12.09.2007. / 15:29

Autor: Ante Pavić

TOP STIPENDIJA

Top studenti primili prvu ratu stipendije

«Primjer uspjeha zemalja kao što su Irska i Finska pokazuje da se ulaganja u sivu koru društva itekako isplati. A ta siva kora društva ste upravo vi, Top stipendisti», kazao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić na prijemu 31 dobitnika ovogodišnje Top stipendije u Vili Weiss. Svim Top stipendistima tom je prilikom podijeljena prva rata Top stipendije od 4 tisuće kuna. U Vili Weiss bili su i predstavnici partnera Top stipendije, rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta te brojni predstavnici hrvatskih medija. Predsjednik Mesić nekoliko je puta tijekom svoga obraćanja naglasio kako su uspjele samo one zemlje koje su ulagale u znanje: «Ova zemlja ulaže u znanje, međutim država ne može baš sve. Stoga ova akcija može pomoći da se ide i na neki drugi način u pomaganju znanja u Hrvatskoj. Mi smo jako zadužena zemlja, Hrvatska se svaki dan zadužuje 9 milijuna eura. Da bismo smanjili taj dug moramo ulagati u proizvodnju, usluge i izvoz. Upravo ste vi ti koji će pomoći da Hrvatska poveća proizvodnju i izvoz, primjenjujući svoje znanje». Nakon predsjednika Mesića studentima se obratio Ivo Pukanić, predsjednik Uprave NCL Media grupe koja je idejni začetnik akcije Top stipendija za Top studente.

Pozdravljajući Top studente, predsjednika Republike, rektore, prorektore i predstavnike sponzora kazao je: «Predajući ove čekove smatram da ih ne dajemo za čistu potrošnju nego na ulaganje u znanje. Ponosan sam na ovih 5 godina koliko traje ova akcija i smatram da će potrajati još 55 godina». Pri tome je podsjetio da je Nacional uspješno završio prijamni na svojoj visokoj novinarskoj školi te je zahvalio ministru obrazovanja Draganu Primorcu što je pomogao da Vlada shvati važnost ovakvih akcija zbog čega je ukinula porez na stipendije iznad 4 tisuće kuna. Nakon toga je predsjednik Republike dodijelio ček Slavenu Žiliću, najboljem Top studentu 2007. , a predstavnici partnera Top stipendije – Igor Oppenheim predsjednik Uprave Ingre, Marie-Helene Magenschab predsjednica Uprave VipNeta, Željko Menalo, predsjednik Uprave Dinersa, Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave Ine, Saša Romac, član Uprave Podravke, Ravnatelj glazbene proizvodnje HRT-a Josip Guberina, te Dario Jurin predstavnik zadarskih tvrtki koje osiguravaju dvije regionalne stipendije - Turisthotela, HSTEC-a, SAS Strojogradnje, Tankerkomerca.

Na dodjeli nije bio samo jedan Top student, Robert Kralj. On je poslao pismo isprike u kojem je, osim zahvale predsjedniku Republike, naveo da nije mogao doći jer mu se supruga oporavlja od teškog poroda od prije nekoliko dana. U pismu je između ostalog naveo: «Maleni Ivan sad je dobro, a supruga mi se oporavlja od teškog poroda. U ovom trenutku obiteljske prilike mi ne dopuštaju moje izbivanje iz Dubrovnika. Kao zreli student, dragovoljac i otac troje djece ne spadam u uobičajeni profil top studenta. Moje dosadašnje radno mjesto besperspektivno je jer uz vrlo niska primanja uključuje izmještanje iz mjesta stalnog boravka. Nakon završetka studija naći ću se na tržištu rada. Svaka Vaša pomoć, preporuka ili savjet su dobrodošli».

Slaven Žilić je u ime Top strudenata poklonio predsjedniku Republike majicu s logom akcije na kojoj stoji natpis «Top predsjednik za Top studente».

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika