Objavljeno u Nacionalu br. 615, 2007-08-28

Autor: Berislav Jelinić

PLAN ZA PREPOROD HRVATSKOG NOGOMETA

'Liga 16' nogometu donosi 400 mil. kn

IGOR ŠTIMAC, predsjednik udruge hrvatskih prvoligaša, osmislio je plan kojim bi se proširenjem broja klubova u natjecanju povećalo zanimanje javnosti i sponzora za nogomet

Štimčeva zamisao o proširenju lige nije usmjerena samo na ostvarivanje veće zarade, nego i na produkciju kvalitetnih domaćih mladih igračaŠtimčeva zamisao o proširenju lige nije usmjerena samo na ostvarivanje veće zarade, nego i na produkciju kvalitetnih domaćih mladih igračaNije isključeno da će se već dogodine, u natjecateljskoj sezoni 2008./2009., a najkasnije za dvije godine, početi primjenjivati novi sustav natjecanja u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi, a mijenjat će se i sustavi natjecanja na nižim razinama. Liga bi trebala imati 16 klubova, a novi prvak Hrvatske bio bi onaj klub koji skupi najviše bodova u ukupno 30 natjecateljskih kola, jer bi se prvenstvo ubuduće trebalo igrati dvokružno. Očekuje se da novi sustav natjecanja prihvati skupština Hrvatskog nogometnog saveza koja bi se trebala održati krajem kolovoza. Ako se to dogodi, tada bi natjecanje dogodine počelo krajem kolovoza, što je nešto kasnije nego ove i prijašnjih godina, jer postojeći propisi nalažu da od formalnog prihvaćanja novog sustava natjecanja do njegova stupanja na snagu prođe kalendarska godina.

Glavni inicijator tog projekta je Igor Štimac, predsjednik Udruge profesionalnih klubova prve Hrvatske nogometne lige. On tvrdi da je riječ o revolucionarnom projektu, koji će dugoročno značajno povećati interes publike i sponzora za domaći nogomet, te poboljšati njegovu kvalitetu. Štimac je uvjeren da će se proširenjem prve Hrvatske nogometne lige investirati najmanje 400 milijuna kuna u infrastrukturu stadiona postojećih i potencijalnih prvoligaša, a Nacionalu je otkrio i detalje vezane uz novi način prenošenja prvoligaških utakmica preko nacionalne televizije, od čega bi znatnu financijsku korist trebali imati neki privatni poduzetnici, ali i prvoligaški klubovi, jer bi taj projekt značajno povećao interes sponzora za praćenje nogometa. Sve to posljedično bi trebalo pooštriti konkurenciju i povećati kvalitetu domaćeg nogometa, te otvoriti prostor za lakši napredak i afirmaciju domaćih igrača.

Ako se sve to dogodi, bit će to velika pobjeda Igora Štimca, predsjednika Udruge profesionalnih klubova prve Hrvatske nogometne lige i pravog inicijatora te ideje. Štimac bi se tada zbog više razloga nametnuo kao najutjecajniji čovjek hrvatskog nogometa. On tvrdi da već ima potrebnu većinu glasova za izglasavanje novog sustava natjecanja i unutar Izvršnog odbora i unutar Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza.

ZDRAVKO MAMIĆ Prvi čovjek Dinama najžešće se opire Ligi 16ZDRAVKO MAMIĆ Prvi čovjek Dinama najžešće se opire Ligi 16Također tvrdi da je već do sredine prošlog tjedna njegovu inicijativu podržalo 16 od 21 člana Izvršnog odbora, te 35 od 51 člana Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza. Ako je to točno, pobjeda njegove inicijative zapravo bi marginalizirala predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića. Prema Štimčevu prijedlogu, osim što bi se prva nogometna liga proširila za četiri kluba, na kraju natjecateljske godine ligu bi izravno napustila tri najslabije plasirana kluba. Dva prvoplasirana kluba druge Hrvatske nogometne lige izravno bi ušla u viši razred natjecanja, a treći novi prvoligaš dobio bi se u kvalifikacijama po dvostrukom kup sustavu u dva kruga.


U prvom krugu sastali bi se trećeplasirani i šestoplasirani klubovi druge lige, te četvrtoplasirani i petoplasirani klubovi druge lige. Pobjednici tih susreta igrali bi u drugom krugu kvalifikacija i pobjednik bi također postao novi član prve Hrvatske nogometne lige.

Ubuduće bi se prva liga formirala od 11 klubova iz prve Hrvatske nogometne lige koji su se natjecali tekuće sezone, te od četiri prvoplasirana kluba iz druge lige. Šesnaesti član bi se dobio kvalifikacijskom utakmicom najslabijeg prvoligaša i petoplasiranog drugoligaša. Sustav natjecanja ne bi se mijenjao ako svi novi prvoligaši ne bi uspjeli ispuniti uvjete licenciranja za natjecanje u prvoj nogometnoj ligi. To se prije svega odnosi na postavljanje rasvjete i novih prikladnih tribina za gledatelje. Štimac tvrdi da postoji više razloga za uvođenje novog sustava natjecanja baš u ovom trenutku. O tomu je za Nacional rekao: “Iako se sustav natjecanja dosad mijenjao 8-9 puta i nije pronađena adekvatna formula natjecanja, vjerujem da je sada pravi trenutak za proširenje lige, jer će to stimulirati razvoj domaćeg nogometa. Do kraja godine stupa na snagu novi zakon o sportu, koji bi napokon trebao srediti vlasničke odnose u klubovima, a to će vjerojatno potaknuti i investitore u nogomet jer će se transparentno regulirati način budućeg rada. Izmjena sustava natjecanja u ovom trenutku motivirala bi najmanje 10 drugoligaša da počnu postavljati tribine i rasvjetu, jer im se otvara prostor za napredovanje i buduću zaradu. Ako bi sustav ostao isti, ili se čak i smanjio, onda nitko ne bi ulagao u razvoj i to bi dovelo do stagnacije. Ovako će se otvoriti prostor za brži i kvalitetniji razvoj mladih igrača. Preporučujemo i uvođenje novih, oštrijih kriterija za igranje stranaca u svim ligama, pogotovo nižim, jer one moraju biti poligon za razvoj mladih talentiranih domaćih nogometaša. Danas se oni ne mogu razvijati zbog suženog razvojnog prostora i velikog broja stranaca i starijih igrača i u nižim razinama natjecanja.”

Štimac tvrdi da u Hrvatskoj postoji gospodarski potencijal za razvoj najmanje 20 kvalitetnih prvoligaša. On navodi da bi se u društvu postojećih prvoligaša uz dodatna ulaganja mogli lako naći Pomorac iz Kostrene, Hrvatski dragovoljac, Croatia Sesvete, Imotski, Trogir, Marsonia iz Slavonskog Broda, Dubrovnik, Segesta iz Siska. U većini tih mjesta spremni su znatno investirati u razvoj i o tomu govore s velikim zanosom. Spominje se da bi se moglo investirati i do 400 milijuna kuna.

Vanja Sutlić sastao se s predstavnicima prvoligaša kako bi dogovorili produkciju izravnih prijenosa nogometnih utakmicaVanja Sutlić sastao se s predstavnicima prvoligaša kako bi dogovorili produkciju izravnih prijenosa nogometnih utakmicaU službenom prijedlogu za promjenu sustava natjecanja Štimac je naveo da će se raditi i na aktivnoj pomoći klubovima kako bi im osigurali povoljne financijske uvjete za postavljanje rasvjete i tribina na stadione. Klubovima će se nastojati pomoći i da igračima najmanje dva puta godišnje osiguraju kvalitetne zdravstvene preglede u najsuvremenijim klinikama. Štimac vjeruje da se promjenom sustava natjecanja može povećati interes sponzora i javnosti za nogomet. U tomu bi, prema njegovu uvjerenju, ključnu ulogu trebala odigrati nacionalna televizija.

Udruga profesionalnih klubova prve Hrvatske nogometne lige namjerava osnovati zajedničku tvrtku koja bi za Hrvatsku televiziju proizvodila najmanje tri sata programa i prijenosa nogometnih utakmica. Polovinu udjela u tvrtki trebala bi imati tvrtka Hi tech Branka Kobalija, iza koje se vjerojatno posredno kriju interesi Europapress holdinga i Adriatica neta. Udruga bi trebala imati 25 posto, nešto manje Hrvatski olimpijski odbor, a nešto i fizičke osobe, među kojima bi bio lobist Andrej Maksimović. Ta bi tvrtka u koprodukciji s Hrvatskom televizijom u perspektivi trebala kombinirano uživo prenositi gotovo sve prvoligaške utakmice, a takav način rada počeo bi već od drugog dijela tekuće nogometne sezone. U okviru tog programa konstantno bi se organizirale i razne nagradne igre u suradnji sa sponzorima, primjerice, kroz svakotjedne i polusezonske nagrade onima koji kupe ulaznicu.

MARGINALIZIRAN Vlatko Marković, šef HNS-a, sve više gubi autoritetMARGINALIZIRAN Vlatko Marković, šef HNS-a, sve više gubi autoritetProšlog tjedna na Hrvatskoj televiziji već su se sastali i o toj temi razgovarali čelnici Hrvatske televizije predvođeni Vanjom Sutlićem, Robertom Švebom, Božom Sušecom, Željkom Velom, te Tiborom Gojunom, direktorom marketinga na odlasku. Sastanku su još prisustvovale Ivana Šoljan i Nataša Rapaić kao predstavnice T-Coma, glavnog sponzora prve Hrvatske nogometne lige, Siniša Peričić kao predstavnik Max TV-a, Branko Kobali kao predstavnik Hi techa, Andrej Maksimović i Igor Štimac. Po svemu sudeći suradnja će se dogovoriti, a prihod od tog projekta dijelom bi se trebao slijevati i na račune prvoligaša. To je ujedno put da T-Com posredno dodatno poveća svoja ulaganja u hrvatski nogomet. Udruga profesionalnih klubova prve Hrvatske nogometne lige zasad zarađuje 7,5 milijuna kuna od prodaje televizijskih prava, a T-Com plaća samo 2,2 milijuna kuna kako bi se liga zvala njihovim imenom i kako bi svi klubovi na dresovima nosili njihovu reklamu. To su smiješno mali iznosi, čak i u usporedbi s izdvajanjima za kupnju nekih drugih televizijskih programa. Primjerice, nacionalna televizija plaća 20 milijuna kuna godišnje kako bi mogla prenositi Formulu 1, koja ima oko 4 posto gledanosti, a utakmice prve Hrvatske nogometne lige prati 7 - 14 posto gledatelja. Štimac računa da će se proširenjem lige i povećanjem broja sati televizijskog prijenosa utakmica povećati i prihodi od prodaje TV-prava u budućnosti, što posredno povećava i interes drugih sponzora za praćenje klubova. Osim toga, reportažna kola bi za proizvodnju tog programa bila u funkciji možda pola tjedna, dok bi ostatak vremena mogla pratiti druge sportove koji su važni za Hrvatski olimpijski odbor. Dodatni prihodi te tvrtke dobro će doći njenim suvlasnicima, među ostalim i udruzi koju vodi Štimac.

Štimčevu inicijativu za proširenje prve Hrvatske nogometne lige svim silama opstruiraju Vlatko Marković i Zdravko Mamić. Marković se sve donedavna tomu oštro protivio, preko nekih ljudi unutar HNS-a medijski je pokušavao opstruirati tu inicijativu, ali je prošlog tjedna izjavio da će prihvatiti novi sustav natjecanja, “iako to nije dobro za hrvatski nogomet”. To pokazuje da Marković nakon propale hrvatsko-mađarske kandidature za organizaciju europskog nogometnog prvenstva 2012. sve više gubi autoritet. Pobjeda Štimčeve inicijative zapravo bi bila i veliki poraz Zdravka Mamića, izvršnog dopredsjednika nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba i predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza.

IVANA ŠOLJAN predstavljala je T-Com na sastanku s predstavnicima HRT-a i HNL-aIVANA ŠOLJAN predstavljala je T-Com na sastanku s predstavnicima HRT-a i HNL-aMamić se prvo protivio Štimčevu preuzimanju Udruge profesionalnih klubova prve Hrvatske nogometne lige, najavio povlačenje Dinama iz te udruge i ostavio dojam u javnosti da je to shvatio kao osobni poraz jer je Štimac s tog mjesta istisnuo Damira Vrbanovića, inače zaposlenika nogometnog kluba Dinamo. Mamić se u poodmakloj fazi Štimčeva lobiranja za proširenje lige s 12 na 16 klubova javio s inicijativom da se liga smanji na 10 klubova.

Krugovi bliski Štimcu tvrde da je on to predložio samo kako bi otegao proceduru izglasavanja, čime bi zadržao postojeći sustav natjecanja i u idućoj sezoni. Tijekom vikenda dnevne novine raspisale su se upravo o tim preprekama u proceduri izglasavanja, koje će, po njima, svakako odgoditi proširenje lige za dvije godine. Zdravko Mamić nije se odazvao pozivu Nacionala da iznese svoje argumente protiv proširenja prve Hrvatske nogometne lige.

Nije tajna da su Štimac i Mamić veliki rivali u hrvatskom nogometu, kao ni to da je Štimac itekako svjestan da bi novim sustavom natjecanja smanjio Mamićev utjecaj na zbivanja u hrvatskom nogometu. Upravo zato, promijeni li se sustav natjecanja, Štimac se nameće kao najutjecajniji nogometni dužnosnik u Hrvatskoj.

Potencijalni prvoligaši

Prema mišljenju Igora Štimca, u Hrvatskoj postoji gospodarski potencijal za dvadeset prvoligaša. Njegovo iskustvo kaže da u mnogim hrvatskim sredinama postoje volja i kapital da se lokalni klub promovira na nacionalnu scenu. Štimčeva logika je sasvim jasna, gradovi poput Dubrovnika ili Slavonskog Broda dovoljno su veliki i gospodarski jaki za takvo što, a područja Zagreba, Splita i Rijeke podnijet će po još jedan klub.

Nova tvrtka za prijenose

Udruga profesionalnih klubova prve Hrvatske nogometne lige namjerava osnovati zajedničku tvrtku koja bi za HTV proizvodila prijenose nogometnih utakmica. Polovinu udjela u tvrtki trebala bi imati tvrtka Hi tech Branka Kobalija, iza koje se vjerojatno posredno kriju interesi Europapress holdinga i Adriatica neta. Udruga bi trebala imati 25 posto, nešto manje Hrvatski olimpijski odbor, a nešto i fizičke osobe. Ta bi tvrtka u koprodukciji s Hrvatskom televizijom trebala kombinirano prenositi gotovo sve prvoligaške utakmice, a takav način rada počeo bi već od drugog dijela tekuće nogometne sezone. HTV bi osigurao studio i novinare, a emisiju bi vodile atraktivne voditeljice po uzoru na program koji proizvodi talijanska televizija.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika