Objavljeno u Nacionalu br. 614, 2007-08-21

Autor: Nina Ožegović

GALERIJA

Tito opominje Hrvate

STAND-UP SHOW Željka Vukmirice po motivima Petrice Kerempuha premijerno izveden na Brijunima

ŽELJKO VUKMIRICA nakon premijere na Velom Brijunu nastupio je na SceniŽELJKO VUKMIRICA nakon premijere na Velom Brijunu nastupio je na Sceni"Ja vam nisam valjal, Franjo vam nije valjal, Stipe vam ne valja. A da se vi Hrvati niste prestrašili demokracije?" Tim je pitanjem glumac Željko Vukmirica, najpoznatiji po monodrami Povijest moje gluposti, pokušao isprovocirati pristojnu zagrebačku premijernu publiku koja je na sceni Amadeo u Muzeju za umjetnost i obrt pratila njegov novi politički stand-up show Petritza und Militargrenzemusik/Schwartze Kroatische Komedien. Praizvedba nove Vukmiričine predstave, održana potkraj srpnja na Velom Brijunu, nastala je po motivima Krležinih Balada Petrice Kerempuha, a uz Vukmiricu u ulozi Petrice nastupio je odličan jazz ansambl ActLab. Vukmirica je sam napisao prilično žestoku glazbu, sam pjeva agresivne songove te komentira i pomalo ismijava mentalitet Hrvata, njihov odnos prema politici i strankama te ideju predziđa kršćanstva na granici istoka i zapada. To čini dorađeno i zaokruženo, ali povremeno tek kao naznaku, pomalo površno i nedorečeno, populistički. Svoj stand-up show izvodi na kombinaciji kajkavskog dijalekta i modernog zagrebačkog govora, a uz to tumači nekoliko likova, od Petrice Kerempuha preko Josipa Broza Tita do Albanca. Te likove dočarava presvlačeći se na sceni u njihove autentične kostime, a usput pokušava natjerati distanciranu zagrebačku publiku da aktivno sudjeluju u predstavi - što mu nije uspjelo.

ŽELJKO VUKMIRICA s imitatorom Denisom BašićemŽELJKO VUKMIRICA s imitatorom Denisom BašićemRiječ je o britkoj, duhovitoj i dinamičnoj predstavi, u kojoj Vukmirica briljira u ulozi Petrice Kerempuha kao modernog stand-up komičara. Taj komičar prokazuje i ismijavaja mane doba spektakla i površnosti u kojem su političari zvijezde, ali ne prekoračuje granice tzv. građanske pristojnosti nego se zaustavlja točno na onom mjestu na kojem može postati jako opasno. Šteta.

Vezane vijesti

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u potpunom je rasulu. Zbog čestih kvarova i nedostatka pričuvnih dijelova za zrakoplove i helikoptere trenutačno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika