnjanu 8. ljetnu jazz školu i međunarodni festival 'Jazz Is Back!'

Mario Mavrin, Moreno Buttinar,Primož Grašič, Georgie Fame i Boško Petrović s mladim Vidom Jamnikom u Grožnjanu u Istri, gradu umjetnikaMario Mavrin, Moreno Buttinar,Primož Grašič, Georgie Fame i Boško Petrović s mladim Vidom Jamnikom u Grožnjanu u Istri, gradu umjetnika“Jako sam zadovoljan Grožnjanom, gostoprimstvom gradske uprave, poslovnom suradnjom i susretljivošću domaćina”, rekao je Boško Petrović, glavni mentor Ljetne jazz škole u tom istarskom gradiću. Vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor i diskograf Boško Petrović rodio se 1935. u Bjelovaru i jedan je od najuspješnijih hrvatskih džezista, čestim nastupa u posvuda svijetu. Vlasnik je B. P. Cluba u Zagrebu, u kojem su nastupali i neki glazbenici, te izdavačke tvrtke Jazzette Records za koju su mnogi od njih snimali, a u Grožnjan dolazi od 1969. radi nečega do čega mu je posebno stalo: obrazovanja mladih. “Volim mlade i želim im pomoći, želim mladim glazbenicima prenijeti svoja znanja i iskustva stečena na brojnim nastupima”, rekao je Petrović koji je vodio više hrvatskih i međunarodnih sastava, pri čemu danas svira u Boško Petrović Triu, a za stvralaštvo je dobio Vjesnikovu nagradu Josip Slavenski, Nagradu grada Zagreba i više Porina, među ostalima i onaj za životno djelo.

Grožnjan, u to doba gotovo posve napušten, proglašen je 1965. “gradom umjetnika” i otada se u njemu održavaju slikarske kolonije i radionice, najprije pod vodstvom hrvatskog umjetnika Aleksandra Rukavine. Izolaciju i prirodan mir umjetnici su iskoristili da u zapuštenim domovima Grožnjana nađu mjesto stalnog boravka i rada. Četiri godine potom Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži, dio velike svjetske organizacije Jeunesses musicales international sa sjedištem u Bruxellesu, osnovao je ondje centar za mlade u kojem su se mogli susretati, razmjenjivati ideje i učiti. Otada je u Grožnjanu bilo čak 18.000 mladih i njihovih mentora iz 60 zemalja, a grad je postao jedan od samo triju svjetskih centara susreta Glazbenih mladeži.

S mladim polaznicima Boško Petrović u jazz školi radi svakoga dana po šest sati, tri sata ujutro i tri popodne. “Čini mi se da više naučim ovdje u Grožnjanu u ta dva tjedna, nego u muzičkoj školi za šest mjeseci”, kaže jedan od tri ovogodišnja Petrovićeva učenika, 14-godišnji Vid Jamnik iz slovenskog mjesta Ravne na Koroškem, polaznik klasične glazbene škole. Dok u školi uči klasični repertoar na udaraljkama, u Grožnjanu svira vibrafon, što mu se, veli, jako sviđa: “Volim vibrafon jer je ritmički instrument, a opet mogu svirati melodiju i ima nježniji zvuk.” Vid Jamnik u Grožnjanu je već treći put, što već svjedoči o dječakovoj nadarenosti: kako kaže Petrović, u Grožnjan se vraćaju samo oni najbolji jer ma tko prosječan ondje jednostavno nema što naučiti.


Ljetna jazz škola Boška Petrovića jedna je od dvadesetak glazbenih, plesnih, filmskih, kazališnih i arhitektonskih radionica,BOŠKO PETROVIĆ TRIO, Georgie Fame i mladi Vid Jamnik zadnjeg dana jazz festivala u GrožnjanuBOŠKO PETROVIĆ TRIO, Georgie Fame i mladi Vid Jamnik zadnjeg dana jazz festivala u Grožnjanu a mladi u njoj strpljivo čekaju da ih uputi, katkad jednom jedinom riječju. “Učim ih, kad nađu dobru varijaciju, da je ne ponavljaju previše jer inače postane dosadna”, veli Petrović. “Trebaju imati osjećaj za mjeru. Ne treba mučiti glazbu i nikad ne smiju podcjenjivati slušatelje. Želio bih da daju ono što imaju u sebi - ljepotu i savršenstvo. I da to daju sažeto i jezgrovito.” Nakon što bi danju predavao, Petrović bi navečer svirao. na grožnjanskom trgu krcatom posjetiocima iz Umaga, Novigrada i Poreča. “Jako sam zadovoljan, zbog toga i dolazim svih ovih godina”, rekao je Boško Petrović nakon nedjeljnog nastupa u restoranu “Bastia“, gdje ga je svakodnevno vlasnik Anđelko Vučić posluživao pršutom sušenim dvije godine, domaćim sirom i vinima mjesnih vinara. S Petrovićem je uz Primoža Grašiča i Maria Mavrina nastupio u dvije skladbe i Vid Jamnik na vibrafonu, pokazavši da uz formalnu naobrazbu ima i izniman talent za jazz. Ujedno se jazz, blues i boogie-woogie pjevač Georgie Fame - glazbenik koji se 60-ih proslavio hitom “The Ballad of Bonnie and Clyde” - predstavio kao simpatičan zabavljač i odličan pjevač dirljivih balada i standarda od “Sony” i “Fever” do “Georgia” i “Summertime”.

“Svjesni smo da ideje koje izlaze iz razvedenih i maštovitih umjetničkih glava trebaju materijalnu i logističku podršku”, rekao je gradonačelnik Grožnjana Rino Duniš. Njegov grad postaje sve poznatiji po vrsnom siru, vinu, bijelom tartufu, medu i cvijeću, a sve se više prodaju i ruševne kuće i građevinskna zemljišta. “Iako smo mala općina, ulažemo u umjetničke i ekološke programe jer želimo da nas po njima prepoznaju”, veli Duniš. U ekološkom duhu uređen je i park Belvedere, gdje se održavaju koncerti. U doba Domovinskog rata klupe i stolovi od masivnog drveta bili su iskorišteni za ogrjev tako da su gradske vlasti, u dogovoru s Istarskim šumama, izradile nove, ali namjerno od drveta koje nije bilo dovoljno kvalitetno za bilo koju drugu namjenu. Po tim se razrezanim balvanima trg među umjetnicima i naziva Balwan City.

GEORGIE FAME izveo je u Grožnjanu svoj najveći hit 'The Ballad of Bonnie and Clyde', sjedeći sam na pozornici i svirajući glasovirGEORGIE FAME izveo je u Grožnjanu svoj najveći hit 'The Ballad of Bonnie and Clyde', sjedeći sam na pozornici i svirajući glasovirDa je umjetnički potencijal festivala poznat i izvan Hrvatske, svjedoči posjet Jacka McGourana, čelne osobe pivovare Guinness i umjetničkog direktora Cork Guinness Jazz Festivala u Irskoj. Guinness od prošle godine dodjeljuje nagrade za najbolji jazz festival u Europi, a Grožnjan će se 2008. za tu titulu natjecati s još dva grada u kategoriji malih jazz festivala. Na pitanje kako je svirati s Boškom Petrovićem na istom vibrafonu, Vid Jamnik odgovorio je kroz smijeh: “On često odsvira neki sasvim deseti ton, koji tebi ne bi pao na pamet, a poslije shvatiš da je upravo to vrlo zgodno.” Što pak misli o glazbenoj budućnosti mladog vibrafonista, Petrović je sažeo ovako: “Ne znam koliko će napredovati, ali kad pomislim koliko bi mogao napredovati... to je jako puno.”

Najveći mladi talent festivala

Elvis Stanić Group, Uroš Perić & Primož Grašič Trio, Refraction Quartet, Mike Sponza Trio, Emil Spaniy Project & Ines Reiger, Georgie Fame & Boško Petrović Trio - sve su to izvođači koji su nastupili na međunarodnom jazz jestivalu “Jazz Is Back! 2007“ u Grožnjanu, a prava je zvijezda bio mladi vibrafonist Vid Jamnik. On je jedan od 14 polaznika Ljetne jazz škole koje je odabrala međunarodna i hrvatska udruga mladih glazbenih umjetnika . Osim Boška Petrovića, koji je vodio radionicu za combo sastave, Ewald Oberleitner sa sveučilišta u Grazu vodio je sekciju za kontrabas, Ines Reiger s bečkog sveučilišta pjevačku radionicu, gitaru je podučavao Elvis Stanić iz Hrvatske, glasovir i aranžiranje Emil Spaniy sa sveučilišta u Parizu i Lausanne, a bubnjeve i ritmičko čitanje Amerikanac Howard Curtis.

Vezane vijesti

Tržište je uništilo crnačku glazbu

Tržište je uništilo crnačku glazbu

"U jazzu se u žarištu zbivanja najčešće nalazi glas ili neki puhački instrument. Obično se ritam sekcija potisne u drugi plan, u pozadinsku ulogu, mi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika