05.09.2007. / 08:35

Autor: Dinko Boić

OTROVNA VODA NA VRBANIMA

Vodovodne cijevi proizvedene od recikliranih materijala?

Uzrok zagađenja vode u zagrebačkom naselju Vrbani III mogle bi biti nekvalitetne vodovodne cijevi, doznaje Zagreb News od uglednog građevinskog stručnjaka koji je želio ostati anoniman.

Prema njemu, velika razlika u koncentraciji štetnih tvari u toploj i hladnoj vodi ukazuje na to da tvari otpuštaju cijevi koje su proizvedene od recikliranih materijala loše kvalitete, koji se smiju koristiti samo za odvodnju. S obzirom da sve cijevi koje je investitor deklarirao kao ugrađene imaju uredne ateste nameće se pitanje otkud neispravne cijevi zgradama na Vrbanima III.

Podsjetimo, vodu zagađenu mineralnim uljima u naselju Vrbani III, sanitarna inspekcija po prvi puta je zabilježila još 30. svibnja 2005. kada je jedan od stanara poslao vodu na analizu, te je otkriveno da voda sadrži nedopuštene koncentracije benzena, fenola, te zasićenih i nezasićenih alkohola i nije pogodna za piće. O nalazu inspekcije tada je obaviješten stanar koji je analizu naručio i Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Točno godinu dana kasnije, Zavod za javno zdravstvo, na poziv investitora, tvrtke Zagrebgradnja, uzeo je uzorke vode na analizu, što je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole za zgrade. Tada su uzorci prošli kontrolu A, te su u potpunosti zadovoljili kriterije, iako u A kontrolu ne spada analiza vode na mineralna ulja.

U lipnju 2006. godine stanari Palinovečke ulice i Kutnjačkog puta, u Vrbanima III počeli su sanitarnoj inspekciji slati uzorke sumnjive vode, a koncentracije štetnih tvari i po nekoliko stotina puta premašivale su dozvoljene koncentracije, pokazale su analize. Investitor je na savjet Zavoda, cijevi pokušao isprati velikim količinama klora i vode, ali situacija se samo kratkotrajno popravila, da bi se već nakon nekoliko dana koncentracije štetnih tvari ponovno drastično povećale.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika