Objavljeno u Nacionalu br. 614, 2007-08-21

Autor: Željko Rogošić

NOVA SMJENA U MORH-u

Udar na generala koji je razotkrio Zagorčeve ljude

GLAVNOM INSPEKTORU HV-a­ prijeti smjena jer je uočio niz nepravilnosti u nabavi dijelova za HRZ, a te se informacije ne uklapaju u tezu o pogrešci pilota kao uzroku pada H-253

MATO OBRADOVIĆ Glavni inspektor HV-a pred smjenom zbog otkrića o okolnostima pod kojima se održavaju letjelice HRZ-aMATO OBRADOVIĆ Glavni inspektor HV-a pred smjenom zbog otkrića o okolnostima pod kojima se održavaju letjelice HRZ-aSamo naizgled neočekivano, zadnjih je dana ministar obrane Berislav Rončević pokrenuo sve radnje za smjenu glavnog inspektora Hrvatske vojske generala Matu Obradovića. Rončević se, u skladu sa zakonskim ovlastima odlučio na taj radikalan potez te će Vlada RH, koja je 15. studenog 2005. imenovala generala Obradovića glavnim inspektorom, vrlo izgledno donijeti odluku o njegovoj smjeni.

Sasvim je izvjesno da smjena generala Obradovića ima izravne veze s pokušajima prikrivanja stvarnih razloga pada helikoptera HV-a u krugu vukovarske vojarne, jer je general Obradović redovitom inspekcijom uprava Ministarstva obrane uočio veći broj nepravilnosti, pa i onih vezanih za nabavu rezervnih djelova letjelica HRZ-a. Otkrića Glavne inspekcije HV-a ne uklapaju se u informacije iz Ministarstva obrane, prema kojima se radi o pogrešci pilota, ali ne i sustava organizacije,
rada i odgovornosti unutar MORH-a.

Ministar Rončević se na ovaj potez odlučio bez konzultacija s vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji o planiranoj smjeni nije službeno obaviješten. Premda po Zakonu o obrani, članku 13., predsjednik nije dužan davati suglasnost na imenovanja ili razrješenja prvog čovjeka Glavnog inspektorata HV-a, već se glavni inspektor bira i razrješava na prijedlog resornog ministra, a imenuje ga i razrješava Vlada, ministar Rončević i Vlada napravili bi gest političke pristojnosti da su o namjeri smjenjivanja generala Obradovića obavijestili i vrhovnog zapovjednika. Prema zakonu, sasvim je irelevantno slaže li se predsjednik Mesić ili ne sa smjenom Obradovića, no, ministar Rončević i Vlada riskiraju moguće zahlađenje odnosa na relaciji predsjednik - Vlada, što zadnjih mjeseci nije bio slučaj. Štoviše, kohabitacija je, posebno u obračunu s korupcijom u fondu za privatizaciju, dolazila do izražaja. Rončević i Sanader svjesno drže Mesića podalje od smjene glavnog inpektora i nalaza redovitih inspekcija u MORH-u. Ne žele riskirati bilo kakav Mesićev mogući komentar u javnosti, koji bi uzroke pada letjelice u Vukovaru trebao usmjeriti na slabosti sustava unutar MORH-a, zaostalih iz Zagorčeva vremena. Za pretpostaviti je da bi predsjednik Mesić reagirao čim bi doznao kako generala Obradovića smjenjuju samo zato što je otvoreno progovorio i upozorio na slabosti unutar MORH-a iz razdoblja kada je, uz političku podršku, vedrio i oblačio general Zagorec, te u izvješćima upozorio na slab rad pojedinih uprava i službi kojima i dalje rukovode najbliži suradnici Vladimira Zagorca.

Iako Rončević želi generala Obradovića smijeniti zbog neposluha i odbijanja korekcija izvješća glavnog inspektora, malo je onih u Ministarstvu obrane koji vjeruju da su to pravi razlozi smjene. Obradović je poznat kao profesionalac koji poznaje ustroj i hijerarhiju, usto pošten i odgovoran časnik koji ima rezultate u radu. Gotovo je sigurno da nije odbio izvršiti zapovijed pretpostavljenih, nego su povod takvoj odluci zanimljiva otkrića Glavne inspekcije HV-a koja se nisu svidjela Rončeviću. Istina, Obradović je jako brz na jeziku, neobuzdan i upozorava na slabosti i propuste, postavlja „neugodna“ pitanja, sa željom da se propusti poprave.


Obradović nije ministru uputio nikakvo specijalno izvješće, niti je posebno istraživao odgovornost za pad helikoptera u Vukovaru, jer to radi posebna komisija. Ministarstvo obrane nastoji odgovornost za pad helikoptera prebaciti na pilota, a ne istražiti do kraja odgovornost nadležnih službi za nabavu rezervnih dijelova za letjelice HRZ-a. Međutim, to je, praktički, učinio general Obradović, upozoravajući da se u Upravi za materijalne resurse, službi za potporu i prijam, službi za nadzor i kvalitetu, ništa značajno nije promijenilo otkad je tim službama i Upravom rukovodio Vladimir Zagorec. Obradovićeva Glavna inspekcija je provodeći redoviti nadzor u svim upravama Ministarstva obrane i Glavnom stožeru, utvrdila da su na svim kritičnim točkama u Upravi i sustavu nabavljanja letjelica i rezervnih dijelova, i dalje ljudi od povjerenja Vladimira Zagorca, časnici koji su s njim godinama radili na način poznat kao zlouporaba državnog proračuna u nabavi naoružanja HV-a.

PREDSJEDNIK MESIĆ više nema ovlasti pri postavljanju glavnog inspektora HV-aPREDSJEDNIK MESIĆ više nema ovlasti pri postavljanju glavnog inspektora HV-aGlavni inspektor je utvrdio da se veliki broj poslova Ministarstva obrane, posebno ex Zagorčeve Uprave za materijalne resurse, obavlja i dalje s tvrtkama, s kojima je Ministarstvo obrane poslovalo i u Zagorčevu vremenu. Tvrtke poput Informatika sistema ili Hemersona imaju i dalje povlašteni status. Tvrtke i način poslovanja ostali su isti, a kao glavni operativci i dalje su trojica časnika bliskih Vladimiru Zagorcu - Ilija Brkić, Željko Idek i Mirko Kukolj. Glavnu potporu načinu rada kojeg general Obradović drži spornim, jest Služba za nabavu koju vodi brigadir Željko Idek, uz asistenciju pukovnika Ilije Brkića, zamjenika načelnika Službe za potporu i prijam, te brigadira Kukolja u Službi za nadzor. Načelnik Službe za nabavu brigadir Željko Idek najodogovornija je osoba za nabavu letjelica i rezervnih dijelova, a kod Vladimira Zagorca bio je šef cjelokupne službe zrakoplovne tehnike. Uz navedenu trojicu časnika, značajno mjesto zauzima i brigadir Zdravko Pavelić, načelnik Službe za prijam i potporu, koji je i kod generala Zagorca imao istu dužnost. Pavelić bi trebao biti svjedok u mogućem procesu protiv Vladimira Zagorca pa se nameće logično pitanje hoće li Pavelić biti autentičan svjedok.

U okolnostima kada u Ministarstvu obrane postoji tendencija da se blokira svaka istraga koja bi stručno pokazala da je neispravnost helikoptera uzrok nesreće u Vukovaru, nepoželjno je i svako izvješće o nadzoru glavnog inspektora HV-a generala Mate Obradovića, koji upozorava na kritične točke u radu uprava ministarstva, posebice onih zaduženih za sigurnost i ispravnost letjelica HRZ-a. Zato se nakon pokušaja prebacivanja odgovornosti i krivnje na načelnika Glavnog stožera HV-a generala Josipa Lucića, traži „glava“ i provodi smjena glavnog inspektora Obradovića, čija bi neugodna izvješća i otvorena usmena upozorenja mogli dovesti do otkrića puno dalekosežnijih, nego li je to tragičan pad helikoptera i pogibija pripadnika HV-a. Dakako, Obradović nije upozorio samo na to, nego i na druge nedostatke, posebice oko načina prevođenja nemalog broja službenika u djelatne osobe HV i njihova umirovljenja.

Mesiću vezane ruke

Ako bi predsjednik Mesić i imao želju zauzeti se za Matu Obradovića, dva su ključna razloga koji bi ga u tome mogli spriječiti. Prvi je taj što se na mjestu glavnog inspektora kani uhljebiti bivšeg zapovjednika Kopnene vojske Marijana Marekovića, kojem je izmaknulo mjesto zamjenika načelnika glavnog stožera. Manje važan razlog je taj što je Obradović svojedobno bio prijavljen zbog nasilnog ponašanja prema svom vozaču.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika