23.09.2007. / 09:54

Autor: Nina Tomljanović

MONTREALSKI PROTOKOL

Zemlje postigle sporazum o bržem ukidanju plinova koji štete ozonu

20. godišnjica Montrealskog protokola obilježena je na tom istom sastanku. Zemlja potpisnice su u rujnu 1987. godine prihvatile obveze za ograničenje uporabe freona, halona i drugih plinova koji oštećuju ozonski sloj

Zemlje potpisnice Montrealskog protokola su na sastanku postignule suglasnost o ubrzanom ukidanju HCFC plinova, što je ocijenjeno velikim doprinosom borbi protiv globalnog zatopljenja. Sastanak je bio održan u srijedu, 18. rujna.

Predstavnici 191 zemlje potpisnice Montrealskog protokola, među kojima je i Hrvatska, na svom 19. sastanku u Montrealu postigli su sporazum o ukidanju proizvodnje i uporabe HCFC-a (hidroklorofluorougljika) do 2020. godine u razvijenim zemljama i do 2030. godine zemljama u razvoju, skrativši postojeće rokove za po 10 godina. "Postignuti sporazum će biti izdvojen kao ključni trenutak u međunarodnoj borbi protiv globalnog zatopljenja", izjavio je kanadski ministar za okoliš John Baird, ističući doprinos svoje zemlje "ogromnom konsenzusu".

Činjenica je da su Indija, SAD i Kina, velike zemlje koji nisu pristupile sporazumu iz Kyota o ograničenju emisije stakleničkih plinova, potpisale sporazum u Montrealu, obećavajući znak uoči pregovora o klimatskim promjene pod okriljem UN-a, naglasio je Baird.

Achim Steiner, izvršni direktor UN-ova programa za okoliš (UNEP) je istaknuo kako su "vlade iskoristile priliku da odgovore na dvostruki izazov, klimatskih promjena i zaštite ozonskog omotača", predvidjevši da će se sporazumom smanjiti emisija milijardi tona stakleničkih plinova.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kazala je da sporazum "predstavlja jednu od najznačajnijih novih globalnih akcija u borbi protiv klimatskih promjena".

Vlade su se prema odredbama sporazuma suglasile zamrznuti proizvodnju HCFC-a do 2013. godine na razini prosječne proizvodnje u 2009. i 2010. godini. Razvijene zemlje obvezale su se smanjiti proizvodnju i uporabu HCFC-a za 75 posto do 2010. i za 90 posto do 2015. na putu do potpunog ukidanja 2020. Obveze zemalja u razvoju su smanjenje proizvodnje i potrošnje za 10 posto do 2015., za 35 posto do 2020. i 67.5 posto do 2025., s punim ukidanjem 2030.

20. godišnjica Montrealskog protokola obilježena je na tom istom sastanku. Zemlja potpisnice su u rujnu 1987. godine prihvatile obveze za ograničenje uporabe freona, halona i drugih plinova koji oštećuju ozonski sloj.

Na skupu je sudjelovalo izaslanstvo hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja, na čelu s pomoćnikom ministrice Danielom Schneiderom.

Schneider je na skupu predstavio mjere koje poduzima Hrvatska na zaštiti ozonskog omotača, ističući kako je već početkom 2006., četiri godine prije roka određenog Montrealskim protokolom, Hrvatska ukinula uporabu CFC-a, CTC-a, halona, metilkloroforma i metil bromida. Također je dodao da je u istom razdoblju Hrvatska značajno smanjila uporabu HCFC-a, te da planira potpuno ukinuti njegovu uporabu do 2016. godine.

Vezane vijesti

Ugrožen Veliki koraljni greben

Ugrožen Veliki koraljni greben

UNESCO je u subotu pozvao Australiju da poduzme hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena koji se, kako stoji u izvješću tog UN-ovog tijela,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika