13.08.2007. / 08:32

Autor: Martina Čizmić

TRADICIJA ILI MODERNIZAM

Istarski kamen za novi most u Veneciji

Stoljećima je samo jedan most povezivao dvije obale Grand kanala u Veneciji, ujedno i najpoznatiji most u gradu, Ponte di Rialto. Nakon njega su gradski oci tek 1854. godine odlučili izgraditi drugi, Ponte dell'Accademia. Posljednji je most, Ponte degli Scalzi, postavljen prije 73 godine. A onda su čelnici najlijepšeg grada na svijetu odlučili postaviti još jedan.

Postavljanje 58 duge čelične konstrukcije privuklo je znatiželjno mnoštvo, ali ne samo zato što je to novi most u Veneciji, nego zato što sami građani Venecije smatraju da je preskup, kasnili su sa postavljanjem, nije prilagođen za invalide.

No, ono što ih sve najviše smeta je činjenica da je novi most oličenje modernog dizajna. Neki ga upravo zbog toga vole, neki smatraju da se time narušava tradicionalni izgled grada koji je ostao očuvan sve ove godine.

Prije pet godina, ugledni španjolski arhitekt Santiago Calatrava dobio je posao konstruiranja novog gradskog mosta. Poznat je po svojim modernim oblicima, često inspiriranim ljudskim tijelom. Izgradio je preko 20 mostova po cijelom svijetu. Kada bude završen trebao bi biti dug nešto više od 90 metara, a djelomično će biti izgrađen i od istarskog kamen. Izgradnja  mosta koji će najviše služiti za kretanje turista trebala bi koštati oko 10 milijuna eura.

Most bi trebao služiti za lakše povezivanje između autobusnog kolodvora na Piazzale Roma i željezničkog kolodvora. Salvator Veto, voditelj javnih radova u Veneciji nadgledao je postavljanje, rekao je da je most bitan kako bi se poboljšao promet milijuna turista i stanovnika. S umjetničke strane, pokazuje svijetu kako je i Venecija spremna na modernizaciju.

Novi je most usporedio sa Eiffelovim tornjem u Parizu koji je bio čudo modernog dizajna kada je izgrađen, a danas je prepoznatljivo obilježje grada. Nada se da će tako i ovaj most postati simbolom Venecije. Predviđeno je da most bude završen do prosinca, a trenutačno nema ime.

Vezane vijesti

Bubalo: HAC ne odustaje od koridora 5C

Bubalo: HAC ne odustaje od koridora 5C

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je danas u Osijeku kako je od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića dobio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika