08.08.2007. / 18:56

Autor: Martina Čizmić

OLIMPIJSKE IGRE

Kina odbrojava dane do 8. kolovoza 2008.

Kina je počela odbrojavati posljednju godinu do Olimpijskih igara u Pekingu. Na spektakularnoj ceremoniji na Trgu nebeskog mira okupilo se 10 tisuća gostiju, a još nekoliko milijuna je pratilo televizijski prijenos.

Slavlje je počelo sa milijun Kineza koji su u isto vrijeme vježbali tradicionalni tai chi i druge vježbe u pekinškim parkovima. Više od 100 pjevača otpjevalo je himnu igara "We are ready" ili Mi smo spremni. Proslavu su nastavili plesni i pjevački perforamansi ispred žarko osvjetljenih vrata na ulazu u Zabranjeni grad. Na proslavi je bio i akcijska zvijezda Jackie Chan te popularni NBA košarkaš Yao Ming.

Predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora istaknuli su kako su već sada OI u Pekingu jedne od najbolje pripremljenih. Izgradnja 31 borilišta biti će gotova prije vremena. Međutim, istaknuli su kako bi zbog velikog zagađenja zraka u pitanje moglo doći održavanje određenih natjecanja. Prvenstveno onih koji zahtjevaju od sportaša duži boravak na gradskim ulicama poput biciklističkih ili maratonskih utrka.

Peking je jedan od najzagađenijih kineskih gradova, a njegovi su čelnici više puta isticali da poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da se 10 tisuća sportaša natječe na čistom zraku.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika