Objavljeno u Nacionalu br. 618, 2007-09-18

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Počinje balkanski rat rafinerijama

Uz Inine, kreće modernizacija rafinerija u Pančevu i Novom Sadu

TOMISLAV DRAGIČEVIĆ bi na čelu Ine trebao dočekati kraj modernizacije rafinerija 2010.TOMISLAV DRAGIČEVIĆ bi na čelu Ine trebao dočekati kraj modernizacije rafinerija 2010.Čelnici Naftne industrije Srbije na Jesenskom su međunarodnom velesajmu u Zagrebu najavili ulaganje u modernizaciju svojih rafinerija u Pančevu i Novom Sadu, s namjerom da ih osposobe za proizvodnju goriva Euro 5 kvalitete do 2010., čime je NIS započeo oštru konkurentsku borbu u regiji s hrvatskom naftnom tvrtkom Inom. U rafineriju u Pančevu NIS će uložiti 380 milijuna dolara, a u novosadsku 80 milijuna. I Ina ima razrađeni plan modernizacije svojih rafinerija u Sisku i Rijeci, vrijedan 1,1 milijardu dolara, kako bi ih osposobila za proizvodnju goriva Euro 5 kvalitete. Iako je taj plan razrađen prije 7 godina, do sada je završeno tek postrojenje za odsumporavanje u Sisku u koji su uložena 24 milijuna dolara. Stručnjaci, međutim, kažu da je neekonomično ulagati velika sredstva u modernizaciju geografski bliskih rafinerija kao što su sisačka, pančevska ili novosadska te da je jedina koja će biti isplativa i ima mogućnost jeftinije modernizacije ona u Bosanskom Brodu, u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.


Naime, Rusi imaju dovoljno resursa i znanja za obnovu rafinerija. Problem kod obnove rafinerija je skupi čelik na svjetskom tržištu, kao i pomanjkanje inženjerskih biroa za tako složene projekte. Ina je, doduše, imala svoj inženjerski biro, ali je on 90-ih godina raspušten. Za razliku od Hrvata i Srba, Rusi mogu nabaviti jeftiniji čelik. I Ina i NIS mogu naručiti izgradnju rafinerija po principu "ključ u ruke", ali u svijetu je samo nekoliko tvrtki koje su to u stanju napraviti, što povisuje ulaganje.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika