28.07.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

MEMOARI KUHARA "DRAGOG VOĐE"

MEMOARI KUHARA “DRAGOG VOĐE”
Japanska i južnokorejska javnost sa velikim
zanimanjem je dočekala memoarsku knjigu koju je napisao Kenji
Fujimoto, Japanac koji je dugi niz godina bio glavni kuhar
sjevernokorejskoj vođe Kim Jong Ila. Knjiga je prvo
svjedočanstvo izbliza o jednom od najmisterioznijih svjetskih
vođa, a ona je po Kim Jong Ila vrlo neugodna, jer ga prikazuje
kao rastrošnog, bezosjećajnog čovjeka, koji troši novac na
luksuz dok njegov narod umire od gladi. Fujimoto je u svojoj
knjizi opisao u detalje različite gozbe za koje je on
pripremao hranu, terevenke, pijančevanja, sa kojih nitko ne
smije otići dok ne ode sam Kim Jong Il, a on se na jednoj
takvoj gozbi zadržao puna četiri dana. Na tim gozbama
konzumira se najbolja hrana, koja se doprema iz svih dijelova
svijeta, te piju skupocjena francuska fina i američki whisky.
Kim Jong Il posjeduje podrum sa 10.000 raznih vrsta vina.
Fujimoto je opisao koja su Kim Jong Ilu najmilija jela,
a posljednjih godina on najviše voli juhu od peraje morskog
psa, koju jede tri-četiri puta tjedno uz najbolje primjerke
japanskog sushija. Fujimoto je opisao i kako Kim Jong Il voli
večerati dok pred njim plešu mlade plesačice, te kako je
jednom prilikom svim plesačicama naredio da se razodjenu. One
su se prvo kolebale, ali su potom poslušale. Potom je naredio
svim svojim pratiocima da plešu s njima, ali im je zabranio da
ih diraju, rekavši da će smaknuti svakoga tko djevojku takne.
Fujimoto je postao vrlo blizak s Kim Jong ilom, koji ga je
svugdje vodio sa sobom, te slao često u inozemstvo da za njega
nabavlja najbolje namirnice. Nakon što ga je jednom poslao u
Japan da kupi specijalne vrste ribe Fujimoto se više nije
vratio u Sjevernu Koreju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika