Objavljeno u Nacionalu br. 613, 2007-08-13

Autor: Berislav Jelinić

DOVRŠEN IZRAELSKI MEGAPROJEKT

Avenue Mall - Najveći shopping centar u RH

Avenue Mall, prvi trgovačko-poslovni centar u Novom Zagrebu i jedan od 30 istočnoeuropskih projekata tvrtke Globe Trade Centre, bit će otvoren 20. kolovoza

Avenue Mall sagrađen je na križanju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca, jednom od najprometnijih križanja u ZagrebuAvenue Mall sagrađen je na križanju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca, jednom od najprometnijih križanja u ZagrebuU Zagrebu će 20. kolovoza biti otvoren Avenue Mall, novi veliki trgovačko-poslovni centar, koji bi, prema tvrdnjama investitora, trebao u Hrvatskoj postaviti nove standarde u ponudi trgovačko-zabavnih, ali i poslovnih sadržaja. Otvaranje raznih trgovačkih, poslovnih, ili kombiniranih trgovačko-poslovnih centara u Hrvatskoj je uzelo maha još prije nekoliko godina, ali takvi novi centri i dalje nastavljaju privlačiti pozornost javnosti, ponajprije onog dijela stanovništva koje stanuje u njihovoj blizini. Investitori ulaze u te projekte prvenstveno sa željom da dobro zarade, a to se može ostvariti samo tako da novootvoreni centri postanu središta okupljanja, zabave, trgovine, ali i poslovnog života. Kako bi u tomu uspjeli, investitori u pravilu moraju ponuditi više, ili kvalitetnije od konkurencije.

Globe Trade Centre, multinacionalna kompanija koja je većinski vlasnik Avenue Malla, navodi da je taj centar najveći trgovački, zabavni i poslovni kompleks u Hrvatskoj. Cjelokupna investicija u Avenue Mall procjenjuje se na 70 milijuna eura - toliko je stajala izgradnja 79 tisuća četvornih metara ukupnog prostora centra, što je 33 tisuće četvornih metara više od City Centra One, dosad najvećeg sličnog centra u Zagrebu. Iako navode da su multinacionalna kompanija, iza Globe Trade Centrea zapravo se nalazi izraelski, odnosno židovski kapital. To pokazuje i sastav uprave Euro Structora, tvrtke pod kontrolom Globe Trade Centrea, koja posluje u Hrvatskoj. U upravi te kompanije nalaze se Shalom Mor, Yovav Carmi i Hagai Havel.

Avenue Mall nalazi se na križanju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca, jednom od najprometnijih križanja u Zagrebu. To je prva takva građevina u Novom Zagrebu, a investitori su lokaciju izabrali zato što unutar 5 minuta vožnje stanuje 160 tisuća, a unutar 10 minuta vožnje 360 tisuća ljudi. U Avenue Mallu bit će otvoreno 130 različitih trgovina, koje su ukupno iznajmile 26.500 četvornih metara poslovnog prostora. Osim toga, unutar Avenue Malla bit će otvoreno i novo Blitz Cinestar Multiplex kino s 9 dvorana, koje će imati 1800 sjedećih mjesta. Projektanti su nastojali da unutrašnjost prostora bude što atraktivnija, te da svaka trgovina bude lako dostupna i uočljiva. Unutar Avenue Malla nalazi se 18 pokretnih stepenica, nekoliko brzih dizala, vodoskok, uređeno zelenilo, stakleni krovovi i posebni prostori namijenjeni za različite promotivne događaje.

Global Trade Centre, većinski vlasnik Avenue Malla, multinacionalna je kompanija za poslovanje s nekretninama, koja posluje od 1994. Osnovana je u Poljskoj, a njeno vodstvo tvrdi da se do danas prometnula u jednu od najvećih razvojnih kompanija na području nekretnina u srednjoj i istočnoj Europi. U svakoj zemlji gdje posluje, kompanija ima mali upravljački tim u koji uključuju iskusne stručnjake s područja marketinga, inženjeringa i financija nekretnina. Članovi njihova tima sudjelovali su u izgradnji više od 600 trgovačkih centara u Europi i Sjevernoj Americi.


Shalom Mor, ključni čovjek Globe Trade Centrea za Hrvatsku, kaže da će Avenue Mall podići kvalitetu kupovanja u HrvatskojShalom Mor, ključni čovjek Globe Trade Centrea za Hrvatsku, kaže da će Avenue Mall podići kvalitetu kupovanja u Hrvatskoj Kompaniju su osnovale Global Trade Centre B.V. i Adria B.V., a od 2004. njene dionice nalaze se na varšavskoj burzi - kupili su ih vodeći poljski mirovinski fondovi, te druge poljske i međunarodne financijske institucije. Danas kompanija kontrolira oko 1,4 milijuna četvornih metara komercijalnog i stambenog prostora, a do 2008. kompanija će investirati oko milijardu dolara. Knjigovodstvena vrijednost njene imovine iznosi 846 milijuna dolara.


Usporedo s pokretanjem projekata u Hrvatskoj, Global Trade Centre realizirala je više od 30 projekata u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Ukrajini i Srbiji. U Varšavi, glavnom gradu Poljske, kompanija je izgradila Mokotow Business Park i Galerie Mokotow, koji ukupno imaju 240 trgovina i restorana, te multipleks sa 14 kinodvorana. Taj kompleks mjesečno, prosječno, posjećuje milijun ljudi. U Poljskoj su još investirali u Krakowu, gdje su izgradili Galerie Kazimierz. Kompanija je u Poljskoj gradila i stambene objekte. U prestižnom varšavskom predgrađu na 47 hektara izgradili su naselje Osiedle Kontancja. U Rumunjskoj su izgradili Lake Side Mall, na atraktivnoj lokaciji u Bukureštu, kao i America House. Do konca tekuće godine u Rumunjskoj bi trebala biti izgrađena prva tri od planiranih deset Galleria trgovačkih centara. U međuvremenu su prodali Mokotow Business Park za 287,5 milijuna dolara. Kompanija je u raznim europskim metropolama izgradila i više od 1500 stanova.

U veljači 2007. magazin Forbes proglasio je Globe Trade Centre liderom na listi velikih poljskih kompanija, jer je 2003.-2005. povećao svoju vrijednost za 65 posto. U Hrvatskoj je kompanija počela poslovati 2004. Osim u Avenue Mall, Globe Trade Centre u Hrvatskoj će investirati i u neke druge projekte. U rujnu prošle godine kupili su većinski udio u stambeno-hotelskom projektu u Istri, gdje će se na 130 hektara izgraditi 111 vila i luksuznih stanova, hotel s pet zvjezdica i golfski teren sa 27 rupa. U tom dijelu projekta surađuju s Draženom Ladićem, bivšim nogometašem i poznatim zaljubljenikom u golf. Taj bi projekt trebao biti dovršen 2009. U njega će se investirati više od 100 milijuna eura. Da bi se krenulo u njegovu realizaciju trebalo je potaknuti promjenu 11 zakona i pravilnika, osigurati više od 70 različitih suglasnosti, skupiti više od 300 potpisa, te ispuniti 40 uvjeta zaštite okoliša, 23 uvjeta zaštite prirode i 14 uvjeta zaštite voda. Tim bi projektom trebalo biti otvoreno 200 novih radnih mjesta, a sufinancirat će se i izgradnja 2 km javne ceste, trafostanice, kanalizacijske mreže, pročistača vode i povećati kapacitet vodovoda.

U ožujku 2007. Globe Trade Centre kupio je i zemljište od 12 tisuća četvornih metara na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, gdje će graditi još jedan trgovačko-poslovni centar vrijedan 42 milijuna eura.

Ključni čovjek Globe Trade Centrea za Hrvatsku je Shalom Mor. On je prošli tjedan imao izuzetno puno posla, jer su u tijeku završni radovi unutar centra. Svi poslovni prostori trebaju ishoditi mnogobrojne dozvole za rad, a Avenue Mallom još će nekoliko dana šetati i razni državni inspektori koji trebaju potvrditi da je centar i formalno spreman za otvaranje. Mor je za Nacional izjavio: “Hvala vam što ste izrazili interes za Avenue Mall. Bit će to odlična trgovačka destinacija. Posjetitelji će uskoro i sami moći vidjeti da se radi o objektu svjetske klase, koji će poboljšati kvalitetu kupovanja u Hrvatskoj.”

Avenue Malla vrlo je atraktivan i uključuje fontanu, zelene površine, brze liftove, 18 pokretnih stepenica, te više od 500 mjesta za posjetitelje caffe barova i restorana Avenue Malla vrlo je atraktivan i uključuje fontanu, zelene površine, brze liftove, 18 pokretnih stepenica, te više od 500 mjesta za posjetitelje caffe barova i restorana Već nekoliko mjeseci prije otvaranja Avenue Malla, Colliers International, zastupnik investitora za iznajmljivanje lokala, uspio je iznajmiti sve poslovne prostore. Prihodi od iznajmljivanja godišnje bi trebali dosegnuti 10 milijuna eura. Novost na hrvatskom tržištu je da je Inditex Group, jedna od najvećih svjetskih modnih tvrtki, zakupila prostor za otvaranje prve modne trgovine Zara i Bershka u Hrvatskoj. U sklopu Avenue Malla poslovat će i veliki Konzumov supermarket na 3500 četvornih metara. Konzum je taj prostor iznajmio na 20 godina, dok je većina ostalih ugovora o zakupu potpisana na period od 10 godina. U ponudi centra nalazit će se i druge poznate robne marke. Među njima su Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Lacoste, New Yorker, Marks&Spencer, Top Shop, Nike, Adidas, Puma, Deichmann, Bata, Jack&Jones i Sephora.

Prosječna cijena najma prostora u sličnim centrima u Zagrebu kreće se od 25 do 60 eura po četvornom metru. U tvrtki Colliers nisu mogli iznijeti točne podatke o cijeni najma, ali se neformalno moglo doznati da je cijena najma viša od onih u sličnim centrima u Zagrebu. Cijena varira ovisno o lokaciji centra, lokaciji poslovnog prostora unutar centra, vremenu na koje se sklapa ugovor, veličini prostora koji se iznajmljuje i slično. Navodno je čak 200 zainteresiranih klijenata iz raznih razloga bilo odbijeno. Jedna od tvrtki koja nije uspjela unajmiti poslovni prostor u Avenue Mallu je i Image Haddad, poznata hrvatska modna kuća. Samir Haddad, čelnik te kompanije, izjavio je za Nacional da su se prema njemu investitori u taj projekt ponijeli nekorektno.

“Kontaktirali su nas još prije 7-8 godina, te nam poslali anketno pismo s više pitanja. Zanimalo ih je postoji li tržišni interes za najam takvih prostora. Ispunio sam taj listić i napisao da smo zainteresirani za najam 150-200 četvornih metara. Drugi put smo razgovarali uoči početka gradnje. Pozvali su me na razgovor u tvrtku Colliers i dali mi prospekt. Osoba s kojom sam razgovarao rekla mi je da strani unajmljivači prostora ne žele u svom društvu moguće konkurente iz Hrvatske. Pitao sam je što ja onda uopće radim s njom na sastanku. Zato uopće nismo ni došli do razgovora koliko bih eventualno morao plaćati najam prostora. Radi se o nekorektnom pristupu prema domaćim robnim markama. Slično se domaćim proizvođačima i robnim markama događa i u drugim sličnim centrima. Međutim, ondje diskriminaciju sakriju nekorektnim cijenama najma - za domaće je robne marke cijena najma najčešće dvostruko veća nego za njihovu inozemnu konkurenciju. U svakom slučaju, sve što ima cijenu veću od 20 eura po četvornom metru prostora, ne može biti ekonomski isplativo. To je zanimljivo naličje izgradnje stranih poslovno-trgovačkih centara u Hrvatskoj, a pitanje je kolika je od svega dugoročna korist za hrvatske proizvođače i robne marke”, rekao je za Nacional Samir Haddad.

U Colliersu nisu htjeli službeno komentirati te navode. Neformalno se od Colliersa moglo doznati da je u strukturi iznajmljivača prostora u Avenue Mallu puno više domaćih nego stranih kompanija.

Multipleks kino s devet dvorana

Gradnja 79 tisuća četvornih metara Avenue Mall centra stajala je 70 milijuna eura. Radi se o prvom trgovačko-poslovnom centru u Novom Zagrebu, koji će imati i zabavne sadržaje. U Avenue Mallu bit će otvoreno 130 različitih trgovina, koje su ukupno iznajmile 26.500 četvornih metara poslovnog prostora. Osim toga, unutar Avenue Malla bit će otvoreno i novo Blitz Cinestar Multiplex kino s 9 dvorana, koje će imati 1800 sjedećih mjesta.

'Prema nama nisu bili korektni'

Image Haddad, poznata hrvatska modna kuća, u Avenue Mallu neće imati svoj poslovni prostor. Razlog tome je, kako kaže vlasnik Samir Haddad, nekorektno ponašanje tvrtke Colliers, koja iznajmljuje prostore u novom zagrebačkom trgovačkom centru. "Osoba s kojom sam razgovarao rekla mi je da strani unajmljivači prostora ne žele u svom društvu konkurente iz Hrvatske. Radi se o nekorektnom odnosu prema domaćim robnim markama a slično se dešava i u drugim trgovačkim centrima u Hrvatskoj", kaže Haddad.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika