Objavljeno u Nacionalu br. 617, 2007-09-11

Autor: Eduard Šoštarić

REZULTATI ISTRAGE NA KORNATU

Vatrogasce su ubile plamteće benzinske pare

TOPLINSKI VAL IZ USJEKA podigao je tlak u benzinskom spremniku koji su vatrgasci nosili i istekle su pare koje su planule

Vatrogasni stručnjaci pronašli su rastaljene dijelove vatrogasne opreme, što svjedoči o visini temperature kojoj su stradali vatrogasci bili izloženiVatrogasni stručnjaci pronašli su rastaljene dijelove vatrogasne opreme, što svjedoči o visini temperature kojoj su stradali vatrogasci bili izloženiUzrok tragičnom stradavanju vatrogasaca na Kornatu je zapaljenje benzinskih para koje su se zbog naglog utjecaja visoke temperature i porasta tlaka u spremniku kapaciteta dvadeset litara počele širiti izvan spremnika i u dodiru s vatrom izazvale efekt napalm-bombe. Spremnik s gorivom je na kornatskom požarištu nosio zapovjednik Dino Klarić, doznao je Nacional iz izvora bliskih istrazi.

Benzin u spremniku je inače bio namijenjen radu plivajuće pumpe za vodu, a pored nje vatrogasci su imali i jednu leđnu pumpu sa sobom. Do vatrogasaca je najprije kroz usjek u kojem su se nalazili stigao nošen snažnim vjetrom toplinski val iz kotline od nekoliko stotina Celzijevih stupnjeva. Pod utjecajem velike temperature strašno je porastao tlak u spremniku s benzinom, iz kojih su se proširile i zapalile benzinske pare.

Uslijed zasićenosti zraka benzinskim parama požar se u nekoliko sekundi rasplamsao i zbog svoje brzine jednostavno pregazio vatrogasce. Vatrogasci su izgorjeli pokušavajući ugasiti vatru na sebi tako da su se valjali po zemlji, ali to im nije uspjelo jer su bili natopljeni benzinom nakon eksplozije. To potvrđuje i forenzičko ispitivanje tla na mjestu tragedije koje je pokazalo da je tlo na kojem se dogodila tragedija natopljeno benzinom.

Vatrogasci su sa sobom nosili jednu plivajuću i jednu leđnu pumpu, te spremnik s 20 litara goriva na leđima Dine Klarića uz čiju pomoć su trebali crpiti vodu iz “kruške” koju bi im dovezao helikopter. Takva je oprema standard za vatrogasce kad rade desant, osobito kad im se voda dostavlja uz pomoć helikoptera “kruškom” kapaciteta vode 1,5 tona. Da stvar bude gora, vatrogasci su se našli na putu tzv. eruptivnom požaru pri kojem se požar na kosini širi nekoliko desetaka puta brže nego u početnoj fazi. Vatrogasci su prije eksplozije spremnika benzina pokušali bježati od nadolazeće vatre penjući se prema vrhu. Međutim, zbog vrlo oštrog kamenja, konfiguracije terena gdje se jedva može hodati, te isparavanje benzina vatrogasci nisu imali šanse pobjeći. Val vrućine je s požarom prebrzo došao, te su uslijedile eksplozije. Zaključak je da vatrogascima u uvjetima takvog rijetko viđenog požara ne bi pomogle ni brentače pune vode, jer ih je vatra doslovce pregazila. Premda je jedini kanader tog dana u Hrvatskoj bio samo pet minuta zračne linije od Kornata na području Vodica, vatrogasci ga nisu uspjeli dozvati.

Visina trave na tom području kao i svim drugim dijelovima Kornata po kojima su vatrogasci tog dana hodali nije bila niti do koljena, neposredno prije tragedije vatrogasci su vatru preskakivali skačući s kamena na kamen, gasili je granama, a imali su vremena i za fotografiranje. Odmah poslije tragedije na Murteru su se pojavile glasine kako su vatrogasci zapravo otišli na Kornat da štite ovce od požara. Pojavile su se i spekulacije kako je iz helikoptera koji ih je iskrcavao istjecalo gorivo, pa je uslijedilo rasplamsavanje požara u trenutku kad se helikopter dizao s tla, ali je utvrđeno kako se to nije dogodilo i da je na helikopteru prilikom prebacivanja vatrogasaca na Kornat jedino pukla guma koju se moralo kasnije promijeniti u Divuljama.


DRAŽEN SLAVICA, smijenjeni i uhićeni šef šibenskog vatrogastva pokazuje kolegama poprište tragedije na KornatuDRAŽEN SLAVICA, smijenjeni i uhićeni šef šibenskog vatrogastva pokazuje kolegama poprište tragedije na KornatuIstražna tijela su uspjela prikupiti vrlo kvalitetne fotografije i to iz različitih izvora. Njemački turist je snimio početak požara, jedan pastir na Kornatu također je uspio fotografirati požar, a na koncu i preminuli vatrogasac iz Tisnog Tomislav Crvelin snimio je fotografije požara koje su pronađene u njegovu fotoaparatu. Pretpostavlja se da je, nakon što je helikopter iskrcao krušku s vodom zapovjednik vatrogasaca na terenu Dino Klarić, koji je godinu dana prije zamijenio svog oca Josipa Klarića na toj dužnosti, odlučio sa skupinom vatrogasaca krenuti kraćim putem do kruške, pa je tako krenuo kroz usjek izbjegavajući duži put preko vrhova na Kornatu. Prema tvrdnjama Josipa Klarića, prije tragedije je bilo problema s komunikacijama i nisu mogli javiti u Šibenik što se događa. Josip Klarić se u dogovoru sa sinom Dinom Klarićem odlučio sam uspeti na vrh brda i pokušao nazvati Šibenik. Klarić je pri penjanju na brdo prošao dva-tri puta kroz vatru i samo je trebao praktički preskakati s kamena na kamen u pravom trenutku. Kada je došao do vrha, vidio je da su već gorjele obje strane otoka u dužini i širini od oko 1,5 - 2 kilometra. Uspio je dobiti vezu i javiti da se s postojećim snagama ne može ništa napraviti. To je isto javio svom sinu Dinu i on se suglasio pri čemu je očekivao helikopter s kruškom. Potom su ukrcani i prebačeni na drugu poziciju, a trojica članova DVD-a Zablaće ostala su jer su im ispali mobiteli. Oko 500 metara od Šipnate Josip Klarić je našao spomenutu trojicu iz Zablaća koji su imali napola izgoreni mobitel koji je radio.

Pokušali su dozvati Šibenik da vide kakvo je točno stanje i gdje su Dino i ostali vatrogasci, a dobili su odgovor da su dvojica izgorjela te da ima opečenih i ranjenih, kazao je, dodavši da je odmah zvao helikoptere u pomoć. Pola sata nije mogao dobiti Dinu Klarića preko radiostanice. Već tada se tragedija i dogodila. Krenuli su u potragu za nastradalima, popeli su se na vrh brda i vidjeli "krušku". Nikoga nije bilo, a kanader je prelijetao. Potom su s brda vidjeli svjetlucanje opreme koju su nosili 600 - 700 metara niže. Nastradali vatrogasci su bili još daleko od "kruške", a još dalje od mora. Da su se kojim slučajem vatrogasci kretali preko najviših točaka prema "kruški" danas bi vrlo vjerojatno bili živi, ali procjena zapovjednika Dine Klarića je bila takva. Ekspertni tim predvođen prof. dr. Darkom Stipaničevim s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje nedavno je dao svoju ekspertizu koja je i najbliža službenoj verziji događaja na Kornatu. Prema njihovom nalazu vatra je na ulazu u kanjon dohvatila visoku travu, suhu kao barut i punu aromatskog bilja koje ima tri do četiri puta veću toplinsku moć od običnog raslinja. Nošen jakim jugom plamen se trenutačno razbuktao s vatrenim jezicima visokim više metara.

VATROGASCI su pri desantu na Kornat nosili leđnu pumpu za vodu, plutajuću pumpu kojom se crpi more i spremnik od 20 l benzinaVATROGASCI su pri desantu na Kornat nosili leđnu pumpu za vodu, plutajuću pumpu kojom se crpi more i spremnik od 20 l benzinaUz to, ističu splitski stručnjaci, naglo izgaranje izazvalo je pad tlaka iznad požarenog područja, što je temeljna pretpostavka za fomiranje najsmrtonosnijeg neprijatelja svih gasitelja na svijetu. U dnu kornatskog kanjona, samo 350 metara od vatrogasaca, izrastao je vatreni tornado. Istodobno, stvarao se i efekt eruptivnog požara. Naime, ono što je na otvorenom prostoru nemoguće, u zatvorenom kanjonu se dogodilo i brzina vatrenog vrtloga se povećavala i do stotinu puta. Pretpostavlja se kako je u 15 sekundi vatreni tornado prevalio put do nastradalih vatrogasaca. Za tragediju na Kornatu zasad je jedino osumnjičen županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Dražen Slavica koji se nalazi u pritvoru zbog sumnje da iz nehaja kao odgovorna osoba nije postupio po propisima o zaštitnim mjerama i time izazvao opasnost za živote ljudi, pa je time prouzročena smrt više osoba što predstavlja kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Nacional je iz izvora bliskih istrazi doznao pojedinosti oko istrage nad Draženom Slavicom uključujući i njegov iskaz. Slavica je uhićen zbog sumnje da je 30. kolovoza 2007., nakon dobivanja obavijesti u 11 sati i 30 minuta da je u Nacionalnom parku Kornati izbio požar, zapovijedio da se za gašenje požara organizira skupina sastavljena od pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i DVD-a s područja Tisna, Zablaća i Vodica među kojima je bilo maloljetnika, civilnih ročnika i nedovoljno osposobljenih osoba za intervenciju.

Slavica je okupio 23 pripadnika skupine u vojarni Bribirski knezovi po koje je došao helikopter Mi-8 iz Operativnog vatrogasnog centra Divulje. Vatrogasci su na otok iskrcani oko 13.15 sati i podijelili su se u dvije grupe. U 13 sati i 44 minute zapovjednik požarišta Dino Klarić izvijestio je da je požar velik i da se širi velikom brzinom, da ga ne mogu kontrolirati i da je situacija opasna. Poslije toga Slavica više nije mogao uspostaviti komunikaciju s Klarićem, ali je i nakon toga drugim kanalima dobio više obavijesti da je požar velik i da se širi, te je u 15 sati i 26 minuta dobio poziv da su gasitelji u opasnosti i da traže pomoć. Slavica je osumnjičen da nije poduzeo potrebne mjere da se gasiteljima na otoku izuzetno teške konfiguracije terena uputi adekvatna i pravodobna pomoć zbog čega je došlo do daljnjeg širenja vatre koja je okružila 13 vatrogasaca.

Prema iskazu Dražena Slavice o požaru na Kornatu vatrogasni centar u Šibeniku je po zaprimljenoj dojavi izvijestio nadređeno zapovjedništvo u Divuljama i obavijestilo ga o pokretanju intervencije. Alarmirana je dežurna smjena Javne vatrogasne postrojbe Šibenik te je dogovoreno da se popuni helikopter za transport na Kornate s 15 pripadnika DVD-a i 10 pripadnika šibenske Javne vatrogasne postrojbe. Oko 13 sati postrojbe su se okupile na heliodromu u vojarni Bribirski knezovi gdje je bio nazočan Slavica i njegov zamjenik, te su razmijenili nekoliko informacija sa zapovjednikom i voditeljem smjene, pozdravili su se s vatrogascima koji su bili opremljeni osobnom zaštitnom opremom, pripremljenom hranom i drugom opremom koju je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik pripremio za intervenciju. Iza 13 sati helikopter je poletio prema Kornatu, a Slavica i njegov zamjenik su se, prema Slavičinom iskazu, vratili u vatrogasnu postrojbu. U međuvremenu je došla dojava o požaru u vodičkom zaleđu, te su angažirali pričuvnu smjenu koja je došla iz svojih domova te lokalnih DVD-ova, a vatrogasni centar Šibenik je kontaktirao vatrogasno središte u Divuljama po pitanju kanadera za vodičko područje i odobrenja za njegov dolazak na požarište budući da je radio na Hvaru, a tog dana su imali saznanja da na raspolaganju imaju samo jedan kanader. Slavica u svom iskazu tvrdi kako se negdje oko 13.30 sati prvi put čuo sa zapovjednikom smjene Javne vatrogasne postrojbe na Kornatima, pokojnim Dinom Klarićem, koji je kontaktirao vatrogasni centar Šibenik o stanju na terenu. Prema Slavičinim tvrdnjama, znali su da pušeTONU I POL TEŠKU 'krušku' s vodom helikopter je vatrogascima ostavio na susjednom brduTONU I POL TEŠKU 'krušku' s vodom helikopter je vatrogascima ostavio na susjednom brdu dosta jako jugo i u startu se očekivalo da intervencija na Kornatima neće biti jednostavna.

Sve komunikacije su odrađene mobitelom, premda su vatrogasci imali dovoljno radiouređaja kod sebe, a u jednom navratu pokojni Dino Klarić je rekao da ne može uspostaviti vezu. U 14 sati otišla je i prva "kruška" s vodom na otok Kornat, a u dogovoru s DVD-om Tisno, odnosno Sinišom Salamunom pripremale su se još tri "kruške" s vodom koje su vozilom iz Šibenika poslane na otok Murter gdje ih je trebao preuzeti helikopter. Slavica je priznao kako je razgovarao mobitelom s pokojnim Dinom Klarićem koji ga je izvijestio o stanju, brzini požara, helikopteru koji je otišao po prvu krušku, te mu je spomenuo da su se vatrogasci podijelili u dvije skupine i da će, s obzirom na teren, izvršiti još jedno prebacivanje. Slavica je izjavio kako nisu imali saznanja kad se druga grupa razbila u još dvije grupe i prebacila dalje helikopterom naprijed. U to vrijeme vatrogasno operativno središte u Divuljama je izvijestilo Slavicu da je kanader s Hvara išao po gorivo i da radi na Kornatima, a s obzirom da navođenje zračnih snaga odrađuje zapovjednik smjene odnosno Dino Klarić s kojim do tada nisu mogli stupiti u kontakt, Slavica je smatrao kako intervencija ide svojim tijekom, tim više jer im se javila prva i druga grupa koju je vodio voditelj smjene.

UVALA VRULJE Iako je djelatnik Nacionalnog parka osumnjičen za izazivanje požara, neće ga se moći kazneno goniti zbog ubojstvaUVALA VRULJE Iako je djelatnik Nacionalnog parka osumnjičen za izazivanje požara, neće ga se moći kazneno goniti zbog ubojstvaIzmeđu 15 i 15 i 30 sati nazvao je zapovjednik DVD-a Mirko Juričev, te rekao Slavici kako ga je zvao sin i kazao mu da su u nekakvom okruženju i da im treba pomoć. Slavica je bio mišljenja, budući da su kontaktirali s jednom i s drugom grupom te da je kanader bio prisutan nad otokom, kako nema mjesta alarmantnosti. Pokušavali su potom stupiti u kontakt s Dinom Klarićem, Ivanom Marinovićem, Antom Juričevom, ali nisu uspjeli. U isto vrijeme eskalirao je požar u vodičkom zaleđu. Nešto iza 16 sati je uspostavljena veza s grupom Dine Klarića i rečeno je kako ima ozlijeđenih vatrogasaca. Istog trenutka, prema izjavi Dražena Slavice obaviješteno je operativno vatrogasno središte u Divuljama i zatražen helikopter za traganje i spašavanje. Slavica je tražio i intervenciju kanadera i helikoptera za gašenje, ali nije siguran da su se pojavili nad Kornatom.

Kad je krenula akcija spašavanja, Slavica nije dobivao potpune informacije od vatrogasnog operativnog središta u Divuljama, a većinu informacija su dobili od vatrogasaca iz DVD-a Zablaće i voditelja Joška Klarića, oca pokojnog Dine Klarića o pronalasku i stradavanju vatrogasaca. Prema dosadašnjim raspoloživim informacijama u akciji gašenja požara na Kornatu napravljeno je puno propusta koji se i inače čine svakodnevno, samo što je ova akcija završila tragično i očekuje se da se za takve propuste mora utvrditi nečija odgovornost.

Vatrogasci žele pod MUP

“Vatrogastvo u Republici Hrvatskoj trebalo bi biti objedinjeno u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova, slično kao što postoji ravnateljstvo policije, tako bi trebalo utemeljiti ravnateljstvo vatrogasaca s glavnim vatrogasnim zapovjednikom na čelu, a njemu bi izravno odgovarali županijski vatrogasni zapovjednici pri uredima vatrogastva u županijama. Trebalo bi nam 3000 profesionalnih vatrogasaca i još 5000 vatrogasaca iz dobrovoljnih društava. Protupožarna eskadrila kanadera i helikoptera za protupožarnu namjenu bila bi pod ravnateljstvom vatrogastva“, kaže predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković. Vatrogasci su nezadovoljni radom ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đure Poldrugača pod čijom je ingerencijom i vatrogastvo. Iako bi Poldrugač trebao koordinirati rad vatrogasaca, u Hrvatskoj postoji usporedna linija zapovijedanja.
Jurin se za sve važnije odluke konzultira s ministrom unutarnjih poslova, iako prema važećim pravilnicima i zakonima ministar unutarnjih poslova nema ingerencije nad vatrogascima. Jurin je prije mjesec dana na televiziji rekao da on prima naredbe od ministra Kirina, a ne od Poldrugača. Loši odnosi između Poldrugača i Jurina kulminirali su ovog ljeta kad je ravnatelj glavnom vatrogasnom zapovjedniku zabranio javno nastupanje, a Centar 112 je putem medija pozvao turiste na gašenje požara na otoku Zadarskog arhipelaga.
Tada se Jurin požalio Kirinu, koji mu je rekao da se nadalje s njim konzultira i da ne sluša Poldrugačeve zapovijedi. Sindikalni vođa vatrogasaca Mladen Magdić je također za vraćanje vatrogastva u MUP, a da bude u rangu s ravnateljstvom policije. Za to rješenje zna i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je dao pozitivno mišljenje. Magdić o medijskim nagađanjima o ukidanju DVD-a kaže: “Ni govora, nikad se nisam zalagao za ukidanje dobrovoljnih vatrogasnih društava, nego, naprotiv, svake godine pregovaramo i tražimo zajedno s predsjednikom Udruge profesionalnih vatrogasaca Frankovićem da se poboljša status vatrogasaca u DVD-ima, i to sa 100 milijuna kuna godišnje kroz minimalni financijski standard. Nažalost, svake godine čelnici Hrvatske vatrogasne zajednice to opstruiraju. Da nema minimalnog financijskog standarda, već bi 80 posto postrojbi bilo ukinuto, a vatrogasci na cestama.“

Vezane vijesti

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Svjedočenjem jedinoga preživjelog vatrogasca Frane Lučića na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskome vatrogasnom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika