Objavljeno u Nacionalu br. 613, 2007-08-13

Autor: Plamenko Cvitić

ZAŠTO MLADEN MARKAČ I IVAN ČERMAK JOŠ NISU JAVNO OBZNANILI SVOJE ZAMJENSKE ODVJETNIKE

Odugovlačenjem do suđenja generalima u Hrvatskoj

HAAŠKI OPTUŽENICI Mladen Markač, Ivan Čermak i Ante Gotovina nadaju se mogućnosti da suđenje bude u HrvatskoHAAŠKI OPTUŽENICI Mladen Markač, Ivan Čermak i Ante Gotovina nadaju se mogućnosti da suđenje bude u HrvatskoIako je generalu Mladenu Markaču Haaški tribunal dao rok do ponedjeljka, 20. kolovoza, da pronađe novog odvjetnika koji bi trebao zamijeniti Miroslava Šeparovića, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi još neko vrijeme. U sličnoj situaciji je i drugi optuženi general Ivan Čermak, kojem je Tribunal odredio rok za pronalazak novih odvjetnika umjesto Čede Prodanovića i Jadranke Sloković do 19. rujna. Prema Nacionalovim haaškim izvorima, generali Ivan Čermak i Mladen Markač imena svojih novih odvjetnika Tribunalu će dostaviti tek krajem rujna, a možda i kasnije. Time se produljuje mogući početak suđenja koji ionako nema šanse početi prije veljače 2008. Budući da bi, prema izlaznoj strategiji Haaškog tribunala, ta institucija trebala do kraja 2008. donijeti prvostupanjske presude kako bi do 2010. tribunal potpuno prestao raditi, u braniteljskim timovima već dulje vrijeme postoji ideja po kojoj će odugovlačenjem u procesu doći do odluke da Haag suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču prepusti Hrvatskoj.

Kako je Nacional već pisao, general Mladen Markač putem svog odvjetnika Gorana Mikuličića već je pronašao svog idealnog kandidata, a to je američki Hrvat Tomislav Kuzmanović. Međutim, on radi u velikoj američkoj odvjetničkoj tvrtki Hinshaw & Culbertson i, kako Nacional doznaje, trenutačno je preopterećen zbog nekoliko suđenja koja već traju, pa bi se u slučaj generala Markača mogao uključiti tek u kasnu jesen, odnosno najranije sredinom listopada. Ivan Čermak ima još veći problem: osim što je ostao bez čak dvoje odvjetnika, o njihovim zamjenama još ne postoje ni naznake, što znači da ni on vjerojatno neće do 19. rujna, kad mu je Haag odredio rok, obznaniti tko će biti njegovi novi branitelji.

U međuvremenu, timovi Čermaka i Markača shvatili su da nema razloga da se žure. Naime, Haaški tribunal nema načina da požuruje optuženike da odaberu zamjenske odvjetnike, osim da im zaprijeti da će im odrediti branitelje po službenoj dužnosti. To, međutim, i nije jako izvjestan ishod.

Ako bi se gledalo prema pravilima Tribunala i dosadašnjoj praksi, da bi do kraja 2008. bila donesena prvostupanjska presuda, suđenje generalima Gotovini, Čermaku i Markaču već je trebalo odavno početi. Budući da zbog pronalaska zamjenskih odvjetnika nema šanse da suđenje počne prije veljače 2008., već sad se čini da su uobičajeni rokovi probijeni. Ako se uzme u obzir i činjenica da je Bakone Justice Moloto, sudac koji bi trebao suditi trojici generala, prije mjesec dana počeo sa suđenjem zapovjedniku Armije BiH Rasimu Deliću, te da bi to suđenje po procjenama trebalo trajati oko godinu dana, ispada da bi suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču moglo početi tek ujesen iduće godine. Zbog toga se već neko vrijeme u Haagu potiho govori o mogućnosti preseljenja suđenja u Hrvatsku. Međutim, za to postoje i oprečni stavovi jer se sumnja da bi Haag baš sve hrvatske slučajeve preselio na suđenje u Hrvatsku, da će se glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte svim silama boriti da se Anti Gotovini sudi u Haagu, ali i, doduše vrlo slaba, mogućnost da Vijeće sigurnosti UN-a promijeni izlaznu strategiju Haaškog tribunala i produlji njegovo postojanje.

Vezane vijesti

Akcija potpore Gotovini i Markaču "Plamen slobode"

Akcija potpore Gotovini i Markaču "Plamen slobode"

Uoči sutrašnjeg početka rasprave Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu "Gotovina - Markač", danas su članovi braniteljske udruge "Zavjet" i brojni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika