Objavljeno u Nacionalu br. 617, 2007-09-11

Autor: Plamenko Cvitić

OTMIČAREV OTROVNI ŠARM

Zavodnik koji je uništio 7 žena

DRAMA S OTMICOM DVIJU MALODOBNIH KĆERI Ljubomira Čučića samo je kulminacija njegove dobro dokumentirane 20-godišnje povijesti zlostavljanja žena, koje bi prvo šarmirao, a potom iskoristio i maltretirao

LJUBOMIR ČUČIĆ pred uredom i stanom odvjetnice Nataše Pifar-Mihelić u Runjaninovoj ulici u noći s četvrtka na petakLJUBOMIR ČUČIĆ pred uredom i stanom odvjetnice Nataše Pifar-Mihelić u Runjaninovoj ulici u noći s četvrtka na petakBivšem diplomatu Ljubomiru Čučiću, koji je proteklih dana bio organizator otmice svojih dviju kćeri, to nije bio prvi takav slučaj. Prije sedam godina danima je u kući držao zatočenu danas 24-godišnju Tinu Čučić, svoju kćer iz prvog braka. Dana 20. travnja 2000. godine policajci sa zagrebačke Trešnjevke na telefonski vapaj Čučićeve kćeri intervenirali su i oslobodili je iz kuće vlastita oca. Nekoliko dana ranije, Čučićeva bivša supruga Neda Oršolić policiji je prijavila da Ljubomir Čučić ne poštuje odluku suda po kojoj je zajednička kćer nakon brakorazvodne parnice pripala majci. Čučić je svoju kćer danima držao zaključanu jer mu se nije svidjelo što je 17-godišnjakinja našla dečka.

Zagrebačka fotografkinja Neda Oršolić i njezina kćer Tina kronološki su tek prve žrtve zlostavljača Ljubomira Čučića, jer je on u proteklih dvadesetak godina isprva šarmirao, a potom iskoristio i zlostavljao najmanje sedam žena. Kako stoji u psihijatrijskom vještačenju, kojeg su stručnjaci izradili za potrebe suđenja, Ljubomir Čučić ima ozbiljne psihičke poremećaje, koji se daju svesti pod dijagnozu miješanog poremećaja ličnosti. U tom dosjeu, u koji je Nacionalov novinar imao uvid, piše: “anksiozan, traži potvrdu okoline, ima narcističke crte ličnosti, teško prilagodljiv, rigidan, u situaciji stresa i frustracija izbija mu anksiozni naboj i agresivnost”, a prema mišljenju stručnjaka, njegovo bi liječenje, kad bi on na to pristao, trajalo više od četiri godine. Mnoge njegove žrtve, kojima je zajedničko jedino to da su nježne intelektualke, dugi niz godina bile su izvrgnute njegovom emocionalnom, psihičkom i fizičkom zlostavljanju, a samo jedna od njih, Magali Boers, dosad je o tome javno progovorila. Druge se danas niti ne žele prisjećati svega što im je Čučić činio, a posljednje dvije, Marijana Pekas i Nataša Pifar-Mihelić, prema mišljenju stručnjaka, još nisu ni osvijestile da su žrtve opasnog zlostavljača i poremećene osobe.

DRAMA SA 17-GODIŠNJOM KĆERI Ljubomir Čučić zatočio je na nekoliko dana svoju kćer iz prvog braka u kući na Trešnjevci jer nije mogao podnijeti spoznaju da tinejdžerka ima dečka. Djevojku su morali spašavati policijski službeniciDRAMA SA 17-GODIŠNJOM KĆERI Ljubomir Čučić zatočio je na nekoliko dana svoju kćer iz prvog braka u kući na Trešnjevci jer nije mogao podnijeti spoznaju da tinejdžerka ima dečka. Djevojku su morali spašavati policijski službeniciDanas 52-godišnjak, Ljubomir Čučić je početkom osamdesetih započinjao novinarsku karijeru u Vjesniku. Na poslu je upoznao fotografkinju Nedu Oršolić, za koju se oženio. Supruga mu je 1983. godine rodila kćer Tinu, koja je danas asistentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Prva Čučićeva supruga bila je ujedno i njegova prva žrtva. Nikad nije smogla hrabrosti zatražiti pomoć zbog ozljeda koje joj je tijekom braka nanosio Ljubomir Čučić, a zbog straha je mnogo godina kasnije odbijala svjedočiti protiv njega u slučaju Magali Boers. Kulminacija njenih problema događala se gotovo dvadeset godina nakon što se udala za njega, u travnju 2000. godine, kad je Čučić oteo i zatočio njihovu 17-godišnju kćer. Budući da su se razveli još krajem osamdesetih, tada maloljetna kćer sudskom je odlukom pripala majci Nedi, a otac Ljubomir Čučić imao je pravo na održavanje osobnih kontakata sa svojom kćeri. Kako ističu Nacionalovi izvori, dok mu je prva kćer još bila djevojčica, nije bilo većih problema i Čučić je redovito posjećivao kćer i ona njega u kući na zagrebačkoj Trešnjevci. Ipak, problemi su se počeli događati kad mu je kćer došla u tinejdžerske godine. Čučić jednostavno nije mogao podnijeti normalno odrastanje svoje kćeri, pa ju je, kad je saznao da ona ima tinejdžersku ljubav, zatočio u kuću i danima ju nije puštao van. Neda Oršolić je umrla u siječnju prošle godine.


Marija PejčinovićMarija PejčinovićDruga žrtva bivšeg diplomata bila je strankinja. Sredinom osamdesetih otišao je na studij u Pariz, ondje je upoznao Francuskinju arapskog podrijetla. O toj Alžirki ne zna se mnogo, osim da ju je Čučić nakon rođenja kćeri, koja danas živi u Francuskoj, navodno i oženio. U prilog tezi da se Čučić oženio u Francuskoj govori i činjenica da je od početka devedesetih tijekom svojih boravaka u Zagrebu vozio automobile s francuskim registracijskim tablicama, pa se pretpostavlja da su automobili glasili na njegovu zakonitu francusku supružnicu.

Nakon što se početkom devedesetih, vjerojatno nakon razvoda u Francuskoj, vratio u Zagreb, Ljubomir Čučić sudjelovao je u osnivanju Europskog pokreta Hrvatska, koji se kasnije razvio u instituciju Europski dom. Ondje mu se svidila tada anonimna Marija Pejčinović, koja je nakon studija vanjske trgovine u Zagrebu došla u Europski dom raditi kao volonterka. Danas državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, Marija Pejčinović-Burić ušla je u vezu s Ljubomirom Čučićem početkom 1993. godine, a nedugo nakon toga postala je i glavna tajnica te institucije. Prema nekim izvorima, njihova je veza trajala otprilike dvije godine, a ubrzo nakon prekida ona je napustila Europski dom, a politikom se počela baviti 2000. godine, kada se zaposlila u tadašnjem Ministarstvu europskih integracija.

Magali BoersMagali BoersNedugo nakon što ga je ostavila Marija Pejčinović, Čučić je veći dio 1996. godine poslovno boravio u Francuskoj, gdje je upoznao tada 25-godišnju Magali Boers, koja je u Lilleu radila kao programska koordinatorica Europskog centra za nevladine organizacije. Vjenčali su se te su na njegov nagovor odlučili živjeti u Zagrebu, u kući na Trešnjevci, koju je Čučić naslijedio od roditelja. U srpnju 2000. godine rodila im se prva kćer Sara, a dvije godine kasnije dobili su Laru. Godinu dana Magali Boers pokušavala je okončati zlostavljanje kojem je bila izložena, a potom je krajem svibnja 2003. godine Nacionalovoj novinarki Pauli Bobanović ispričala kako ju je suprug, dotad ugledni diplomat, psihički i fizički zlostavljao i brutalno premlaćivao.

Nakon što je javnost saznala za njegovu mračnu stranu, jedna osoba nije okrenula leđa Ljubomiru Čučiću. Bila je to Julija Turk, 30-godišnja dadilja iz Zagreba, koja danas živi u Rovinju. U obitelj Ljubomira Čučića i Magali Boers Čučić stigla je 2001. godine javivši se na oglas za baby-sittericu. S obitelji Čučić boravila je u Belgiji za Čučićeva veleposlaničkog mandata u Bruxellesu koji je svojevoljno prekinuo nakon šest mjeseci. Po povratku u Hrvatsku nastavila je kod njih raditi kao dadilja, sve do Magalinog odlaska u Francusku, pa ju je Čučić honorarno zaposlio kao čistačicu u Europskom domu. Zauzvrat se Julija Turk odazvala njegovu pozivu da mu bude svjedok u sudskom procesu u Francuskoj, gdje je Magali Boers Čučić zatražila razvod. Tako je potpisala lažnu izjavu u kojoj tvrdi da Čučić nikad nije zlostavljao svoju suprugu. Da bi se mogla pojaviti pred francuskim sudom lažno je izjavila da nije ekonomski ovisna o Čučiću.

Julia TurkJulia TurkGodinu dana kasnije, dok je još trajala brakorazvodna parnica između Magali Boers i Ljubomira Čučića, on je na jednoj izložbi upoznao Marijanu Pekas, grafičku urednicu iz Posušja, koja je u to vrijeme radila u Europapress holdingu na grafičkoj pripremi. Kako ističu Nacionalovi izvori, njihov odnos ispočetka je bio prijateljske naravi, a ljubavnu komponentu dobio je krajem 2005. godine, da bi puna priroda njihova odnosa izbila na vidjelo tek prije nekoliko dana, kad je Marijana Pekas, koja se prije tri mjeseca zaposlila u tjedniku Arena, iznenadila svoje kolege kad se otkrilo da se otete kćeri Ljubomira Čučića skrivaju u njezinu stanu u Hećimovićevoj ulici broj 8 na zagrebačkim Srednjacima. U taj stan uselila se prije nekoliko mjeseci, a prodao joj ga je upravo Čučić. Prošle srijede Marijana Pekas zatražila je godišnji odmor, pa policijski istražitelji pretpostavljaju da su kćeri Magali Boers u stan u Hećimovićevoj ulici dovedene tek u srijedu navečer, te da su tamo provele samo tri dana, a da su do tada djevojčice u svojim stanovima skrivali odvjetničina majka koja živi u Sisku ili odvjetničin bratić koji živi u Petrinji.

Marijana PekasMarijana PekasPosljednja žrtva Ljubomira Čučića je petrinjska odvjetnica Nataša Pifar-Mihelić, s kojom je, ističu Čučićevi poznanici, on bio u vezi iz interesa: ona mu je, naime, postala odvjetnica, ljubavnica i stanodavka. Nakon što je tijekom 2006. godine prodao stan na Srednjacima i kuću na zagrebačkoj Trešnjevci, pretpostavlja se zbog dugova u koje je zapao, jer od 2003. godine nije zaposlen, Ljubomir Čučić se preselio u kuću 45-godišnje odvjetnice. Za Natašu Pifar-Mihelić, čiji je muž poginuo na fronti 1992. godine a iz tog braka ima jedno dijete, navodi se da pokazuje zanimljiv profesionalni interes za obiteljske zlostavljače i agresivce. Tako su njezini branjenici, od kojih je većinu sama odabrala za zastupanje, bili stanoviti Ljuban Zorić zvani Grančica, koji je u travnju prošle godine banuo na jednu svadbu na kojoj je hicima iz pištolja ubio bivšu suprugu i njezinu trudnu kćer. Drugi njezin branjenik bio je Vlastimir Kihalić, osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva svoje supruge i njezinih dviju prijateljica. Kihalić se 16. srpnja objesio u ćeliji kaznionice u Lepoglavi, a to nije prvi klijent petrinjske odvjetnice koji si je oduzeo život - u ožujku ove godine objesila joj se i klijentica, 35-godišnja Safeta Bunjan, pritvorena zbog ubojstva jednog 28-godišnjaka.

Neda OršolićNeda OršolićKoliko je jaka opčinjenost posljednjih dviju Čučićevih žrtava možda najbolje pokazuju njihovi postupci. Obje su zbog ljubavi prema njemu počinile nekoliko kaznenih djela, a posve bizarno djeluje njihov međusobni rat koji je, čini se, tek na pomolu, jer im je Čučić u isto vrijeme iskazivao ljubav: kad je Marijana Pekas u medijima vidjela da se petrinjska odvjetnica predstavlja kao Čučićeva životna partnerica, promijenila je svoj prvotni iskaz u kojem je tvrdila da su joj Čučićeve kćeri na čuvanje dovele nepoznate osobe, da bi potom “potopila” odvjetnicu Pifar-Mihelić, navodeći da joj je upravo ona dovela kćeri. Ako Marijana Pekas ustraje na tom iskazu, odvjetnici Pifar-Mihelić prijeti izbacivanje iz odvjetničke komore i zatvorska kazna. Ona je u ponedjeljak 10. rujna javno izjavila da joj je Ljubomir Čučić vjeran, te da su informacije o njegovoj vezi s Marijanom Pekas - degutantne. Da u cijelom slučaju nema otmice, patnji dviju malodobnih djevojčica i njihove majke, odnos Arenine grafičarke i petrinjske odvjetnice vjerojatno bi služio za javni podsmijeh dvjema prevarenim i izmanipuliranim ženama. No, previše je bivših i sadašnjih žrtava negdašnjeg diplomata Ljubomira Čučića, a na hrvatskom pravosuđu je zadatak da se pobrine da ih više ne bude.

Vezane vijesti

Nemoguće postalo moguće: 'Ljubomir Čučić nije oteo djecu'

Nemoguće postalo moguće: 'Ljubomir Čučić nije oteo djecu'

Bivšeg diplomata Ljubomira Čučića sisački Županijski sud pravomoćno je oslobodio svake krivnje, piše Večernji list. Naime, Općinsko državno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika